05.09.2023 - 08:52
|
Actualització: 05.09.2023 - 22:27
La gala “Catalunya aixeca el teló” ha donat el tret de sortida de la nova temporada teatral reivindicant l’art de fer riure. El Gran Teatre del Liceu ha acollit l’esdeveniment que ha comptat amb actuacions, música en directe i fragments d’unes quantes obres. L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), ha estat l’encarregada d’organitzar l’acte, en un any marcat per la bona salut del sector, ja que la temporada passada ha estat la millor de la història amb prop de 3 milions d’espectadors. Un dels moments més emotius de la gala ha estat el de l’entrega de la Menció Honorífica d’ADETCA a l’actor Joan Pera per tota una carrera dedicada al teatre i al públic. “Em sento honorat i emocionat”, ha assegurat.
Amb la sala plena de gom a gom i un escenari decorat expressament per l’ocasió, el Liceu va acollir ahir la festa d’inici de curs del teatre català, que sota la batuta d’Oriol Pla i durant pràcticament una hora i mitja, ha anat introduint l’humor a través d’una gran varietat de disciplines de les arts escèniques, com és el cas del teatre de text i de gest, musical, rapsòdia poètica, circ, òpera o dansa.
El fil conductor era clar: què passaria si es prohibís l’humor. Per això, des del primer moment, els protagonistes de la vetllada han recreat la simulació d’una ocupació, en contra de la persecució de l’humor i, conseqüentment, dels seus professionals. En aquest sentit, entre els diversos moments teatrals de la gala, s’han anat intercalant uns vídeos parodiant entrevistes policials i detencions de tota mena.
Tortell Poltrona, Judit Martín, Lloll Bertran, Pepa Plana, David Verdaguer, Berto Romero, Carles Xuriguera, Fel Faixedas, Emma Vilarasau o Carles Sans, entre molts d’altres, han estat alguns dels actors, actrius i humoristes catalans que han contribuït a la història. Pel que fa a l’espectacle en si, dirigit per Roger Julià i amb guió d’Adrià Cuatrecases, ha estat farcit de sorpreses al voltant de l’humor al teatre, i ha fet riure de valent els assistents.
Companyies com Campi Qui Pugui; que porta les seves obres de teatre familiar per tota Europa; Rhum&Cia, amb el mateix Roger Julià i el clown Piero Steiner; el còmic Marcel Tomàs; l’actor Jordi Vidal i el músic Jordi Cornudella per interpretar una cançó feta per a l’ocasió; o els actors de TheProducers, el musical de Mel Brooks que aquesta temporada arriba a Barcelona de la mà d’Àngel Llàcer, han estat alguns dels números que han contribuït a fer més divertida la vetllada.
Homenatge a Joan Pera
Un dels moments més emotius ha estat l’entrega de la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre, una iniciativa de l’ADETCA que es va crear el 2018 amb la finalitat de reconèixer anualment a persones o entitats rellevants de les arts escèniques. Enguany aquest guardó ha estat per l’actor Joan Pera, per tota una carrera dedicada al teatre i al públic.
Pera s’ha mostrat emocionat i ha donat les gràcies al públic en unes quantes ocasions durant el discurs. “M’acabeu de donar un premi difícil, pel que lluiten tots, i que parla de Catalunya i el teatre, que és el resum de la meva vida i de molts actors i actrius del país”, ha afirmat. Per això, ha assegurat que se sentia “satisfet i agraït”, tot fent broma de la seva edat, i afegint que potser alguns “ja es pensaven que estava mort”.
El premiat també ha subratllat la voluntat de fer el discurs en llengua catalana “a vegades difícil al nostre país”, i ha reconegut a la meitat que “aquest paper” no se’l sabia perquè “no havia fet mai una funció així”, “i mira que amb els anys que tinc crec que les he fet totes”.
Acabat el discurs, que s’ha convertit en un gag al final –simulant que l’actor no acabava mai i que l’havia d’anar a treure de l’escenari una de les realitzadores– el públic s’ha posat dempeus per aplaudir a Pera.
La gala ha comptat amb l’assistència d’unes quantes personalitats polítiques com per exemple el president del govern, Pere Aragonès; la presidenta del parlament, Anna Erra; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; o el batlle de Barcelona, Jaume Collboni.