La casa on va néixer Hitler es convertirà en una comissaria per a evitar els neonazis

  • D’ençà del final de la Segona Guerra Mundial, Àustria ha intentat de separar el discret edifici on va néixer Hitler el 1889 del seu llegat

VilaWeb

The Washington Post

06.10.2023 - 21:40

Ellen Francis · The Washington Post

Àustria ha començat a convertir la casa on va néixer Adolf Hitler en una comissaria de policia, en un intent d’evitar que l’edifici es converteixi en un punt de peregrinació de neonazis.

Després de dècades d’anades i vingudes sobre la propietat i el destí de la casa natal del dictador a la ciutat de Braunau am Inn, prop de la frontera d’Àustria amb Alemanya, el govern austríac va expropiar l’edifici el 2017. En aquell moment, el Ministeri d’Interior va anunciar plans per a convertir-lo en una comissaria, incloent-hi un centre de formació en drets humans per als agents de policia. Preveuen que les obres durin dos anys i que la policia s’hi traslladi el 2026.

Activistes i crítics han rebut amb satisfacció la iniciativa de transformar l’edifici, però s’han oposat als plans de convertir-lo en comissaria. Alguns n’han demanat la demolició, i uns altres suggereixen que es converteixi en un espai commemoratiu i expositiu.

D’ençà del final de la Segona Guerra Mundial, Àustria ha intentat de separar el discret edifici on va néixer Hitler el 1889 del seu llegat. Quan el govern va anunciar els plans de remodelació el 2019, el ministre d’Interior austríac d’aleshores, Wolfgang Peschorn, va dir que la decisió “havia d’enviar un senyal inequívoc del fet que l’edifici com a monument nazi havia acabat per sempre”.

Les autoritats austríaques creuen que la remodelació ajudarà a limitar el risc que la casa es converteixi en un “punt de culte”, tenint en compte que en el passat va atreure visitants que glorificaven la figura de Hitler.

S’espera que es mantingui la placa commemorativa a l’exterior de la propietat, amb una inscripció que diu: “Per la llibertat i la democràcia. Feixisme mai més. Els milions de morts són una advertència.”

El debat sobre com afrontar el passat continua obert

Erich Marschall, que ha participat en una iniciativa contra la construcció d’una comissaria de policia, diu a Reuters que les autoritats haurien d’haver consultat la qüestió als residents de Branau.

El cineasta Günter Schwaiger, que ha estrenat un documentari sobre la casa natal de Hitler, ha dit al Deutsche Welle que “la conversió en una comissaria és un senyal completament equivocat” i ho ha descrit com una “una bufetada a les víctimes”.

El govern va llogar la casa a l’antic propietari durant dècades després de la Segona Guerra Mundial. Més recentment, i fins el 2011, la va emprar una organització de suport a persones discapacitades. Llavors, la negativa del propietari a fer reformes a l’immoble va fer que acabés abandonat.

El 2017, el Tribunal Constitucional d’Àustria va donar suport a la decisió del govern de confiscar la casa, i les autoritats van obrir el procés de presentació de projectes de remodelació. La pandèmia de la covid-19 n’ha endarrerit les reformes, el cost de les és valorat en uns vint milions de dòlars.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor