22.04.2018 - 13:46
|
Actualització: 22.04.2018 - 17:48
Catalunya en Comú ha aprovat els seus estatuts, codi ètic i els reglaments dels processos electorals interns, en una assemblea organitzativa amb més de 800 militants celebrada al campus de la UPF de Ciutadella. Entre els aspectes més rellevants destaquen punts com les llistes cremallera home-dona a les primàries internes, també dins de l’organització, el refús a demanar crèdits als bancs, la renúncia cels electes a l’aforament judicial o que els programes electorals i les aliances les decidiran els inscrits. ‘Els programes electorals i la política d’aliances amb d’altres forces polítiques seran decidides per la gent inscrita mitjançant processos participatius’, s’assenyala en un dels apartats, on també s’afirma que ‘els i les inscrites podran realitzar consultes revocatòries de caràcter vinculant sobre càrrecs interns o públics de CatComú’. Igualment, el Codi Ètic també deixa molt clar que Catalunya en Comú es desvincula ‘totalment’ dels crèdits bancaris.
‘Serem independents dels poders financers. Catalunya en Comú no acceptarà crèdits bancaris com a forma de finançament. Prioritzarem el micromecenatge i les aportacions de la gent inscrita, i la gestió dels recursos amb la banca ètica i les cooperatives financeres’, es detalla en el redactat. Igualment, es precisa que els càrrecs electes ‘tindran limitació de sou, renunciaran a dietes addicionals o per assistència a reunions institucionals i de l’administració publica, a l’aforament judicial, a fons de pensions privades i a l’ús de vehicles oficials’. Per avançar en la ‘feminització de la política’, Catalunya en Comú s’assegurarà que tots els òrgans de direcció i coordinació estaran compostos per un mínim de 50% de dones, a banda de llistes ‘cremallera’ a les primàries per a participar en els comicis institucionals.
Finalment, i pel que fa a organització interna, els estatuts de Catalunya en Comú fixen tres nivells de representació: local, territorial i nacional. A nivell nacional, l’Assemblea nacional de comuns serà el màxim òrgan de decisió política de CatComú, i està format pel conjunt de persones inscrites. El Consell nacional de comuns, principal òrgan de deliberació i de decisió de les grans línies estratègies de CatComú, estarà format per un mínim de 150 i un màxim de 200 persones, un 40% de les quals seran escollides a les assemblees territorials. La Comissió executiva nacional, l’òrgan encarregat de la direcció executiva, serà l’encarregat de la direcció executiva de CatComú i estarà formada per entre 30 i 40 persones. I la Coordinació nacional és el càrrec sobre el qual recau la responsabilitat de coordinació de l’acció política de l’organització. Com les coordinacions locals, estarà integrada per un mínim de 2 persones i un màxim de 4.
De fet, Catalunya en Comú es defineix com una ‘organització oberta a tothom’ i s’ha instaurat que per tenir dret a vot només caldrà estar inscrit. ‘Per fer moviment popular i construir un Comú de tots els veïns i veïnes, les assemblees del comú seran obertes a tota la ciutadania, també a les persones que no estiguin inscrites’, es puntualitza des de la formació, que també afegeix que les assemblees del comú podran impulsar les iniciatives ciutadanes que creguin necessàries ‘per fer arribar les demandes de la gent i dels moviments socials a les institucions municipals’.