Catalunya, Aragó, Astúries i Andalusia demanen un finançament finalista del Sistema per a la Dependència

  • Les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Astúries i Andalusia han demanat que el finançament per al Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència es converteixi en finalista, ja que entenen que els fons destinats en aquest sector són "insuficients".

VilaWeb
Redacció
05.09.2017 - 15:41

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

Les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Astúries i Andalusia han demanat que el finançament per al Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència es converteixi en finalista, ja que entenen que els fons destinats en aquest sector són “insuficients”.

Aquesta petició ha estat formalitzada per les quatre comunitats autònomes a través d’un vot particular presentat abans de la reunió de tancament de la Comissió per a l’anàlisi de la Situació del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, que ha tingut lloc aquest dimarts 5 de setembre a la seu de l’Imerso a Madrid.

Després de la reunió, la consellera de Ciutadania i Drets Socials d’Aragó, María Victoria Brollo, ha assenyalat que “el finançament no pot ser un finançament incondicionat” i que l’objectiu “fonamental” del Govern d’Aragó d’aconseguir un “major finançament” no s’ha vist reconegut.

“En el nucli fonamental que es troba en el finançament no hem arribat a l’acord fonamental. Exigim al Ministeri la corresponsabilitat de l’Administració General de l’Estat en el finançament de la dependència”, ha subratllat Brollo, alhora que ha assegurat que segueixen tenint “una diferència fonamental”.

L’objectiu de la Comissió per a l’anàlisi de la situació del sistema de la dependència és elaborar un informe tècnic on es contemplin les anàlisis i les conclusions sobre la sostenibilitat i els mecanismes de finançament en relació amb les necessitats actuals del sistema. Aquest informe serà presentat per la seva discussió en el Consell Territorial del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència en una sessió extraordinària.

MILLORA DE LES PRESTACIONS DEL SISTEMA

El secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Mario Garcés, ha destacat que les conclusions de la Comissió han estat la revisió del model de finançament, la revisió de la Llei de Dependència amb les seves prestacions i un acord per millorar les condicions econòmiques del sistema en els propers quatre anys.

Concretament, ha afirmat que estan en “condicions de començar a treballar en una revisió del que seria la Llei de Dependència”, amb l’objectiu d'”ajustar-la a les necessitats noves del sistema i als nous requeriments que exigeixen les prestacions assistencials i socials del segle XXI”. “Reconeixem que cal millorar el sistema i hem acordat que en l’horitzó dels propers quatre anys el Govern d’Espanya es compromet a millorar les prestacions del sistema”, ha anunciat.

“Hem aconseguit un ampli consens. El dilluns la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Diputació General d’Aragó, el Principat d’Astúries i la Junta d’Andalusia van presentar un vot particular al document que se’ls havia enviat per a informe i per a aprovació el 31 de juliol. L’han enviat 16 hores abans que tingués lloc la reunió de tancament”, ha explicat Garcés.

Respecte al vot particular, ha apuntat que les quatre comunitats autònomes pretenen que “el finançament es converteixi en finalista”. “Les comunitats autònomes entenen que els fons que reben són insuficients i l’Administració de l’Estat defensa insistentment que els fons que aporta són suficients, perquè sosté que la suma dels fons que reben les comunitats autònomes es nodreix tant dels fons finalistes com dels fons incondicionats que els arriben a través del model de finançament autonòmic, que es van calcular l’any 2012 sobre la base del nombre de dependents que hi havia a cada comunitat”, ha defensat Garcés.

A més, ha afegit que s'”integrarà” el contingut d’aquest vot particular dins de l’informe, que derivaran al Consell Territorial extraordinari de Serveis Socials, als consellers d’Hisenda i, posteriorment, al grup d’experts de finançament autonòmic.

El secretari d’Estat s’ha mostrat “molt satisfet” dels acords aconseguits i ha agraït l'”esforç” de totes les comunitats autònomes per “mantenir l’equilibri”. “Pràcticament en el 95% del contingut de l’informe tenim consens absolut entre les comunitats autònomes governades pel PSOE, la Generalitat de Catalunya i nosaltres mateixos”, ha celebrat.

Finalment, Garcés no ha volgut fer un exercici de comparació entre comunitats autònomes perquè, al seu parer, “unes podria sortir millor parades que d’altres”. “He demanat des del primer moment que no intoxiquem el debat de la dependència amb raonaments polítics. Hi ha comunitats autònomes on amb prou feines hi ha llista d’espera com Castella i Lleó i hi ha d’altres amb una llista d’espera propera a les 100.000 persones, però aquest no és el debat”, ha conclòs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor