Quan se celebrarà el carnaval del 2023? Les deu festes que no us podeu deixar perdre enguany

  • A continuació us expliquem els carnavals que no us podeu deixar escapar aquest 2023 i les dates que cal tenir en compte

VilaWeb

Redacció

16.01.2023 - 21:40
Actualització: 24.01.2023 - 22:07

El carnaval és una de les grans celebracions a molts municipis dels Països Catalans. Les dates de la festivitat varien cada any, com passa amb Setmana Santa, perquè depenen del calendari lunar. Sempre se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern. Enguany, doncs, serà del dijous 16 al dimecres 22 de febrer.

A més, les dates de la celebració poden variar segons cada municipi. A continuació us parlem de les dates i els detalls dels carnavals que no us podeu deixar escapar aquest 2023.

Barcelona celebra el carnaval amb la taronjada i el gran sarau

A Barcelona es farà del 16 al 22 de febrer. Cada any el carnaval de la capital rep milers de persones amb ganes de festa. Enguany, començarà el 16 de febrer amb una de les activitats estrella, l’Arribo del Rei Carnestoltes. El dissabte es fan les rues, sobretot als barris. La desfilada del Rei Carnestoltes, la taronjada i el gran sarau es fan el diumenge a la tarda. I els actes es reprenen el Dimecres de Cendra amb l’enterrament de la sardina i els darrers berenars populars.

Godall, un dels carnavals més populars de les terres de l’Ebre

A Godall (Montsià) celebraran el carnaval del 17 al 21 de febrer. En aquesta vila, el carnaval ha conservat un dels elements més tradicionals: la disfressa simple i casolana. A Godall es mantenen les mascarulles, unes disfresses fetes amb parracs que tenen per objectiu fer totalment irrecognoscible la persona que hi ha dins. La imatge més característica del carnaval de Godall és la batalla de farina, que deixa emblanquinats tant els participants com els visitants.

Pego, el carnestoltes més multitudinari del País Valencià

A Pego (Marina Alta) celebren la festa del 16 al 22 de febrer. El carnestoltes d’aquesta vila és el més multitudinari del País Valencià. De fet, s’hi pot arribar a quintuplicar la població aquests dies. Tots els carrers s’omplen de festa, amb gent disfressada i una orquestra a cada cantonada. L’acte destacat és la Baixada del Riu Bullent, que es fa el dissabte abans de carnestoltes; enguany, l’11 de febrer. En aquesta celebració, molts participants es reuneixen per fer disfressats una cursa pel riu, amb barques que han bastit ells mateixos i que no han de dur motor.

Baixada del riu, carnaval de Pego.

Roses, la festa més concorreguda de l’Empordà

El carnaval de Roses és un dels més concorreguts de l’Empordà, juntament amb els de Palamós, Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols. Enguany la festivitat es farà del 16 al 20 de febrer, amb total normalitat, després de dos anys: el 2021 es va anul·lar i el 2022 es limità a les activitats a l’aire lliure. La gran festa del carnaval de Roses comença amb el simbòlic traspàs de poders (la clau i l’euro) que el representant principal de la vila fa al rei dels poca-soltes. Tot seguit, el regnat comença tot menjant i compartint galetes i garnatxa. Roses és de les poques poblacions que mantenen encara viva la celebració de Sa Majestat el Rei Carnestoltes amb enterrament, purificació pel foc i lectura del testament.

Sitges, un dels carnavals més potents del país

El carnaval de Sitges (Garraf) és un dels més potents del país i diuen que això és per l’eterna rivalitat entre dues entitats sitgetanes: el Casino Prado Suburense i la Societat Recreativa del Retiro, per veure qui la feia més grossa a l’hora de celebrar la festa. Enguany es farà del dijous 16 de febrer al dimecres 22 de febrer i s’acabarà amb l’Enterrament de Sa Majestat el Rei Carnestoltes. Hi haurà les rues, les desfilades, les festes i una multitud d’actes que fan del carnestoltes de Sitges un dels millors del món. Tampoc no hi faltarà el plat per excel·lència del carnaval sitgetà: el xató.

Carnestoltes 2022
Rua de l’Extermini, carnaval de Sitges (2019).

Solsona i els seus gegants bojos

Del 16 al 22 de febrer, Solsona celebrarà el seu carnaval. L’element més popular són els gegants bojos, una família de gegants amb els braços lliures que, en giravoltar, etziben clatellades contra els qui gosen acostar-s’hi. El carnestoltes solsoní, declarat Festa d’Interès Turístic Nacional, es destaca per l’originalitat. Des de dijous fins Dimecres de Cendra, s’hi organitzen actes diversos i també s’hi parodien les tradicions que es fan durant l’any a la ciutat. S’hi destaca la penjada del ruc del campanar, l’arribada del carnestoltes i el sermó, la baixada, el mercat i tota mena de burles locals.

Torelló i el cop d’estat del Rei Carnestoltes

Del 16 al 22 de febrer Torelló celebra el carnaval. Conegut com el carnaval de terra endins, és un dels més populars del país. Es caracteritza pel cop d’estat del Rei Carnestoltes i l’escenificació sexual del Pullassu, una cercavila lúdico-sexual-festiva protagonitzada per gegants, nans i bestiari amb característiques inusuals. I la nit de les senyoretes i els homenots, l’element més distintiu de la festa, se celebrarà el 17 de febrer amb concurs i concert inclosos, a la plaça de la Vila. És una cercavila en què les dones es vesteixen amb indumentària masculina i els homes amb roba femenina.

Vilanova i la Geltrú: el carnaval de comparses

Del 16 al 22 de febrer, Vilanova i la Geltrú celebrarà el seu carnaval. Alguns dels actes més destacats són la popular batalla de merenga del Dijous Gras, el personatge del Moixó Foguer, que surt el divendres; i les danses vuitcentistes del diumenge. Ara, si per alguna cosa és coneguda la festa, és pel diumenge de comparses. Al so del Turuta, els veïns de Vilanova s’agrupen en parelles amb vestimentes tradicionals per passar-se-la bé i preservar un dels carnavals més extraordinaris.

El Villar crema una botifarra gegant

El carnaval del Villar (Serrans) es fa del dijous 16 al diumenge 19 de febrer. El van recuperar alguns veïns l’any 1981 amb els elements tradicionals que recordava la gent gran i amb noves incorporacions. S’hi destaquen les botargues que, tapades i inflades completament amb teles blanques, interpel·len tothom. I la botifarra gegant anomenada “morca”–símbol de la carn que vetllen, cremen i soterren.

Fotografia: Ajuntament del Villar / José Gea.

El carnaval de Vinaròs celebra quaranta anys

Si parlem de carnestoltes, no podem passar per alt el de Vinaròs, que enguany celebra quaranta anys. A diferència de molts carnavals del país, ací la festivitat dura setze dies, del dissabte 4 al dilluns 20 de febrer. Entre els actes més importants, s’hi destaquen l’elecció de la reina del Carnaval, la de la reina Drag Queen, l’arribada del Rei Carnestoltes, les batalles de confeti, la nit de pijames, els balls de màscares i dues grans desfilades en un circuit tancat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem