16.09.2023 - 16:56
|
Actualització: 16.09.2023 - 18:37
Catalunya va viure ahir el dia més plujós d’aquest darrer any i mig. En el context de sequera, tot i no ser un episodi de pluja gens excepcional, el Principat va gaudir del dia amb més precipitació general d’ençà del 12 de març de 2022, segons que ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L’episodi de tempestes va deixar entre 30 litres i 50 a bona part del litoral i pre-litoral i més de 100 en punts del Baix Ebre, amb màxims de 120 litres a l’Ametlla de Mar i 116 litres de Camarles. Com a contrapartida, l’episodi de pluja ha deixat quantitats que han vorejat els 20 litres a Ponent i al Pirineu, i de menys de 5 litres a la Vall d’Aran.
Gairebé quaranta litres en mitja hora a Castell d’Aro
La pluja va començar a mig matí a les Terres de l’Ebre –després d’escombrar el País Valencià– i va anar progressant cap al nord, i va ruixar tot el Principat durant la tarda. Es va restringir a l’extrem nord-est al vespre, fins a allunyar-se, si bé de matinada s’han repetit alguns xàfecs, especialment intensos a punts del Baix Empordà, amb registres de 55,3 litres a Castell d’Aro i 48,2 litres a Palafrugell.
Els registres de pluja més destacats en 30 minuts d’ahir es van recollir al Baix Ebre (38,1 litres al parc natural dels Ports i 34,6 litres a l’Ametlla de Mar) i al Montsià (36,7 litres als Alfacs i 32,9 litres a Amposta). Sobre la pluja màxima en 1 minut, es van assolir 2,7 litres a Amposta i 2,6 litres als Alfacs. La tempesta d’aquesta matinada ha estat especialment intensa a punts del Baix Empordà. A Castell d’Aro s’han registrat 54 litres en menys d’una hora, 39,6 litres dels quals en 30 minuts i 3,4 litres en 1 minut.
La pluja d’aquests darrers sis mesos en un dia a Sitges-Aiguadolç
La sequera que afecta bona part de Catalunya aquests darrers mesos, i en alguns casos aquests darrers dos anys i tres, és especialment intensa a punts del litoral i pre-litoral, com ara el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès i el Penedès, i molt especialment el Garraf. En aquesta darrera comarca, l’estació de Sitges-Port d’Aiguadolç havia recollit una quantitat excepcionalment baixa durant aquests darrers sis mesos (tan sols 44 litres del 15 de març al 14 de setembre), gairebé la mateixa quantitat que els 43 litres d’ahir.