20.02.2020 - 10:56
|
Actualització: 20.02.2020 - 15:13
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, en què proposa els continguts que la delegació catalana ha decidit de portar a la primera reunió de la taula de negociació, amb una data encara per a acordar. I també unes dates alternatives al 24 de febrer, que per qüestions personals del president no és viable. En canvi, li proposa que sigui demà divendres, 21 de febrer, o bé diumenge 23, o dimecres, dijous o divendres de la setmana entrant. El president espanyol, segons que ha fet saber a diversos mitjans, enviarà una carta de resposta a Torra dient-li que el dimecres 26 és la data que li escau. La reunió tindrà lloc a Madrid.
En relació al contingut de la reunió, hi ha dos punts principals per a la resolució del conflicte polític que proposarà la part catalana: el reconeixement i exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya i la fi de la repressió, l’amnistia i la reparació de les víctimes d’aquesta repressió. Per això, inclou tres punts més perquè hi pugui haver unes condicions favorables per a la negociació: que es fixi un calendari de treball; que hi hagi un sistema de validació amb una proposta de mediació internacional i que es reconegui totes les parts en el conflicte, incloent-hi els presos i els exiliats.
Torra també lamenta en la seva carta, a la qual ha tingut accés VilaWeb, que el govern espanyol fes públic ahir que el 24 de febrer es reuniria la taula, tan sols vint minuts després d’haver comunicat aquesta data al seu equip i tenint en compte que tots dos havien quedat que la data la fixarien els equips tècnics de tots dos presidents. I això no va passar. El president recorda a Sánchez que per raons d’ordre personal i privat no era possible que el dia 24 hi hagués aquesta reunió, i que ja li ho havien fet saber.
Aquest matí, Torra i Aragonès s’han reunit al Palau de la Generalitat després de les diferències que han manifestat aquests dies JxCat i ERC sobre la urgència de la primera reunió de la taula de diàleg o sobre la prioritat en la defensa de la figura del mediador. Torra i Aragonès encapçalaran la part catalana de la taula, en espera que se’n coneguin la resta de membres. El president de la Generalitat, de fet, va proposar a les entitats independentistes que hi podien estar representades, tot i que l’acord pel qual ERC va facilitar la investidura de Sànchez establia que seria una taula de diàlegs entre governs.
Qui en formarà part?
La vice-presidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, formaran part de la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català. Tots tres formaran part de la delegació de l’executiu espanyol juntament amb els tres membres que ja estaven confirmats: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el ministre d’Universitats, Manuel Castells. D’aquesta manera, estaran representats tant el PSOE com Unides Podem i el PSC (amb Illa) i els comuns (amb Castells).
Per la banda de la Generalitat, a part de la presència del president Torra i el vice-president Aragonès, la resta de membres encara no estan confirmats.