País · Món

Catalunya comparteix l’experiència de la recuperació de la memòria històrica amb l’Amèrica Llatina

  • L’Agència Catalana de Cooperació i el Memorial Democràtic organitzen unes jornades d’intercanvi d’estratègies per a la recuperació de la memòria històrica amb Colòmbia, Guatemala i el Salvador

VilaWeb

Redacció

09.11.2016 - 22:00

L’Agència Catalana de Cooperació i el Memorial Democràtic organitzen les jornades ‘Memòries comparades: experiències d’Amèrica Llatina i Catalunya’, amb l’objectiu de compartir amb Colòmbia, Guatemala i el Salvador les estratègies per a recuperar la memòria històrica.

Malgrat que la major part del programa seran jornades de treball intern, avui el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, presentarà una jornada de portes obertes al Memorial Democràtic. L’acte servirà per a posar en comú les polítiques públiques de memòria i fer-les públiques.

En la primera sessió es tractarà del paper fonamental dels arxius i els fons documentals. Hi participaran el responsable de col·leccions de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Fernández Trabal; la coordinadora de l’estratègia de participació de víctimes i l’Agenda Exilio del Centro Nacional de Memoria Histórica de Colombia, María José Pizarro; la secretària general d’Arxivers Sense Fronteres, Fina Solà; el responsable del Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic, Gerard Corbella; i el director del Museo de la Palabra y la Imagen de San Salvador, Carlos Henríquez Consalvi.

A la tarda es dedicarà una sessió als Drets Humans i a la recuperació moral i material de les víctimes. Es parlarà de la importància de crear bancs d’identificació genètica per a localitzar, recuperar i identificar les restes de víctimes dels conflictes armats. Hi intervindran el director de l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala, Gustavo Meoño; el coordinador de l’Asociación Pro-Búsqueda del Salvador, Eduardo Garcia; la sots-directora general de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya, Mireia Planas; la delegada del Colectivo de Mujeres Guayacán Comité 2 de Mayo de Bojayá (Colòmbia) Elisabeth Álvarez; i el coordinador de la Iniciativa de Memoria Histórica de Guatemala, Adolfo Herrera de León.

Aquesta trobada compta amb la col·laboració de la Direcció General de Relacions Institucionals i el parlament. Els ponents convidats tindran l’oportunitat de conèixer també l’Arxiu Nacional de Catalunya, el Parlament de Catalunya, el Consorci Memorial de les Terres de l’Ebre i el Museu Memorial de l’Exili.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor