16.12.2020 - 09:50
|
Actualització: 16.12.2020 - 17:06
Un grup d’activistes i empresaris del nord i el sud de Catalunya han aconseguit salvar la vil·la Denise, la casa de Prats de Molló que el president Francesc Macià va utilitzar com a residència i seu d’operacions per a planificar la incursió militar per a alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i convertir-la en una república independent. La casa feia anys que estava a la venda i s’estava deteriorant, i corria el risc que acabés en mans de propietaris que no fossin conscients de la seva transcendència històrica i, en comptes de preservar-la, la remodelessin o la fessin anar a terra. Segons que informa el Punt Avui, dilluns se’n va signar la compra per part de l’empresari Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i membre d’Eines de País, amb el compromís de cedir-la a una associació que en tindrà cura.
Moment històric, aquest passat dilluns a Prats de Molló, quan Jaume Aragall signa l’acte de compra de la Casa Macià, a l’interior mateix de l’edifici. Una Casa Macià que esdevé patrimoni nacional català. pic.twitter.com/qcgZjOc4C6
— Josep BONET 🎗 (@jepbonet) December 16, 2020
L’operació es va posar en marxa arran d’un reportatge de l’any passat del magazin la Mira que informava que s’havia posat a la venda perquè els actuals propietaris no podia mantenir-la. Això va posar en alerta un grup d’activistes del nord i el sud del país. Josep Lluís Alay, historiador i director de l’oficina del president Puigdemont, va engegar els contactes per comprar-la i salvar-la amb el vistiplau del president Carles Puigdemont, que li va expressar la necessitat de conservar el patrimoni, tant pel valor històric com pel nexe d’unió entre catalans del nord i del sud.
L’associació que ara en tindrà cura està presidida pel batlle de Prats de Molló, Claudi Ferrer, i també en formen part l’advocada i ex-tinenta batlle de Perpinyà Annabel Brunet; el president del Consell per la República a Catalunya Nord, Josep Bonet; l’escriptor Joan-Lluís Lluís; el batlle d’Elna, Nicolas Garcia; Hervé Pi, llibreter i activista de Cotlliure; el delegat del govern de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; l’historiador Josep Lluís Alay; el dissenyador Claret Serrahima; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell; i el mateix Jaume Aragall, nou propietari de l’immoble.
A partir d’ara, el repte és rehabilitar la casa, però es preveu que d’aquí a pocs mesos ja s’hi podran fer activitats museístiques i artístiques. Més endavant, també es vol que sigui un espai de reflexió i comprensió tant de l’exili com de la lluita dels catalans.