17.12.2020 - 16:27
Una aliança institucional i empresarial promou la creació a Catalunya d’un ‘hub’ de referència europeu per a la recerca i la producció audiovisual i digital. El projecte permetrà augmentar fins als 2.300 milions d’euros la facturació del sector audiovisual, amb la creació de prop de 400 empreses i 4.000 llocs de feina, i ajudarà a impulsar el sector dels videojocs amb la creació d’una quarantena d’estudis, un miler de llocs de treball i la duplicació de la facturació fins als 980 milions d’euros anuals, segons les xifres publicades avui pels departaments d’Empresa i Cultura. El projecte compta amb el suport del govern i els ajuntaments de Terrassa i de l’Hospitalet del Llobregat.
La iniciativa, que optarà als fons europeus ‘Next Generation EU’ pel seu potencial transformador, pretén d’impulsar entre d’altres l’espai de platós més innovador d’Europa per afavorir la creació de continguts audiovisuals i digitals.
Segons la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, la iniciativa situa el binomi “cultura-innovació com a motor de futur”. Pel responsable d’Empresa, Ramon Tremosa, el projecte beneficiarà companyies de tots els sectors vinculats al món audiovisual, digital i de la innovació i ajudarà a generar “nous models de negoci” en un mercat que representa el 6,8% del PIB a Europa i que genera catorze milions de llocs de feina.
El projecte, que té el nom ‘Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa’ pretén consolidar un “ecosistema de les indústries creatives de l’àmbit audiovisual i dels videojocs” a través de la col·laboració entre empreses privades i institucions públiques. També es preveu que participin en el projecte empreses, professionals i associacions dels sectors implicats; plataformes i mitjans audiovisuals; festivals i fires; universitats i centres de recerca.
Terrassa hi participa perquè compta amb el Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, així com el centre tecnològic Leitat. A més, acull el centre de recuperació i conservació de la Filmoteca de Catalunya i l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, l’ESCAC. Per al batlle de Terrassa, Jordi Ballart, la voluntat del projecte és “seguir creixent en el marc d’una aliança de país que sumi capacitats i obri noves oportunitats en un sector com l’audiovisual, estratègic a escala europea”.
L’Hospitalet de Llobregat, per la seva banda, acull el Centre d’Innovació i Formació per a l’Ocupació (CIFO), el centre de referència estatal en arts gràfiques. A la ciutat també hi ha l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella, i Torre Barrina.
Els detalls del projecte
El nou centre audiovisual inclourà sis platós de 1.500 metres quadrats que es podran interconnectar, dos platós de 800 metres quadrats amb tecnologia LED i un altre de 500 metres quadrats per a captació volumètrica, 360 graus i captura de moviment. Els espais, segons el govern, estaran equipats amb l’última tecnologia adaptada i evolucionaran amb les necessitats del sector.
La infraestructura acollirà, a més, sales de postproducció i de testeig d’UX; estudis de sonorització i enregistrament de podcasts; un clúster d’empreses, espais d’incubació i de treball compartit; una oficina per ajudar les empreses audiovisuals, així com espais per a institucions públiques que puguin oferir serveis, finançament i assessorament i col·laborar amb els projectes.
També oferirà espais per creació de continguts interactius (VR/XR); laboratori de projectes que impliquin AI, 5G, robòtica i tecnologia innovadora; laboratoris de recerca aplicada, en col·laboració amb les universitats, que permetin la transferència entre universitat i empresa que contribueixi a la creació de talent; espais d’assessorament i formació i capacitació empresarial i de professionalització dels sectors i espais per promoure la creació de programes adreçats a la investigació i el prototipatge de continguts i tecnologies immersives.