Catalunya canvia el protocol i substituirà les PCR als contactes de positius per proves d’antígens

  • El Departament de Salut canvia la manera d'actuar amb les proves diagnòstiques de covid-19

VilaWeb

Redacció

01.11.2020 - 19:03
Actualització: 01.11.2020 - 22:43

El Departament de Salut ha aprovat un document en què canvia el protocol d’actuació a l’hora de diagnosticar els contactes estrets i altres qüestions rellevants. En el document, distribuït entre els professionals sanitaris, s’explica que, a partir d’ara, als contactes estrets de casos positius de covid-19 els faran proves d’antígens, també conegudes com a proves ràpides, en compte de proves PCR. Fins ara, el Departament de Salut havia reservat les proves d’antígens com a proves diagnòstiques de pacients amb símptomes compatibles amb la covid-19. Els resultats de les proves d’antígens hauran de quedar registrats a l’historial clínic dels pacients, tant si són positius com negatius.

Com en el cas de les PCR, els contactes estrets que tinguin un resultat negatiu del test d’antígens també s’hauran d’aïllar. A més, el Departament de Salut considera la possibilitat d’establir punts on fer tests fora dels centres d’atenció primària perquè els pacients puguin esperar el resultat sense risc d’infectar-se.

Aquest canvi coincideix amb la saturació que hi ha als centres de proves diagnòstiques, com la de l’Hospital Vall d’Hebron, i de retruc a molts CAP, que han lliurat el resultat de les proves amb molt de retard.

Canvis a l’escola

D’altra banda, el Departament de Salut també modifica la manera de procedir quan hi hagi un positiu a una escola. A partir d’ara, els gestors de contactes no faran trucades de seguiment als contactes dels grups de convivència estables escolars, sinó que seran les direccions dels centres, en coordinació amb els referents covid-escola, que hauran d’informar els pares dels contactes sobre l’aïllament que hauran de fer. Així mateix, el seguiment general dels contactes reduirà les trucades, i les limitarà al primer i últim dia d’aïllament, farà servir una versió simplificada per a reduir el temps de trucada i es potenciarà l’enviament de missatges SMS informatius als contactes.

A l’educació secundària es mantindrà l’estudi de contactes amb PCR, però hauran de ser els mateixos alumnes qui prenguin una mostra amb un frotis nasal, sota la supervisió dels docents. Als cicles d’infantil i primària es mantindrà el cribratge amb PCR als grups de convivència estables escolars quan es detecti un cas positiu.

Es limiten les proves en massa

Salut també ha decidit de reduir el pla de proves en massa per a incrementar la vigilància epidemiològica en territoris concrets que va començar a l’estiu, després del nomenament de Josep Maria Argimon com a secretari de Salut Pública. Aquesta decisió podria ser perquè en aquest moment la transmissió del coronavirus a Catalunya és comunitària i això modifica l’eficiència de les proves en massa tal com es feien aquests darrers mesos.

Així doncs, a partir d’ara les propostes de proves en massa només haurien de sortir dels serveis de vigilància epidemiològica territorials i es podran fer en zones de baixa incidència i en estudi de brots complexes en determinats llocs d’elevada exposició. Aquestes propostes s’hauran de fer d’acord amb el laboratori, que ho condicionarà a la capacitat del moment de fer les proves, i amb els centres de primària per a la gestió dels resultats.

Les proves en massa que s’autoritzin es faran amb PCR o amb proves d’antígens, segons el nivell de prevalença a la zona o els llocs d’elevada exposició on es vulguin fer.

Es poden mantenir les proves en massa a universitats, instituts i centres de formació professional, però no es faran a escoles de primària ni infantil.

Proves a residències i professionals sanitaris

A les residències es mantindran les proves PCR, més segures pel que fa al resultat, tant a treballadors com a residents, sempre que es puguin tenir resultats abans de 48 hores. En cas contrari, es podran fer servir proves d’antígens. Els treballadors de les residències s’hauran de prendre ells mateixos les mostres per a fer les proves.

Quan hi hagi baixa incidència, el cribratge amb PCR es podria fer amb la tècnica del pooling, un sistema que consisteix a barrejar en una sola mostra les extraccions obtingudes de diverses persones i testar-les conjuntament. Si resulta negatiu, s’entén que tots estan lliures de covid-19; si resulta positiu, cal fer la prova individualment a cadascun. És a dir: s’aplica a un grup una sola PCR.

Canvis en el protocol dels professionals sanitaris

En l’àmbit sanitari també canvia el protocol sobre com actuar amb els positius i els contactes estrets. A partir d’ara, els professionals sanitaris que hagin estat positius hauran de tornar a la feina després de deu dies d’aïllament amb una prova diagnòstica que indiqui que ja no són contagiosos, ja sigui una prova que mostri la presència d’anticossos, una PCR negativa o una de positiva que ho sigui en un llindar de cicles elevat (superior a 30-35 cicles segons laboratori). També podran tornar sense necessitat de proves després de catorze dies de l’inici dels símptomes sempre que ja no en tinguin i no hagin tingut febre les 72 hores anteriors.

Pel que fa als contactes estrets asimptomàtics, el dia que siguin considerats com a tals se’ls haurà de fer una PCR i un test de serologia. Si la serologia és positiva (IgG +), indica infecció passada i, per tant, no cal aïllament amb independència del resultat de la PCR. Si la PCR és negativa i la serologia també, el professional pot treballar amb mesures de protecció. Si la PCR és positiva i la serologia negativa, serà considerat un cas nou de coronavirus i haurà de fer aïllament.

El dia quart des de la definició de contacte estret s’haurà de fer una nova PCR a les persones que inicialment tinguessin una PCR negativa i una serologia també negativa. Si la PCR surt positiva, el professional haurà de deixar de treballar i aïllar-se al seu domicili. El desè dia, s’haurà de fer una nova PCR per frotis nasal d’autopresa o bé un frotis nasal habitual. Si el resultat és negatiu, es deixarà de fer seguiment del cas.

Es recomana d’evitar el trasllat de positius als centres sanitaris si no és per tractar-los

A més a més, Salut demana de restringir al màxim els trasllats hospitalaris o entre centres sanitaris de pacients positius, tret dels casos en què l’objectiu sigui tractar els pacients en aquests centres.

Podeu consultar ací el document aprovat per Salut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor