01.02.2019 - 19:38
Catalunya compta amb cinquanta empreses biotecnològiques i farmacèutiques amb activitat en oncologia, de les quals, setze són ‘spin-offs’ creades directament per investigadors, que han aconseguit crear divuit fàrmacs nous, dels que quatre són per tractar el càncer.
‘La qualitat, la seguretat, el reclutament ràpid de pacients i els costos molt inferiors al d’altres regions d’Europa i EUA fan de la BioRegió de Catalunya un destí destacat per als assajos clínics’, segons ha informat l’organització Biocat, que impulsa la BioRegió de Catalunya, amb motiu de la celebració dilluns que ve del Dia Mundial contra el Càncer.
Els principals centres d’investigació catalans participen cada any en una mitjana de 3.400 assajos únics i l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona és un dels més actius d’Europa en assajos clínics, per als que va reclutar el 2017 més de 1.000 pacients per a estudis oncològics.
A la BioRegió de Catalunya treballen 14 centres d’investigació que estudien el càncer, que han participat en el desenvolupament de quatre potencials fàrmacs oncològics en fase clínica.
Aquests fàrmacs són el VCN-01, un adenovirus contra els tumors resistents a la quimioteràpia; l’ABTL0812, molècula que s’està provant en pacients amb càncer d’endometri i pulmó; el Mucomel, per prevenir i tractar la mucositis oral en pacients de càncer de cap i coll tractats amb quimioteràpia i radioteràpia; i l’ORY-1001, fàrmac que s’està provant en pacients amb leucèmia mieloide aguda.
Biocat també ha destacat que els investigadors de les entitats catalanes publiquen cada any una mitjana de 600 articles científics en oncologia.