29.10.2019 - 21:50
|
Actualització: 29.10.2019 - 23:01
És a punt de començar un cap de setmana llarg, marcat per la festivitat de Tots Sants. Si no teniu plans per a aquest pont de la Castanyada, us oferim un llistat amb deu propostes culturals per a gaudir d’una de les festes de tardor més esperades.
La Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra
La Fira de les Bruixes rememora la caça de bruixes que hi va haver durant els segles XVII i XVIII al país. Sant Feliu Sasserra va ser l’últim poble on van penjar una dona acusada de bruixeria, l’any 1767. En total, es calcula que més d’una vintena de dones van ser perseguides pel Consell i Jurats del terme, i posteriorment executades, pel simple fet de fer servir la medicina natural.
El poble recrea per Tots Sants l’ambient de desconfiança que es vivia durant aquell temps, teatralitzant, en diferents llocs del poble, episodis de la vida quotidiana d’aquelles bruixes.
La Fira de la Carabassa a Calaf
Per Tots Sants, Calaf celebra la Fira de la Carabassa, un certamen dedicat exclusivament al cultiu i l’artesania d’aquest fruit de tardor, tradicional de l’Alta Segarra. La fira inclou, entre més, un tast gastronòmic, jocs, tallers infantils i una exposició de productes de tardor. Ara, l’esdeveniment més esperat és el concurs de carabasses gegants. S’ha de dir que enguany ja s’ha confirmat la participació d’una carabassa de més de 400kg. A més, la fira tindrà, un any més, la secció ‘La Carabassa i l’art’, que comptarà amb diversos artistes locals que crearan obres d’art relacionades amb la carabassa.
La Nit de les Ànimes a Palma
Des de fa tres anys, Palma ha recuperat una tradició relacionada amb Tots Sants que començava a perdre’s. És la Nit de les Ànimes, organitzada per la Colla de Dimonis del Cau del Boc Negre i diverses entitats. La festa serà el 2 de novembre a l’amfiteatre del parc de la Riera.
A la tarda, hi haurà activitats pensades per als més petits i tallers per a fer panellets i fanalets, entre més. A més, durant la tarda es faran visites guiades al cementiri de Palma. La Nit de les Ànimes acabarà amb una ballada popular i un correfoc.
La nit dels morts a la Sala Beckett
La relació entre Mèxic i la mort és, segurament, única al món. Ara la Sala Beckett acosta aquesta cultura als barcelonins amb una experiència al voltant del Dia dels Morts a Mèxic. Durant aquest dijous 31 d’octubre, han organitzat tot d’activitats. A les sis de la tarda, hi haurà una conversa entre els escriptors Eduardo Ruiz Sosa i Diego Gómez Pickering sobre el significat de la mort en la cultura i la societat mexicanes. Posteriorment, s’inaugurarà un altar de morts, dedicat a figures emblemàtiques de la dramatúrgia catalana, espanyola i mexicana. I hi haurà un concert de mariachis.
Fira de Tots Sants a Cocentaina
A Cocentaina diuen que la història de la vila va estretament lligada a la de la Fira de Tots Sants, que es fa aquest cap de setmana. Va néixer l’any 1346 arran d’un privilegi atorgat per Pere el Cerimoniós i d’aleshores ençà no s’ha deixat de fer. Però des del segle XIV, la fira ha canviat molt i actualment és un gran esdeveniment que aplega moltes fires en una de sola.
Hi ha una zona comercial, una de tecnològica, una altra de dedicada a l’alimentació, s’hi fa un mercat medieval, exposicions, activitats per a la mainada i, fins i tot, unes jornades gastronòmiques. Una de les parts més atractives de la fira és el mercat medieval, amb el soc àrab i el porrat valencià. De l’1 al 3 de novembre, s’hi oferiran més de cinc-centes activitats culturals.
Concert a l’Espluga del Francolí
L’associació de joves Auvënguen de l’Espluga de Francolí ha organitzat una castanyada molt musical. La festa començarà dijous a les onze de la nit i hi tocaran tres discjòqueis, Dj PM, Dj Lokito i Dj Pau Brull. També hi actuarà el grup de folk punk Ebri Knight.
A més, després de les riuades d’aquests dies, els organitzadors han decidit de destinar tots els beneficis de la castanyada a la @RiuadaSolidaria, una iniciativa nascuda de la ciutadania per a ajudar els damnificats de la riuada del Francolí del passat 22 d’octubre.
🕺🏽🌰🍻L'associació @auvenguen oferirà la possibilitat de destinar 1 euro de cada consumició de la festa de la castanyada a la #RiuadaSolidària, a més a més dels beneficis. Aquest dijous balla al ritme d'@EbriKnight! pic.twitter.com/luuZZKrbi9
— Riuada Solidària (@RiuadaSolidaria) October 29, 2019
Castanyades contra Espanya
Aquests dies, els CDR també organitzen castanyades populars. Amb el lema ‘Castanya contra Espanya’, han convocat diverses concentracions a ciutats del Principat. D’aquesta manera, uneixen les tradicions amb les jornades reivindicatives d’aquestes últimes setmanes. En trobareu més informació a: Totes les mobilitzacions com a resposta a la sentència.
CASTANYADA CONTRA ESPANYA
📅 Dimecres 30
🕙 19 hores
📍 Jardinets de Gràcia👉Porteu castanyes
👉Atentes a les xxssQui sembra la misèria, recull castanyes!!#RevoltaPopular pic.twitter.com/KYpVNLb4qP
— CDR Sant Andreu✊🏿🎗️ (@CDRstap) October 29, 2019
Passar la tarda fent panellets
Per Tots Sants, els panellets són sagrats. La majoria de taules s’omplen aquests dies de panellets i castanyes. Una de les nostres propostes és que els feu vosaltres mateixos. Per això, us oferim un grapat de receptes per a fer panellets de pinyons, de coco, de xocolata, d’ametlla i de cafè.
Visitar els deu cementiris més singulars del país
Per Tots Sants, molta gent anirà als cementiris a recordar els seus morts. Però hi ha una altra mena de públic que també visita els cementiris i ho fa atret per la bellesa artística dels elements arquitectònics, per l’indret on se situen o perquè hi ha algun personatge cèlebre enterrat. Aquesta tendència s’anomena necroturisme i es pot practicar tant a escala global com local. Perquè són molt famosos el cementiri parisenc Père-Lachaise, el de Highgate de Londres i l’antic cementiri jueu de Praga, però al país també hi ha un bon reguitzell de necròpolis amb interès. Us oferim una llista amb els deu cementiris més singulars dels Països Catalans.