29.06.2022 - 18:41
|
Actualització: 29.06.2022 - 23:18
La Generalitat de Catalunya considera que la seva participació en la implementació dels fons Next Generation EU ha estat “pràcticament nul·la”. Segons un informe elaborat per la plataforma ‘Regions for EU Recovery’, format per trenta regions de deu estats membres, Catalunya defensa que no s’ha respectat el principi de subsidiarietat i observa contradiccions entre les polítiques regionals i els objectius de l’executiu central. El document, presentat avui a Brussel·les per la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, també assenyala que els procediments dissenyats per l’estat espanyol provoquen que Catalunya rebi la meitat dels diners que li correspondrien atenent el seu PIB i població.
Segons que apunta el document, Catalunya “no ha tingut un rol central en el disseny dels objectius, malgrat participar en les trucades organitzades pel govern espanyol. A més, assenyala que ha hagut de donar suport a les autoritats i als inversors locals tot i no estar plenament implicada en el procés. Un altre dels reclams destacats, segons que es detalla, és la “multiplicitat d’òrgans”, un fet que ha dificultat que els potencials beneficiaris trobessin les ajudes que necessitaven. “Això és especialment perjudicial per a les pimes, que no disposen d’una capacitat administrativa adequada per fer front a aquestes dificultats”, apunta l’informe.
En aquest sentit, l’informe també denuncia que aquesta manca de coordinació ha derivat en el disseny d’ajudes “desagregades, centrades en àmbit massa específics” i escrites en un llenguatge excessivament complex. Si bé el text celebra que la majoria dels estats hagin impulsat un mecanisme per fer un seguiment de l’ús dels fons, Catalunya, el País Valencià i les Illes, que també han participat en l’enquesta, consideren que les eines per avaluar com s’han utilitzat les ajudes han estat insuficients.
Per altra banda, Catalunya subratlla que el govern espanyol no ha respectat el principi de subsidiarietat i els diferents nivells de governança. En aquest sentit, posa de manifest que això posa límits a l’exercici de la seva competència i, alhora, contradiu algunes de les polítiques que es volen impulsar des del govern. També posen de manifest el “poc marge” del qual han disposat per planificar l’ús dels fons i han apuntat que els terminis habilitats per enviar sol·licituds han estat “massa curts”.