Catalunya incrementa mesures per recaptar l’ITP al lloguer, del qual va duplicar ingressos el 2015

  • La Generalitat està incrementant les mesures per augmentar la recaptació de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats aplicat als arrendaments d'habitatges, desconegut entre molts llogaters malgrat que estan obligats a pagar-ho en un termini d'un mes des que signen o prorroguen un contracte de lloguer.

VilaWeb
Redacció
19.06.2016 - 11:52

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

La Generalitat està incrementant les mesures per augmentar la recaptació de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats aplicat als arrendaments d’habitatges, desconegut entre molts llogaters malgrat que estan obligats a pagar-ho en un termini d’un mes des que signen o prorroguen un contracte de lloguer.

De fet, el Govern ja ha aconseguit resultats, ja que el 2015 va incrementar més del doble la recaptació de 2014, passant de 2,8 milions d’euros a 6,6, i front a 494.400 euros el 2013, segons dades de la Generalitat recollides per Europa Press.

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) combina accions de difusió de l’obligació de pagar aquest gravamen amb l’enviament d’avisos als arrendataris que detecta que no l’han pagat, i que es poden enfrontar a sancions d’entre el 50% i el 150% de l’import a abonar, més interessos segons el retard de l’impagament.

A més, l’arrendador és responsable civil subsidiari si l’administració no aconsegueix el pagament per part del llogater, alerten des del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida.

La Generalitat va signar un conveni amb el Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya l’octubre de 2014 amb l’objectiu de facilitar el pagament telemàtic i difondre l’existència d’aquest tribut, la competència del qual va ser transferida a les comunitats autònomes a principis dels anys 90.

Amb tot, la seva reclamació no havia estat rellevant per a l’administració per la seva reduïda recaptació –els últims anys ha oscil·lat entre el 0,3% i el 0,5% actual sobre el valor total del contracte de lloguer a Catalunya (amb com a mínim tres anys)–, fins que va arribar la crisi; el protagonista era l’ITP sobre la compravenda d’immobles, que a Catalunya és del 10% del valor dels pis i sí és conegut entre els ciutadans.

El gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas, explica que els administradors gestionen al voltant del 60% del total del mercat d’arrendaments urbans i s’encarreguen d’informar i fer el pagament del gravamen de part del llogater, però molts particulars “no ho paguen perquè no ho saben”.

INFORMACIÓ I CONTROL DEL FRAU

Per combatre aquesta falta d’informació, la Generalitat també ha iniciat ara una campanya amb el gremi d’estanquers, ja que des de 2014 aquest tribut no es pot pagar a Catalunya utilitzant el paper timbrat que venen els estancs, sinó que només és vàlid el model 600 d’autoliquidació, que es pot presentar presencialment o a través d’internet.

L’ATC també ha elaborat un tríptic informatiu sobre la liquidació d’aquest impost, i a més té un apartat específic explicatiu en la seva pàgina web.

Alhora, la supervisió del pagament de l’ITP al lloguer d’habitatge forma part del pla de la Generalitat per combatre el frau fiscal, que inclou un apartat de control tributari per comprovar les autoliquidacions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor