04.03.2024 - 19:50
|
Actualització: 04.03.2024 - 23:09
“Catalunya torna a liderar la creació d’ocupació el mes de febrer i l’atur és el més baix d’un febrer d’ençà del 2008”, ha destacat el secretari de Treball, Enric Vinaixa, en el decurs de la valoració de les dades de desocupació i ocupació del mes de febrer. “Les dades de creació d’ocupació, reducció d’atur i augment de la contractació indefinida són molt positives i demostren el dinamisme del món laboral a Catalunya. La tendència és molt similar a la de l’any 2023, que va ser molt bo, per la qual cosa, si l’any continua així, podríem parlar d’un molt bon 2024”, ha afegit.
Encara més eufòrica m’ha semblat la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions espanyola, Elma Sainz, quan ha assegurat: “Les importants reformes estructurals del mercat de treball i els fons europeus ens han portat a un febrer històric per a les dades d’afiliació; estic convençuda que arribarem als 21 milions d’afiliats a la Seguretat Social.” No ha dit quan, però, al ritme actual, segur que abans de l’estiu. Ara al conjunt de l’estat ja sumen 20,7 milions.
El mes de febrer acostuma a ser positiu en el mercat laboral, després d’un gener que sempre sol ser el pitjor mes de l’any. I enguany es pot dir que, amb la Setmana Santa al març, probablement tindrem també un mes actual positiu, que, d’alguna manera, apuntarà bons auguris fins a l’estiu. Si més no, aquesta és la tendència seguida històricament, si no passa cap fet anormal.
Però aquest febrer hi ha un parell de diferències que cal destacar. La primera és que venim no d’un mes dolent, sinó de dos, en termes de noves afiliacions. I la segona és que, en termes relatius al conjunt de l’estat, el comportament ha estat força més bo, fins a concretar una xifra que representa gairebé el 23% del total de les noves afiliacions.
En canvi, la desocupació ha baixat d’una xifra molt minsa. Amb un detall, que el volum de retallada hauria estat el doble si no fos per l’entrada en el registre de persones que cerquen la seva primera feina, cosa que acostuma a passar al febrer. Val a dir que aquest grup de persones ja representa el 7,5% del nombre de desocupats totals a Catalunya, encara una mica per sota de l’existent al conjunt de l’estat, on és del 9%.
La mitjana d’afiliacions a la Seguretat Social a Catalunya al febrer és de 3.698.533; la xifra més alta en aquest mes de la sèrie històrica, que va començar el 2004. Si bé, com acabem de comentar, el febrer ha estat un mes en què el ritme ha estat superior al de l’estat, interanualment la situació no és així. En efecte, respecte del febrer del 2023, les afiliacions a Catalunya creixen lleugerament per sota de les del conjunt de l’estat espanyol (+2,6% i +2,7%, respectivament). En realitat, s’encadenen quatre mesos amb un alineament entre les dues taxes gairebé perfecte, amb una diferència de menys de 0,1 punts percentuals. En termes absoluts, l’augment d’afiliacions anuals a Catalunya és de 94.788.
Per al conjunt de l’estat, Javier Blasco, director de l’Adecco Group Institute, aporta una mica més de detall, per sectors o subsectors. Segons que comenta, aquest mes creixen els serveis d’allotjament, programació, consultoria i més activitats relacionades amb la informàtica, serveis de menjars i begudes, educació, activitat de l’agència de viatges (operadors, turoperadors, serveis de reserva), comerç al detall i administració pública. I decreixen les més importants, les activitats sanitàries i les activitats de les llars com a treballadors de personal domèstic.
Quant a la desocupació, en acabar el mes de febrer, hi ha 346.373 registrats a les oficines de Treball de Catalunya; la xifra més baixa en un mes de febrer d’ençà del 2008. En termes intermensuals, hi ha hagut un descens del 0,2% (698 persones menys), un ritme molt semblant al de la resta de l’estat. En canvi, interanualment, no podem passar per alt que anem endarrerits, atès que la taxa de descens de la desocupació catalana és del -1,4%, mentre que en el conjunt de l’estat espanyol el descens és molt més fort, del -5,2%. Això cal que ens ho fem mirar, perquè la diferència del ritme de davallada és molt menor.
És cert que aquests darrers dotze mesos la desocupació ha baixat a tot l’estat espanyol, però amb diferències importants per comunitats. Així, les Illes i les Canàries encapçalen els descensos en intensitat (-12,7% i -10,3%, respectivament). A l’altre extrem, les davallades més moderades han estat a Catalunya (-1,4%), el País Basc (-1,6%) i la Comunitat de Madrid (-2,6%). El País Valencià és prop de la mitjana, amb un -4,7%.
Quant a la contractació, al febrer ha caigut respecte del mes anterior, a causa del descens que presenta la temporal, perquè la indefinida ha pujat. La xifra acumulada els dos primers mesos de l’any s’eleva a 383.985 contractes, la qual cosa representa un increment del 3,7% en relació amb el mateix període del 2023. Tant la temporal (+4,1%) com la indefinida (+3,2%) hi han contribuït. Quant als fixos discontinus, que són els que enterboleixen la xifra de desocupació real, han estat un 17,5% dels indefinits, lleugerament per sota que el febrer de l’any passat.
En definitiva, hem acabat un mes que cal considerar positiu en el mercat laboral. Així també ho veu la PIMEC, que constata un comportament més bo del mercat que no es preveia, a causa del Mobile World Congress (MWC), si bé, en sentit contrari, alerta que també s’accentua l’alentiment de la reducció de l’atur. El secretari general de la patronal, Josep Ginesta, assenyala que la fira internacional ha tingut efectes positius a Barcelona –amb una reducció de l’atur del 0,27%– i en les activitats de l’àmbit de l’allotjament i l’hoteleria. Quant a la resta de sectors, ha celebrat el bon comportament de la indústria i, concretament, de l’automoció, el qual “contrasta amb la mala notícia de l’increment de l’atur al comerç, a més de la pèrdua important d’afiliació”. En canvi, s’ha mostrat molt crític amb la xifra oficial de la desocupació. “Aquesta xifra no reflecteix l’atur efectiu a Catalunya, el qual estimem en 415.000 persones, és a dir, un 20% més, ja que no computa les persones amb un contracte fix discontinu”, clou.