Catalunya indemnitza a 37 dones i 11 menors víctimes de violència masclista en dos anys

  • La Generalitat avaluarà l'eficàcia dels serveis d'atenció i reparació de víctimes

VilaWeb
Redacció
04.06.2017 - 12:57

La Generalitat avaluarà l’eficàcia dels serveis d’atenció i reparació de víctimes

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

La Generalitat ha indemnitzat a 37 dones víctimes de violència masclista –sis d’elles amb discapacitat– amb seqüeles de “caràcter greu” i a 11 fills de víctimes mortals durant els dos primers anys des de l’aprovació d’aquestes ajudes, al maig de 2015, han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

Fins al maig, s’han indemnitzat en 2017 a vuit dones –dues amb discapacitat– i dos orfes, mentre que en 2016 van ser 13 dones –una amb discapacitat– i set fills, i entre maig i desembre de 2015 es van concedir a 16 dones –tres amb discapacitat– i dos menors.

La indemnització, d’un sol pagament, ronda els 2.800 euros per a les víctimes –cinc vegades l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) mensual, de 569,12 euros–, i ascendeix al doble en el cas dels fills menors de 26 anys que depenguin econòmicament al moment de la mort de la víctima; en els casos amb més del 33% de discapacitat, l’import augmenta en un 25.

Es van incorporar amb un decret en 2015 a la Llei de dret de les dones per eradicar la violència masclista (5/2008), que estableix el dret d’adultes, adolescents i nenes a cobrar de la Generalitat quan pateixen seqüeles, lesions corporals o danys en salut física o psíquica de caràcter greu i requereixin tractament mèdic, quirúrgic o psicològic, com a conseqüència de les formes de violència masclista que especifica aquesta llei.

La indemnització és compatible amb la que fixi una sentència judicial, així com amb altres prestacions públiques i privades, i la directora general de Famílies de la Generalitat, Roser Galí, ha afegit que és necessari acreditar les seqüeles a través d’una sentència judicial.

“En cas que la sentència no especifiqui seqüeles de caràcter greu, donem valor a un informe de la Conselleria de Salut conforme hi ha hagut un dany físic greu i que ha coincidit amb la violència”, acreditat amb un certificat mèdic, ha explicat Galí en declaracions a Europa Press, i ha lamentat que, en els casos de seqüeles psicològiques, és molt difícil acreditar la seva vinculació amb la violència en un informe, i no acostuma a fer-se.

La directora de Famílies ha destacat que la llei catalana contempla també la violència fora de l’àmbit de la parella, amb el que va “més enllà” de la llei espanyola i abasta totes les violències patides pel fet de ser dona, a més d’afegir la protecció a pesar que la víctima no vulgui anar a judici, davant el fet que la denúncia és sovint un moment de revictimització i trauma, ha lamentat.

Galí ha explicat que encarregaran una avaluació sobre l’eficàcia dels serveis d’atenció i recuperació per a víctimes, per saber si les dones els coneixen, si han passat per ells i si és eficaç, i sobretot “saber si han hagut feminicidis en els quals les dones havien passat” per aquests serveis.

Amb l’ampliació de la partida per a aquestes finalitats del Pressupost de la Generalitat de 2017, Galí ha explicat que estudien ampliar la xarxa d’atenció i recuperació per a dones que han estat o són víctimes de violència masclista amb la creació de dos nous serveis d’intervenció especialitzada (SIE) i tres pisos del servei d’acolliment i recuperació.

“CÈNTRIC PERÒ DISCRET”

Cada SIE compta amb un equip multidisciplinari de set professionals –d’àmbits com el jurídic, el sanitari i el sociològic– i ha explicat que existeix la possibilitat que l’equip es desplaci quan és necessari, sobretot en casos de dones que no en tenen cap a prop.

Estan estudiant ubicacions al territori català, cercant un emplaçament “cèntric però discret”, en una localitat en la qual encaixi amb les capacitats dels ajuntaments, i ha destacat que han de ser llocs als quals sigui fàcil desplaçar-se, amb molts serveis al voltant i que convidin a entrar.

Per contra, els pisos són la “fase dura”, que han d’estar en espais aïllats i confidencials, i ha dit que acostumen a ser unitats familiars d’entre sis i vuit persones; posteriorment, existeix el servei sustitutori de la llar, al que solen cridar pis pont, i que és el pas previ a la reinserció social.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor