15.06.2018 - 19:23
|
Actualització: 15.06.2018 - 19:56
Benvolguts germans Roca:
Us escric des del respecte i l’admiració cap al projecte gastronòmic que heu desenvolupat a Girona. El Celler de can Roca, que fa poc més de dos anys ens vau ensenyar amb tota la voluntat de compartir la vostra passió pels aliments i la cuina, és el vostre projecte insígnia, una proposta que heu fet a foc lent, amb excel·lència i amb una clara vocació d’arrelament a la terra on heu nascut i crescut. La vostra dedicació i qualitat a la cuina és fora de tota discussió. La ciutat us ha agraït no només que ens hàgiu situat en el mapa gastronòmic mundial sinó també la vostra col·laboració amb els barris d’origen treballador de Taialà, Domeny i Germans Sàbat que mai no heu volgut abandonar. I això que de propostes i d’oportunitats no us n’han faltat. Gràcies, doncs, una vegada més. I tot, sense oblidar que hi ha alguns aspectes amb què no hem coincidit ni coincidim, i així us ho hem traslladat, però això no em priva de reconèixer els encerts i el mèrit del projecte del Celler de can Roca.
Recordo molt bé aquell matí al Celler, quan els clients no havien arribat, i com vam parlar de drets socials, de desigualtats i de sobirania alimentària, entre molts altres temes. Vam compartir preocupacions i ens vam endur una sensació positiva de la perspectiva humanista que movia i mou el vostre projecte. És per això que avui, quan he sabut que havíeu decidit d’acollir la visita del rei espanyol, Felipe de Borbó, i les activitats de la Fundació Princesa de Girona, m’he vist immediatament amb la necessitat de demanar-vos que us ho repenseu. Que us repenseu de cedir casa vostra, el Mas Marroch, perquè Felipe de Borbó, que va justificar la violència contra milers de catalans i catalanes, inclosos centenars de gironines i gironins, pugui predicar el seu discurs a les nostres comarques. La monarquia espanyola ha tingut un paper històric d’autoritarisme vers el poble català, un fet que està també fora de tota discussió. Això ja és un motiu que ens porta als republicans a rebutjar la seva presència a Girona, però després del que va passar la tardor passada, penso que més que mai ens sobren els motius, a tots plegats, per a demostrar-los que no són benvinguts. Ell, que va decidir prendre partit contra aquells que reclamàvem un referèndum que vam haver de defensar amb els nostres cossos en una jornada amb què vosaltres, per cert, vau col·laborar a l’escola del barri. Ell, que mai no ha demanat perdó i que va justificar la brutal agressió de policies armats en vuit escoles de la ciutat. Ell, que negocia amb l’Aràbia Saudita el comerç d’armes i, com el seu pare, s’enriqueix a partir dels impostos de totes i tots. Ell i els seus valors em semblen incompatibles amb moltes de les coses que vau explicar aquell matí i que sé que heu anat explicant arreu, també quan heu viatjat i col·laborat amb projectes de solidaritat.
Si escric aquestes paraules, és perquè penso que des de la humilitat i la sinceritat és des d’on s’ha de construir tota relació i que expresso el sentiment de molta gent que valorarà el gest de no obrir la porta de casa vostra a Felipe de Borbó. M’agradaria pensar que hi ha possibilitat de tirar-ho enrere, de canviar d’opinió. Si no, com a mínim, aquells que no compartim la vostra decisió, legítima, evidentment, ens quedarà el dissens i la crítica. Perquè, de moment, Felipe de Borbó encara no ha aconseguit que deixem de pensar com pensem. Ni ho aconseguirà mai. D’això en podem estar ben segurs.
Salut i República.
[Article publicat al bloc ‘Escrits per Girona’, dels regidors de la CUP a Girona Laia Pèlach i Lluc Salellas]