Cataloguen prop de 4.000 gravats medievals en un indret rocós de la Vall d’Àssua

  • Soldats, músics, escenes de cacera, animals i inscripcions han permès l'aproximació cronològica

VilaWeb
Detall de la part davantera d'un cavall esculpida a una roca de la Vall d'Àssua

ACN

22.04.2021 - 12:17
Actualització: 22.04.2021 - 22:52

El Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya de la UAB-CESIC ha documentat, en un indret de 101,03 hectàrees de la Vall d’Àssua (Pallars Sobirà), 3.940 gravats localitzats en 372 roques. La documentació va començar l’any 2019 per encàrrec de Cultura i ha finalitzat aquest any. Es tracta de gravats de l’edat mitjana (segles XIV-XV) i, a molt estirar, inicis d’Època Moderna.

Entre els elements que permeten l’aproximació cronològica destaquen col·leccions d’armes militars, vestits, elements singulars com ballestes o cornamuses i inscripcions. Una de signada per Pere Arnau i amb data 1319 és la més concreta que s’ha trobat. La gran quantitat i qualitat de gravats concentrats en un mateix indret converteixen aquest espai en un lloc únic del Pirineu.

Els gravats es localitzen en cotes d’entre 1.230 metres d’altitud i els 2.060 metres i es distribueixen per un terreny de 3,3 quilòmetres de longitud. Es tracta d’una zona de difícil trànsit amb orografia complicada que des del punt de vista arqueològic planteja diferents reptes. Ermengol Gassiot, arqueòleg de Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya, ha explicat que acostumats a prospectar i fer recerca a l’alta muntanya en unes altres circumstàncies haurien deixat aquest espai com “improductiu”, des del punt de vista patrimonial.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Però van ser un grup de veïns de la Vall d’Àssua que l’any 2018 van alertar als arqueòlegs de la presència “d’una gran quantitat de gravats” a la zona. Tots ells es localitzen a l’aire lliure i són motius gravats a la roca mare, en superfícies llises, majoritàriament, orientades cap al sud.

L’arqueòleg Oscar Augé ha parlat d’un corpus de gravats “d’una excepcionalitat molt alta” i ha detallat que elements que en ells apareixen representats com escuts, espases, vestimentes o ballestes han permès la seva datació a l’època medieval.Augé ha destacat “presència significativa per la qualitat” de sacs de gemecs, dibuixats sols o portats per joglars o trobadors. La tipologia d’aquest instrument gravat a les roques fa que es puguin datar a partir del segle XIV.

Però el que sí que ha facilitat als arqueòlegs una data fixa és la inscripció, de no més de 5 centímetres de grandària, on s’hi pot llegir: “Aquest any del Senyor 1319 + aquesta creu pètria + s’exposa a la terra. Va fer-la 6 de maig + Pere Arnau sacerdot”. El seu autor podria ser Pere Arnau que en aquesta època (1335-1369) un Pere Arnaldo va ser monjo i va exercir de notari al monestir de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà).

Gassiot ha explicat que ha quedat palès que entre la majoria de gravats hi ha una “homogeneïtat de temes i tècniques” i per tant, tot indica que els seus autors són pocs. El que no són pocs són els gravats que apareixen per roca, uns 8,4 de mitjana, ha indicat Gassiot.

Ara, amb aquest volum d’informació que han aportat els prop de 4.000 gravats als arqueòlegs es plantegen una sèrie de preguntes com si expliquen algun fet concret; si reflecteixen el clima bèl·lic i de conflictivitat política i social de la zona; si es realitzen per encàrrec d’algun senyor feudal o abat; o si són senzillament una distracció d’algun pastor o potser vassalls locals que havien prestat servei d’host i cavalcada.

Augé ha afirmat que el que sembla “prou clar” és que tenien un coneixement suficient de molts dels elements que es representen i certa familiaritat amb ambients cortesans i nobles.

Gassiot ha afegit que ja amb els primers gravats localitzats pels veïns de la Vall d’Àssua es preveia que es tractava d’una troballa “molt gran” però un cop iniciat l’inventari va “desbordar les expectatives inicials”. Un inventari que s’ha presentat, aquest dimecres, a la Tribuna d’Arqueologia sota el títol de ‘Paisatges de conflicte i de poder’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor