Catalunya encapçala la creació d’empreses al juny

  • Tant en nombre com en volum de capital invertit, les societats constituïdes a l'inici del període de recuperació superen la resta de comunitats

Jordi Goula
15.07.2020 - 20:07
Actualització: 15.07.2020 - 20:43
VilaWeb

El mes de juny es van crear 6.247 empreses a l’estat espanyol, segons l’estudi sobre demografia empresarial fer per Informa D&B. Això vol dir un augment del 89% respecte del maig, tot i que és inferior, un 19%, de les 7.731 comptabilitzades el mateix mes de l’any passat. El fet més important, a parer meu, és que les dades del juny milloren solament en dues comunitats respecte de l’any passat. Una és Catalunya, on creix d’un 0,5%, i l’altra Extremadura, d’un 16%, tot i que les xifres, en general, són millors que el mes de maig. A Catalunya es creen mil empreses més que al maig. Encapçala les dades comunitàries del mes, amb 1.444 constitucions, seguida de Madrid i Andalusia, que n’afegeixen gairebé 550 a les de maig.

Crec que és una dada molt interessant en uns moments en què seguim pràcticament el dia a dia per veure com s’articula –i sobretot a quina velocitat– el rebot de l’activitat. I la creació d’empreses pot ser un bon indicador. Per exemple, ara com ara, és més significativa aquesta dada mensual que la que fa referència al semestre, que porta al damunt el llast de dos mesos i mig de tancaments generalitzats i un alentiment de l’activitat als tribunals. Amb tot, tampoc no és sobrer de veure’n la perspectiva. Del gener al juny, la disminució de les constitucions també es generalitza en totes les comunitats. Madrid i Catalunya registren els descensos més forts –lògic, perquè són les comunitats on més se’n fan– amb baixades de 3.560 creacions i 3.213, respectivament. D’ençà de començament d’any, Madrid concentra el 23,14% de la creació de societats, seguida de Catalunya, amb el 19,08%. En canvi, durant el mes de juny és Catalunya que en concentra el 23,2% i Madrid el 22,5%.

Quant al capital invertit, l’altra dada clau en aquest terreny, Catalunya també encapçala la xifra del mes de juny, amb 52,2 milions d’euros; passa davant de Madrid, amb 48,7. Això vol dir que Catalunya representa el 23,4% del total invertit –en aquest apartat– a tot l’estat espanyol, i Madrid, el 21,6%. Fixem-nos en el grau de concentració que hi ha a l’estat espanyol, quan aquestes dues comunitats abasten pràcticament la meitat del nombre de noves empreses i del seu capital. D’ençà de principi d’any, el descens afecta la majoria de les comunitats, amb algunes excepcions. Catalunya registra una baixa de 338 milions d’euros, mentre que Madrid, per exemple, augmenta amb 189 milions. Per això, en el total del primer semestre, Madrid concentra el 29,43% del capital invertit, davant de Catalunya, que agrupa el 20,95%.

A mi, particularment, em sembla interessant que el primer mes de recuperació post-covid-19 Catalunya comenci amb força, i, per què no dir-ho, amb més empenta que Madrid, que habitualment ocupa el primer lloc en ambdues classificacions. Aquesta dada hauria de servir, si més no, per a aixecar una mica l’ànim dels qui veuen el futur amb ulls massa pessimistes des de casa nostra.

I quins són els sectors on s’han creat les 1.444 noves empreses a Catalunya? El primer lloc és per al sector del comerç, amb el 26%, seguit per la construcció i activitats immobiliàries, amb el 22%. I el tercer és el dels serveis empresarials, amb el 14%. Pràcticament dues terceres parts, doncs, s’han concentrat en aquests tres sectors. Després, ja a una certa distància, amb un 5% o un 6% cadascun, hi trobem la indústria, les comunicacions, l’hoteleria i els intermediaris financers. Del punt de vista geogràfic, el 87% del total català correspon a la demarcació de Barcelona, el 6% a Girona, el 4% a Tarragona i el 3% a Lleida.

Quant a les dissolucions de societats, Madrid i Andalusia són les comunitats on se’n van registrar més el juny: 320 i 141 respectivament. Els primers sis mesos de l’any són també aquestes dues comunitats les que encapçalen la llista, amb un 28,33% i un 13,52% del total, respectivament. Quant a Catalunya, han estat 78 al juny i representen un 8% el primer semestre. Una xifra molt inferior a les comunitats capdavanteres en aquest apartat. De les 78 dissolucions, 42 pertanyen a Barcelona, 17 a Girona, 16 a Lleida i 3 a Tarragona.

En definitiva, crec que és important de veure que a Catalunya la recuperació comença amb força en aquest camp, on avui la decisió implica un risc alt. Ara caldrà veure si l’impuls inicial es manté en el futur. Esperem que sí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor