01.04.2025 - 14:25
|
Actualització: 01.04.2025 - 17:37
Fátima Ofkir, la jove de l’Hospitalet de Llobregat alliberada fa poc a Oman, ha expressat la voluntat de convertir-se en un “exemple de superació” per a altres joves que es troben en situacions complicades. En una conferència de premsa aquest migdia, Ofkir ha atribuït l’empresonament a un “error de joventut” motivat per la “ingenuïtat” i la recerca de “diners fàcils”.
La jove, que va ser detinguda el 2018 quan tenia divuit anys, va ser condemnada a cadena perpètua per tràfic de drogues després d’haver estat detinguda per les autoritats omanites en un hotel de Masqat amb set quilos de morfina. Ha passat set anys a la presó, i ara ha estat amnistiada pel sultà d’Oman coincidint amb la fi del Ramadà, i ha pogut tornar a Catalunya.
Ofkir ha explicat que en el moment dels fets es trobava en una etapa de la seva vida “sense rumb”, influenciada per problemes familiars i amistats equivocades. “La Fátima d’abans volia menjar-se el món, però sense saber quina direcció prendre”, ha afirmat.
La jove ha agraït als qui l’han ajudada “incansablement” i van “veure més enllà” del seu “error”. “Tinc una segona oportunitat de la qual vull ser mereixedora. Tots mereixem una segona oportunitat per refer el nostre futur”, ha indicat la jove, que ha remarcat que vol “construir un futur amb les mans netes” i ha manifestat la voluntat de “no malgastar aquesta nova oportunitat”.
Una experiència “molt dura”
Acompanyada de la seva advocada, Mónica Santiago, i el jutge Baltasar Garzón, que s’ha implicat en el seu cas, Ofkir ha explicat que l’experiència a la presó a Oman ha estat “molt dura” amb moments que pensava que no podia “continuar endavant”. “He intentat concentrar-se en coses positives”, ha indicat la jove, que ha estudiat durant el seu empresonament. Ara parla set idiomes i vol començar a estudiar Dret.
A la presó, ha assenyalat que ha tingut dificultats amb la cultura perquè és totalment diferent. “Hi havia moments que em sentia molt angoixada perquè no sabia com seguir el dia a dia amb la seva cultura”, ha indicat, tot apuntant a dificultats pel que fa a la llibertat d’expressió o de vestir. “Allà és molt més limitat”, ha precisat.
Emocionada, ha recordat la trobada amb la seva família després d’aterrar a Catalunya, un retrobament que ha dit que va ser molt emocionant després d’anys sense sentir l’escalf de la família.

Un llarg procés d’alliberament
Garzón ha explicat que l’alliberament de la jove ha estat possible després d’un llarg treball diplomàtic en el qual s’han “esgotat tots els mecanismes”. Des del febrer del 2022, ell i Santiago han mantingut reunions amb autoritats omanites i espanyoles per aconseguir la seva amnistia. El magistrat ha qualificat el cas d’Ofkir com una “injustícia” i ha destacat la importància de la col·laboració del Ministeri d’Exteriors i de la Comissió Islàmica d’Espanya.
La seva advocada ha ressaltat el paper fonamental de l’advocacia en casos com aquest, tot reivindicant la seva funció social i l’obligació moral d’ajudar persones en situacions crítiques.
En reconeixement a la seva tasca, el degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Jesús Sánchez García, ha anunciat que Santiago i Garzón rebran la medalla de la institució per la seva dedicació en aquest cas.