21.12.2020 - 13:28
|
Actualització: 21.12.2020 - 16:23
El president Carles Puigdemont ha celebrat com “un goig i una alegria immensa” la recuperació la vil·la Denise, la casa de Prats de Molló que el president Francesc Macià va fer servir de residència i seu d’operacions. L’habitatge, molt deteriorat, corria el perill d’anar a parar a propietaris aliens a la importància de la finca. Un grup d’activistes i empresaris del nord i el sud de Catalunya han aconseguit de salvar-la.
Fa tot just una setmana se’n va signar la compra per part de l’empresari Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i membre d’Eines de País, que avui l’ha cedida a una associació que en tindrà cura. El president Puigdemont, exiliat a Bèlgica, ha pogut anar fins a la finca, gràcies a la llibertat de moviments que li permet la immunitat com a eurodiputat.
“És una visita que m’ha causat molta emoció. Poder trepitjar terra catalana novament en un dia com aquest, veure el Canigó, ser a Prats de Molló”, ha dit. Puigdemont ha ressaltat que la casa era un símbol i que “per poder anar lluny hem de saber d’on venim”. “Mantenir viu aquest fil roig de lluita per les llibertats que van fer possible els nostres avantpassats, que quan la lliuraven no era per ser lliures ells, sinó per al futur”, ha dit.
Puigdemont ha fet un agraïment als qui han fet possible la recuperació de la casa i ha destacat també la importància del llegat del president Macià. “Tots els països han de voler el benestar i la prosperitat de la gent. El catalanisme sempre ha estat capaç de demostrar això, tant a l’època de Macià com als nostres temps”, ha afirmat. “La història es repetirà mentre no assolim la llibertat.”
La recuperació de la vil·la Denise
L’operació va començar arran d’un reportatge de l’any passat del magazín la Mira que informava que la vil·la s’havia posat a la venda perquè els actuals propietaris no podien mantenir-la. Això va posar en alerta un grup d’activistes del nord i el sud del país. Josep Lluís Alay, historiador i director de l’oficina del president Puigdemont, va començar els contactes per comprar-la i salvar-la amb el vist-i-plau del president, que li va expressar la necessitat de conservar el patrimoni, tant pel valor històric com pel nexe d’unió entre catalans del nord i del sud.
L’associació que ara en tindrà cura està presidida pel batlle de Prats de Molló, Claudi Ferrer, i també en formen part l’advocada i ex-tinenta de batlle de Perpinyà Annabel Brunet; el president del Consell per la República a Catalunya Nord, Josep Bonet; l’escriptor Joan-Lluís Lluís; el batlle d’Elna, Nicolas Garcia; Hervé Pi, llibreter i activista de Cotlliure; el delegat del govern de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; l’historiador Josep Lluís Alay; el dissenyador Claret Serrahima; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell; i el mateix Jaume Aragall, nou propietari de l’immoble.
Ara l’objectiu és rehabilitar la casa, però es preveu que d’ací a pocs mesos ja s’hi podran fer activitats museístiques i artístiques. Més endavant, també es vol que sigui un espai de reflexió i comprensió tant de l’exili com de la lluita dels catalans.