Catalunya, Galícia i Euskadi s’incorporen al patronat de la Biblioteca Nacional d’Espanya

  • Catalunya s'incorpora al Reial Patronat de la Biblioteca Nacional d'Espanya en representació de les biblioteques de les comunitats autònomes juntament amb Euskadi i Galícia.

VilaWeb
Redacció
10.07.2017 - 21:17

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 10 (EUROPA PRESS)

Catalunya s’incorpora al Reial Patronat de la Biblioteca Nacional d’Espanya en representació de les biblioteques de les comunitats autònomes juntament amb Euskadi i Galícia.

Aquesta designació, segons ha apuntat la Xunta de Galícia en un comunicat, té caràcter rotatori i es va aprovar durant la Conferència Sectorial de Cultura.

A més, en aquest òrgan, el ministre del ram, Íñigo Méndez de Vigo, ha anunciat la posada a la disposició de les biblioteques de les comunitats de més d’un milió d’exemplars de les primeres edicions publicades abans de 2011 per a l’enriquiment de les seves col·leccions.

Aquests fons, constituïts per títols de tota índole, molts d’ells ja descatalogats, completaran els catàlegs de les biblioteques de tot el territori que els rebin en dipòsit.

El fons bibliogràfic ofert està format pels tercers exemplars de cada primera edició dipositat a la Biblioteca Nacional des del 1958 fins al 2011, quan la nova Llei de Dipòsit Legal va establir que la institució ha de conservar almenys dos exemplars, enfront dels tres recollits en la normativa anterior.

CONTRA LA REVENDA

D’altra banda, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i les comunitats autònomes han creat un grup de treball per definir les mesures necessàries per abordar la revenda massiva d’entrades a Internet per a espectacles culturals i esportius.

Aquest grup, que neix després de la comissió d’estudis en la qual han participat altres departaments ministerials, com a Justícia, Indústria i Sanitat, ha presentat un pla que inclou, entre altres punts, accions com a consultes públiques o estudis específics i la col·laboració conjunta entre els departaments competents.

Méndez de Vigo ha assenyalat que durant aquesta reunió s’ha escoltat a la representant cultural de Cantàbria, on el passat mes d’abril es va aprovar una llei que incideix en aquesta matèria i que aquest grup examinarà “amb molt interès”.

Encara que Méndez de Vigo ha manifestat que la revenda d’entrades és un assumpte “important”, ha indicat que “no hi ha un termini” per dur-ho a terme i espera que “aviat” es trobin “solucions”.

Així mateix, ha assenyalat que l’Administració General de l’Estat ja està treballant en aquesta matèria.

“La revolució tecnològica va sempre per davant de la legislativa”, ha assenyalat Méndez de Vigo, qui creu que és bo ser conscients de la necessitat de regular la revenda perquè suposa un “obstacle” perquè el ciutadà accedeixi als concerts.

LLEI MECENATGE: FINAL DE LEGISLATURA

Una altra de les qüestions que s’han abordat durant la Conferència Sectorial és la Llei de Mecenatge, una norma que Méndez de Vigo considera “necessària”, tal com ha assenyalat, però que no s’aprovarà fins que “les condicions econòmiques ho permetin”.

En aquest sentit, ha indicat que la idea és aprovar-la “abans que acabi aquesta legislatura”.

D’altra banda, el Ple de la Conferència ha aprovat també la creació d’un grup de treball, que entre altres assumptes i en col·laboració amb la indústria del videojoc, elaborarà un pla específic de desenvolupament i creació i producció del videojoc a Espanya.

Aquest pla abordarà mesures destinades a establir i enfortir el creixement dels estudis espanyols, accions per assegurar l’accés al finançament, i mesures en l’àmbit formatiu per adaptar l’oferta reglada a la demanda de professionals per al teixit industrial.

A més s’impulsaran mesures fiscals similars a les ja adoptades en altres països membres de la Unió Europea.

Així mateix, Méndez de Vigo, que presideix per primera vegada la Conferència Sectorial, ha assenyalat que espera que aquest dimarts dia 11 es convalidi el Decret Llei de compensació per còpia privada, quelcom que suposaria una “bona notícia” després de l’anul·lació del Suprem de part de la normativa.

La baixada de l’IVA en espectacles en directe; les ajudes concretes en qüestions relatives a la mobilitat; l’èxit de la retransmissió de l’òpera en ‘streaming’ de Madama Butterfly; o la petició d’un grup de treball sobre gestió cultural així com relatives al món rural són uns altres dels temes que s’han abordat.

Així mateix, el ministre ha destacat el “bon moment” de la cultura a Espanya, amb “alces molt notables” en 2017: un augment del 9% en les visites a museus; un cinc per cent en cinema; i del nou per cent en arts escèniques; així com del turisme, que suposa entre el 12% i el 13% del PIB.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor