[MAPA] Quin és l’estat del català a cada municipi de Catalunya? Totes les dades sobre la llengua a la web #català947

  • El projecte s'actualitzarà periòdicament i vol mostrar la realitat diferenciada per impulsar polítiques segmentades

VilaWeb

ACN

24.03.2021 - 17:43
Actualització: 25.03.2021 - 10:45

El Departament de Cultura ha activat el projecte #català947, una eina que ofereix informació sobre la situació de la llengua catalana als 947 municipis del Principat. S’hi pot descarregar un report detallat amb la situació del català a escala local, juntament amb més dades de la zona, com ara aspectes demogràfics i sòcio-econòmics.

La informació s’actualitzarà periòdicament. #català947 vol mostrar que la realitat lingüística de Catalunya és “diferenciada territorialment”, cosa que cal tenir en compte per a segmentar les polítiques lingüístiques. Municipis com l’Hospitalet de Llobregat o Barcelona són ara com ara els que tenen estudis més complets, però l’objectiu és que en tinguin tots.

Cada informe local conté una introducció, la situació demogràfica (amb l’evolució i la procedència de la població), l’anàlisi dels coneixements de català i l’anàlisi dels usos lingüístics. També s’hi detalla la situació de l’aprenentatge a la localitat, incloent-hi les dades relatives als alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Parla.cat i el Voluntariat per la Llengua. A més, hi ha totes les dades que han permès l’elaboració de l’informe i la descripció dels algorismes per a la conversió de dades en text descriptiu. En total, més de vint-i-dues mil pàgines d’informació.

El projecte també funcionarà com una eina de comunicació entre el govern, els ens locals i òrgans com ara el Consorci per a la Normalització Lingüística. S’ha elaborat un mapa que situa els 147 punts d’atenció lingüística de Catalunya i les dades que s’hi recullen també s’han inclòs als reports.

Durant la conferència de premsa de presentació de #català947, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha valorat la col·laboració amb el món local per compartir els desafiaments de la llengua catalana i ha dit que la nova eina permetrà més precisió en les mesures que s’acordin. “Podrem fomentar més l’ús de la llengua i enfocar els dèficits”, ha reblat Ponsa. Segons la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, aquest nou recurs servirà per a identificar millor la població que no entén el català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor