Caruana (BIS) creu que cal normalitzar els tipus d’interès però avisa de sots en el camí

  • Alerta que cal reduir els nivells de dèficit públic per no frenar el creixement econòmic

VilaWeb
Redacció
03.07.2017 - 16:33

Alerta que cal reduir els nivells de dèficit públic per no frenar el creixement econòmic

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El director general del Banc de Pagaments Internacionals (BIS, per les seves sigles en anglès), Jaime Caruana, ha avisat aquest dilluns que cal normalitzar els tipus d’interès, si bé ha advertit que hi haurà “sotracs” en aquest camí cap a la normalització, i ha admès que són difícils de preveure, ja que és una situació que mai abans s’havia produït.

“Aquesta transició és necessària, però seria molt aventurat pensar que no hi hauran sotracs. És un terreny completament inexplorat perquè mai abans s’havien pres tantes mesures de política monetària i tan intenses”, ha argumentat en una conferència a l’escola de negocis Iese davant uns 200 assistents.

“És difícil de preveure, però el normal és considerar que hi haurà sotracs”, ha afegit, i ha insistit en la importància que les economies siguin resistents a les volatilitats que es puguin produir, per la qual cosa ha afirmat que els bancs centrals hauran de fer un esforç de comunicació perquè la normalització sigui progressiva.

Ha assegurat que les polítiques que s’han utilitzat després de la crisi han estat desequilibrades, ja que s’ha recorregut a l’excés de la política monetària, que “es queda curta”, mentre que hi ha hagut un increment del deute públic molt notable i del dèficit públic, que, al seu parer, cal moderar.

“El problema dels dèficits públics és que porten nivells de deute importants, que actuen com a vents de front, que comencen a paralitzar el creixement”, ha avisat, encara que ha admès que cada país ha d’estudiar quin marge té, i ha assenyalat que en alguns casos pot haver-hi espai per utilitzar el dèficit fiscal per donar suport a les reformes estructurals que queden pendents.

Caruana, que ha fet un repàs de l’inici de la crisi al 2008 i l’evolució fins ara, ha assegurat que el sistema financer és més segur, “però amb certa prudència”, ja que es mantenen riscos sistèmics, com els problemes de morositat i un entorn de tipus d’interès negatius que és molt complicat per als bancs perquè redueixen els seus marges, la qual cosa pot generar problemes de crèdit.

“El crèdit és bo, però cal veure què està finançant”, ha alertat, i ha considerat que ha de dirigir-se a l’economia productiva; en aquest sentit, ha assenyalat que cal generar les expectatives correctes perquè les empreses tornin a invertir en economia productiva i no només en recomprar les seves pròpies accions i estancar-se.

VENTS DE CUA

Caruana ha insistit que l’economia ha d’aprofitar els “vents de cua” per reforçar la seva resistència, ja que ha alertat que hi ha riscos que aquests vents de cua no siguin sostenibles.

Entre els principals riscos, ha enumerat la possibilitat d’un repunt excessiu de la inflació, que no es recuperi la inversió en economia productiva, l’amenaça del proteccionisme i “oblidar tots els progressos en els anys de lliure comerç”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor