Catalunya, Comunitat Valenciana i Andalusia, comunitats amb major incidència de frau, segons AEECF

  • La barrera legal continua sent el principal impediment per a compartir informació sobre el frau entre diferents sectors

VilaWeb
Redacció
20.06.2017 - 17:19

La barrera legal continua sent el principal impediment per a compartir informació sobre el frau entre diferents sectors

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

Catalunya, amb una taxa del 72,7%, Comunitat Valenciana (68,2%) i Andalusia (63,2%) van ser en 2016 les comunitats autònomes on es va detectar una major incidència de frau en els sectors de telecomunicacions, finances, automoció i crèdits al consum, mentre que tan sol les empreses pertanyents al gremi financer han assenyalat les Illes Canàries com una regió on existix un focus d’esta mala pràctica, segons l’Associació Espanyola d’empreses Contra el Frau (AEECF).

Segons arreplega l”Estudi Anual sobre Tendències del Frau 2016′, els representants dels sectors de l’automoció i telecomunicacions veuen Catalunya com la regió on “més frau” perceben, mentre que el 72% dels enquestats del sector financer coincidix a assenyalar la Comunitat Valenciana com un “focus comú de frau”.

El director general de BigBank i associat de l’AEECF, Diego Azorín, ha explicat durant la presentació de l’informe, celebrada a Madrid, que l’alt índex de frau en estes regions pot deure’s per la seua situació “costanera i fronterera”.

A estes li seguixen la Comunitat de Madrid (54,5%), Illes Canàries (22,7%), Múrcia (18,3%) i Galícia (4,5%). D’altra banda, l’estudi reflectix que el 68,2% de les empreses (set de cada deu) dels sectors citats anteriorment considera que el frau va augmentar durant l’últim any, enfront del 13,6% que afirma que ha disminuït “lleument” i al 18,2% que pensa que ha romàs en els mateixos nivells.

El 91% coincidix que una “major digitalització” suposa també un “repte afegit” a la gestió del frau. Davant açò, Azorín va destacar que la digitalització és una “amenaça entre cometes”, a causa que el defraudador opera en l’anonimat. “La digitalització fa que el frau cresca perquè no s’està cara a cara amb el client i si roben les nostres dades poden realitzar operacions en el nostre nom. Però veiem molt positiu el desenvolupament digital”, ha subratllat.

No obstant açò, per a tres de cada quatre companyies (un poc més del 77%) la percepció sobre la gestió del risc de frau a Espanya ha passat de ser positiva a molt positiva, quan en l’últim any el 50% considerava que era bona o molt bona. El sector financer és on major espai de millora existix, ja que tan sol un 8% dels enquestats opina que el frau ha disminuït lleument.

Així mateix, tots els sectors inclosos en l’informe ressalten que detecten frau en primera persona, especialment en el financer (+75%), i tercera persona en la seua activitat empresarial. Els fraus més comuns a Espanya són els d’identitat (robatori o suplantació), de sol·licitud (el sol·licitant altera les seues dades per a enganyar a l’entitat o bé una tercera persona assumix suplantació d’identitat) i ‘online’ (ús de mitjans electrònics amb l’objectiu de robar dades).

Pel que fa a les barreres que impedixen compartir informació, el 77,3% de les empreses assenyala la barrera legal com a “principal impediment”. “Tenim un sistema de protecció de dades molt restrictiu, que sobreprotegix el client i pot caure en un error. És un sistema opac i el mercat hauria de ser més transparent i més beneficiós per al client”, ha indicat Diego Azorín.

En este sentit, ha afegit que estan intentat col·laborar amb els organismes públics per a dur a terme un major intercanvi de dades i evitar així la suplantació d’identitat. “És clau i fonamental compartir, creiem fermament en açò. El focus de protecció està posat en el client”, ha sostingut.

ASSEGURADORES I SECTOR ENERGÈTIC, PRÒXIMES INCORPORACIONS

En la mateixa línia, el cap de frau d’Experian i associat de l’AEECF, Alexandros Triantafyllou, ha mantingut que el “defraudador actua en diversos sectors”, per la qual cosa si no es compartix informació no s’obtenen els mateixos resultats. “El compartir dades pot beneficiar en un 75% la prevenció del frau, mentre que amb dades pròpies tan solament es pot parar el 30% del frau”, ha concretat.

Triantafyllou ha anunciat que, com “compartir dades entre diversos sectors és molt important”, tenen previst incorporar companyies asseguradores i del sector energètic a l’Associació Espanyola d’empreses Contra el Frau, les quals s’hauran d’adherir a un “reglament molt concret” i que, en cas de no complir-ho, seran expulsades de manera directa”.

Per la seua banda, el cap de vendes d’Experian i tresorer de l’AEECF, Luis Deu, també s’ha mostrat a favor de “reduir” les barreres legals i reforçar la col·laboració pública i privada. “El marc espanyol de protecció de dades és restrictiu i busca ser garantista, però cal aconseguir una major col·laboració entre empreses i organismes legals per a trencar barreres”, ha reiterat.

Finalment, l’estudi desgrana que més del 22,7% de les empreses considera que el creixement del seu negoci per canals digitals serà de l’entre el 30 i el 45% en el pròxim any.

Per a concloure, el president d’Experian i de l’AEECF, Felipe Fernández, ha destacat que l’associació, conformada per 25 associats i sense ànim de lucre, pretén “crear i conrear” una cultura d’intercanvi de dades entre empreses a través d’una plataforma tecnològica.

L’Associació Espanyola d’empreses contra el Frau explica ja amb l’autorització de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (APD) per al desenvolupament d’este nou projecte multisectorial, que permetrà “enfortir” els sistemes privats de lluita contra el frau amb intel·ligència compartida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor