Càrrecs de la Generalitat admeten que es van enviar urnes i ordinadors pel 9-N després de la segona suspensió del TC

VilaWeb
Redacció
20.10.2015 - 00:00
Actualització: 20.10.2015 - 01:06

Dos alts càrrecs de la Generalitat han admès aquest dilluns que després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués el procés participatiu del 9-N, el 4 de novembre, encara es van distribuir urnes, paperetes i ordinadors als centres de votació. Tot i que s’havien encarregat prèviament, quan encara no s’havia suspès el procés, les empreses logístiques contractades per la Generalitat van acabar fent arribar als punts de votació el material necessari per celebrar el procés participatiu. Així ho han assegurat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Jordi Escalé, director del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Generalitat (CTTI), i la directora de l’empresa pública d’ocupació de presos, el CIRE, Elisabet Abad.

Fonts jurídiques han explicat que la Abad ha explicat que el CIRE va signar tres convenis el 23 i el 27 de setembre, que van quedar anul·lats per la primera suspensió del TC, i el 17 d’octubre, que ja era pel procés participatiu. El 30 d’octubre es va pagar una factura pel transport de les urnes, que es va acabar fent entre aquell dia i el 9-N, cosa que suposa que almenys alguns dels transports es van efectuar, per part d’empreses, ja després de la segona suspensió.Per la seva part, Escalé ha explicat que els ordinadors havien estat encarregat diverses setmanes abans del 9-N, i empreses informàtiques externes van instalar-hi el programari necessari per a les votacions entre el 30 d’octubre i el 4 de novembre, malgrat presentar la factura el 3 de novembre. Les mateixes empreses van distribuir i instal·lar els ordinadors a les diverses seus de votació.També ha explicat que els dies previs al 9-N, les pàgines web de la Generalitat van rebre nombrosos atacs informàtics i per això ell va treballar aquell diumenge, a més de poder supervisar el funcionament del centre de dades de les votacions. El CTTI funciona les 24 hores del dia tot l’any i aquell dia va funcionar en bona part gràcies a voluntaris, molts dels quals eren treballadors del mateix centre.Igualment, ha afegit que aturar la web www.participa2014.cat era una qüestió tècnica, però no ha quedat clar si era molt complicat o no.L’advocat de Manos Limpias, Pedro Muñoz Lorite, ha retret a la Generalitat que no donés les contraordres corresponents per aturar els encàrrecs, cosa que també podria ser il·legal. A més, també s’ha qüestionat si els encàrrecs del CTTI a diverses empreses informàtiques, que van suposar milions d’euros, s’havien de fer per concurs públic.Joan Cañada, assessor de la Conselleria de Governació i màxim responsable logístic del 9-N, ha explicat que es va preocupar quan el 4 de novembre el TC va suspendre el procés participatiu, però la vicepresidenta, Joana Ortega, li va dir que el Constitucional havia d’aclarir alguns aspectes de la suspensió i que el procés seguia endavant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor