Catalunya creix més de pressa que no es pensava

  • Les dades de la comptabilitat trimestral milloren les de l'avanç i apunten un augment del 3,0% interanual en el PIB català del segon trimestre · És una dècima més que a tot l'estat espanyol i 2,2 punts percentuals per sobre de la mitjana de la UE-27 · Destaca, sobretot, el creixement registrat a la indústria (5,0%) i a l'agricultura (10,9%)  

Jordi Goula
13.09.2024 - 19:50
Actualització: 13.09.2024 - 19:55
VilaWeb

Aquest matí, hem sabut les xifres definitives del creixement de l’economia catalana durant el segon trimestre. I han estat bones, fins i tot, millors que no pas les previstes en l’avanç. Així, el PIB registra una variació interanual del 3,0%. En termes intertrimestrals, la variació és del 0,9%. Segons que explica la nota de l’Idescat, les estimacions de la comptabilitat trimestral del segon trimestre del 2024 incorporen la informació econòmica conjuntural disponible en el moment que s’elaboren, la qual cosa ha comportat l’augment d’una dècima, tant en la taxa de variació interanual com en la intertrimestral, respecte de l’avanç del PIB publicat el 31 de juliol de 2024.

Així doncs, hem crescut una mica més de pressa que no ens pensàvem. L’explicació de l’Idescat, de manera indirecta, diu que el mes de juny ha anat bé, perquè no era incorporat a l’avanç. Els creixements definitius ens igualen amb les estimacions de l’AIReF de fa unes setmanes, que ens col·locaven per sobre de la mitjana espanyola en totes dues taxes. La diferència de taxa anual amb la UE-27 (0,8%) és molt forta, 2,2 punts percentuals. Quant a la variació intertrimestral del PIB, és set dècimes superior a la taxa de la UE-27 (0,2%). Unes taxes, per cert, que el BCE va rebaixar ahir en les seves previsions per a tot l’any 2024.

El ritme de creixement de Catalunya, doncs, és francament bo, tant si ens fixem en les xifres per si mateixes, com si ho comparem amb els països europeus. I com hem crescut?

De l’òptica de la demanda, en termes anuals, la demanda interna (consum i inversió) és el component que més contribueix al creixement del PIB del segon trimestre, amb una variació del 3,1%, set dècimes més que no pas el trimestre precedent (2,4%).

D’una banda, el consum de les llars mostra un increment d’un 2,6%, tres dècimes més que el trimestre anterior, i el consum de les administracions públiques augmenta un 3,9%, però 1,2 punts menys que el primer trimestre de 2024. D’altra banda, la formació bruta de capital presenta una taxa interanual del 3,4%, tres punts i tres dècimes percentuals superior al trimestre anterior. Quant a aquesta darrera variable, la inversió en béns d’equipament mostra una taxa del 5,3% i la inversió en construcció és de l’1,6%.

D’aquestes dades crec que és important destacar el fet que totes –tret del consum públic– registren una acceleració envers el trimestre anterior. Jo destacaria el consum de les famílies, que presenta un bon ritme de creixement, just al contrari del que passa a Europa, tal com es queixava, ahir, la presidenta del BCE, Christine Lagarde.

I tot apunta que els mesos posteriors pot haver continuat igual. La setmana passada, vam saber que el conjunt de sectors d’activitat i establiments adherits a Comertia havia tingut una mitjana de creixement en la facturació del 3,3% durant el mes d’agost, respecte del mateix mes de l’any anterior, el juliol havia estat del 5,1% i les previsions que feien per al setembre eren del 4,1%. A més, en el tram final de la temporada d’estiu, el 55% dels empresaris de l’associació assegura que ha augmentat el tiquet mitjà i un 54% diu que ha mantingut els seus marges o els ha augmentat.

Quant al sector exterior, les exportacions totals a l’estranger presenten una variació interanual del 0,6%, amb una reducció de sis dècimes respecte del trimestre anterior (1,2%), fruit d’una evolució molt diferenciada dels seus components. Així, mentre les exportacions de béns i serveis disminueixen d’un 1,5%, el consum dels estrangers al territori creix d’un 13,1%. No és cap novetat, veient que el turisme ha tingut un comportament excel·lent.

Del punt de vista de l’oferta, tots els sectors mostren evolucions positives de l’activitat. Destaquen, sobretot, la indústria, amb un creixement interanual elevat, del 5,0%, i l’agricultura, que creix d’un 10,9%.

Crec que és molt important que la indústria presenti un creixement del 5,0%, sis dècimes per sobre del trimestre anterior (4,4%), veient l’atonia d’Europa, sobretot, a Alemanya. Per branques d’activitat, destaca l’augment en la indústria de l’automoció, la indústria farmacèutica, l’alimentària, la química i la de productes informàtics, segons que apunta l’Idescat, a partir de l’evolució dels diferents indicadors d’activitat industrial.

Finalment, el sector dels serveis incrementa l’activitat d’un 2,4%, tres dècimes per sobre del trimestre anterior (2,1%) i la branca del comerç, transport i hoteleria, d’un 3,3%. Segons els indicadors d’activitat dels serveis, la restauració, l’hoteleria, el comerç a l’engròs i el comerç al detall són les branques amb creixements més significatius aquest trimestre. I la construcció creix d’un 3,6%, dos punts i tres dècimes per sobre del trimestre anterior (1,3%), per tant, també sembla que ha millorat, atès que presenta la taxa més alta d’aquests darrers cinc trimestres.

El sector agrari, que registra una variació interanual positiva del 10,9%, vuit punts i cinc dècimes per sobre del trimestre anterior (2,4%), mereix un comentari a banda. Pel seu baix pes dins el PIB, sempre acostuma a ser un sector maltractat informativament, i no se’n fa gaire cas. Cal dir que el creixement d’aquests darrers dos trimestres sembla que indica el començament de la sortida del pou del sector, que ha rebut cops per totes bandes durant massa temps. Pensem que, d’ençà de mitjan 2021, el creixement que presentava el seu PIB trimestre rere trimestre era negatiu en termes interanuals. A tall d’exemple, ara fa un any, presentava una xifra propera al -20%, i en fa dos, al -10%.

Fonts del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació em comenten: “Aquest increment s’explica en gran manera per l’increment de la producció agrícola que tindria una recuperació després dels darrers dos anys d’evolució negativa (pels efectes de les gelades i la sequera) i per una disminució dels consums intermedis. Paral·lelament, la producció ramadera consolidaria els nivells assolits l’any anterior, contribuint positivament a l’increment del valor afegit del sector agrari.”

En definitiva, la revisió a l’alça del PIB que ha fet l’Idescat, malgrat ser petita, és positiva i mostra un creixement interessant de l’activitat catalana. Del tercer trimestre, només tenim dades puntuals que no permeten de fer-se una idea global de com va l’economia. Com a referència, ens podem fixar en l’estimació que, a escala estatal, fa del PIB en temps real l’AIReF. Doncs bé, en la darrera actualització, del 10 de setembre, el creixement estimat intertrimestral és del 0,8% i l’interanual, del 3,2%. Això voldria dir que les coses no pinten gens malament en l’àmbit de l’estat espanyol, i cal pensar que a Catalunya avancen paral·lelament. De totes maneres, encara és massa aviat per a fer pronòstics fiables. Manquen massa dades.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor