“Sem Catalunya Nord”: Perpinyà surt al carrer per denunciar el tractat dels Pirineus

  • La mobilització d'enguany ve marcada pel tancament de passos i la persecució dels ajuntaments que fan servir el català als plens

VilaWeb

Redacció

04.11.2022 - 21:40
Actualització: 05.11.2022 - 09:10

Perpinyà acull avui els principals actes de commemoració del tractat dels Pirineus del 7 de novembre de 1659, que va comportar la partició de Catalunya entre els regnes de França i Espanya. El Col·lectiu 7 de novembre, que organitza la manifestació que es convoca d’ençà del 1984, reivindica en un manifest que malgrat “la persecució i la marginalització oficial i social de la llengua, malgrat l’eliminació de les institucions pròpies i malgrat la imposició d’una uniformització francesa en tots els àmbits de la vida” continuen essent catalans i Catalunya Nord i els Països Catalans es mantenen vius.

La manifestació, que enguany porta com a lema “Sem Catalunya Nord”, comença a les 16.00 a la plaça de Catalunya i acaba a les 18.00 amb un acte polític al Castellet. A continuació, hi ha una marxa de torxes del Castellet fins a la Casa Musical, on a les 20.00 es fan els concerts de cloenda del Correllengua. Hi actuen Rodrigo Laviña y su Combo, de Barcelona, Fuckboy, de Perpinyà, i Selecta JB Aljama Disc, d’Argelers de la Marenda.

Abans de la manifestació també hi ha uns quants actes a la ciutat. A les 11.00, a la plaça de Rigaud, Fem Catalunya Nord organitza “La repressió de l’estat contra les nacions en lluita”, amb la intervenció de Nicolas Garcia, batlle d’Elna, i d’Ulivieru Sauli, militant cors del partit Core in Fronte, a més de l’actuació del cantautor Pere Figueres. Posteriorment, a les 12.00, al Casal de Perpinyà, Alerta Solidària hi fa arribar la campanya de la Marató Antirepressiva i hi ha un dinar popular organitzat pel mateix casal.

Un any ple de polèmiques

En el manifest d’enguany, el Col·lectiu 7 de novembre denuncia, entre altres fets, el tancament de passos, que en el cas del coll de Banyuls no es reobrirà abans del 2023, segons que es va anunciar. També la prohibició de la prefectura dels Pirineus Orientals d’expressar-se en català als regidors en els consells municipals: “La cacera de bruixes continuarà contra els ajuntaments que ja han aprovat aquesta moció als seus plens municipals.”

L’estat francès va portar l’Ajuntament d’Elna als tribunals per haver reconegut l’ús del català als plens i n’ha amenaçat alguns més per permetre el català als plens, tot i que hi hagi traducció al francès. Una quinzena de municipis han anunciat que reconeixeran l’ús del català als plens, entre els quals hi ha els Banys i Palaldà (Vallespir), Espirà de Conflent, Estagell (Rosselló), Formiguera (Capcir), la Menera (Vallespir), la Tor de França (Fenolleda), Pesillà de la Ribera (Rosselló), Portvendres (Rosselló), Ralleu (Conflent), Sant Andreu de Sureda (Rosselló), Sureda (Rosselló), Tarerac (Conflent), Trillà (Fenolleda) i Vingrau (Rosselló).

El manifest diu que això xoca amb “l’alegria escèptica” de l’acord perquè en deu anys tots els alumnes de Catalunya Nord que ho vulguin aprenguin català a les aules, signat enguany entre l’estat francès, la regió d’Occitània i el Departament dels Pirineus Orientals. L’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPCL) serà l’encarregada de desplegar l’acord. Sobre aquesta qüestió, el Col·lectiu 7 de novembre posa l’accent en la viabilitat, perquè l’oficina ara com ara “només té pressupost per a dos treballadors, mentre l’OPL basca té uns quaranta treballadors per a una població molt més reduïda i una llengua més saludable”.

Per tot plegat, acaben el manifest amb unes quantes reclamacions: reconeixement oficial del català a Catalunya Nord i que l’administració pública els atengui en català; la reobertura dels passos fronterers; l’ensenyament immersiu a tots els centres educatius públics; un estatut particular per a Catalunya Nord; reconèixer el 7 de novembre com a festiu oficial i polítiques socials i econòmiques que permetin als nord-catalans viure dignament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor