08.10.2024 - 21:40
|
Actualització: 28.10.2024 - 16:39
S’acosta Tots Sants, i comença a venir de gust menjar castanyes i moniatos, tal com marca la tradició. Els carrers ja s’han omplert de parades que venen aquestes menges típiques de la tardor. I, tot i que quan hi passes per davant és temptador de comprar-ne, hi ha maneres fàcils i ràpides de cuinar castanyes i moniatos a casa.
Del forn a la fregidora d’aire
Si voleu torrar les castanyes, però no teniu la paella adient a casa, hi ha més opcions per aconseguir que acaben tenint una textura cruixent, com ara el forn o la fregidora d’aire.
En tots els casos, el primer pas és calfar l’aparell a 200 °C durant deu minuts i, mentrestant, fer un tall profund a les castanyes. Aquest tall és molt important, perquè si no poden esclatar i no es couran correctament. Es recomana que el tall tinga forma de creu, però sense arribar a partir-la per la meitat.
Al forn s’han de coure a mitjana altura durant uns deu minuts per cada costat. És clar que cada forn és un món i, per tant, recomanem de controlar la cocció perquè no es cremen. Una volta fora, va bé de tapar-les amb un drap per conservar-ne la temperatura.
Per a la fregidora d’aire, caldrà fer també els primers passos de calfar prèviament l’aparell i tallar les castanyes –però amb quinze minuts de cocció n’hi haurà prou– i anar remenant el recipient perquè es torren a banda i banda.
Al microones o bullides
Una altra opció ràpida i fàcil és cuinar-les en un recipient amb tapa, apte per al microones, durant dos minuts o tres a màxima potència, o 800 watts. Abans, cal fer-hi un tall en creu perquè es coguen per dins. Per bullir-les, el procés és més lent. S’ha d’esperar que l’aigua arranque el bull, després cuinar-les tapades durant vint minuts i finalment deixar que es refreden per pelar-les i poder-se-les menjar.
I com hem de fer els moniatos?
La varietat d’opcions per a cuinar les castanyes també la trobem en els moniatos. Tant si és bullit, com triturat en puré, fregit o torrat al forn, el moniato necessita temps i foc lent per a coure’s correctament. Menjar-se’ls amb pell o sense dependrà del vostre gust i de la manera com els vulgueu preparar.
Per a fer-los al forn, és recomanable de deixar-hi la pell. És imprescindible calfar el forn a 200 °C durant deu minuts i assegurar-se de cobrir la safata amb paper d’alumini o vegetal per no embrutar res. S’han de cuinar durant quaranta minuts, si fa no fa. Per comprovar que ja són a punt, es recomana de punxar-los amb un ganivet fins que es note que són tous. Finalment, s’han de deixar refredar i assaonar-los amb sal i pebre al gust.
Si no voleu esperar tant, també podeu cuinar-los al microones, però la pell no quedarà torrada sinó més aviat estovada. El primer pas és tallar-los en trossos gruixuts i introduir-los en un recipient apte per a microones amb tapa i deixar que es coguen amb la pell a màxima potència (800 watts) durant quinze minuts. La pell es pot retirar una vegada s’hagen refredat i menjar-se’ls amb sal, oli i pebre al gust.
Per fer puré de moniatos s’han de pelar abans de bullir-los i deixar que es coguen dins l’aigua durant vint minuts. El puré pot ser salat i s’hi poden afegir verdures com ara pastanaga o porro, al vostre gust. El puré també es pot fer dolç, amb sucre, mantega i suc de taronja, com expliquem pas per pas en aquesta recepta.
Una altra opció per a cuinar els moniatos és fregir-los. Primer s’han de netejar amb aigua i esbocinar-los per facilitar-ne la cocció. Mentrestant, cal calfar l’oli. Els moniatos es poden retirar de la paella quan tinguen un color daurat, que indica que són ben fregits, i s’han de deixar refredar en un plat amb paper de cuina o una tovallola per a retirar-ne l’oli excedent. S’hi pot afegir sal i pebre. I a menjar!