14.11.2019 - 14:28
El Parlament de Catalunya acollirà l’any vinent la cimera europea de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), que celebrarà la 33a edició. La candidatura ha estat aprovada per unanimitat avui al matí a proposta del president de la cambra catalana, Roger Torrent, que es troba de viatge a Suïssa per assistir a la trobada regional de l’APF d’enguany. En declaracions a l’ACN, Torrent ha qualificat la decisió d’èxit diplomàtic perquè suposa acollir ‘una de les entitats més importants del món’ de l’àmbit parlamentari. La cimera inclou trenta-tres parlaments europeus, vint-i-dos dels quals estatals, com els de França, Bèlgica, Croàcia o Grècia. ‘És un element cabdal per fer-nos sentir i expressar la veu de Catalunya’, destaca Torrent.
La present edició de la cimera europea de l’APF se celebra a Délemont, al cantó suís de Jura, i tracta qüestions com l’autodeterminació i la democràcia directa. Torrent intervindrà aquest dijous a la tarda a la sessió ‘El dret a l’autodeterminació dels pobles com a principi jurídic: estat de la situació a Europa’. El procés català i el conflicte amb l’estat espanyol han estat precisament en boca d’alguns dels conferenciants en les sessions del matí.
Torrent ha reivindicat que el ‘Parlament de Catalunya ha de jugar un paper cabdal en l’agenda internacional del país’, i ha destacat que la celebració de la propera cimera europea de l’APF a Barcelona constituirà un ‘element més per poder parlar de drets fonamentals, parlamentarisme i, en definitiva, de valors democràtics’. Torrent també ha recordat que la cimera coincidirà amb el 40 aniversari de la restitució democràtica del Parlament de Catalunya després de la dictadura franquista.
La cambra catalana forma part de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia des del 2008, quan la decisió va ser aprovada en una sessió al Quebec a partir d’una iniciativa de l’aleshores president del Parlament, Ernest Benach, qui va al·legar que ‘Catalunya comparteix els valors i objectius de la Francofonia’ i compta amb ‘vincles històrics amb països francòfons’. L’estatus del parlament català és el de membre observador.