El cas Rosell, l’últim dels set escàndols protagonitzats per la jutgessa Lamela

  • L'ex-magistrada de l'Audiència espanyola, obsedida amb el terrorisme i ascendida a la sala segona del Suprem, col·lecciona casos de presons provisionals abusives

VilaWeb
Redacció
24.04.2019 - 18:19
Actualització: 24.04.2019 - 21:30

La jutgessa Carmen Lamela fou ascendida de l’Audiència espanyola a la sala segona del Tribunal Suprem espanyol el setembre passat. És la responsable que l’ex-president del Barça Sandro Rosell i el seu soci andorrà, Joan Besolí, hagin estat gairebé dos anys en presó provisional fins al judici, en què han estat absolts de tots els delictes pels quals eren investigats. Lamela, a més, va denegar la llibertat provisional unes quantes vegades i va endarrerir el trasllat a Catalunya fins al juliol passat, més d’un any després d’haver ingressat a la presó.

A Lamela, ningú no li demanarà cap responsabilitat per aquesta presó provisional escandalosa. L’estat espanyol, i concretament el Consell General del Poder Judicial, no avaluen les actuacions dels jutges. El cas de Rosell i Besolí probablement ha estat l’últim escàndol pendent de l’etapa de la magistrada a l’Audiència espanyola, durant la qual va protagonitzar-ne uns quants.

L’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i dels consellers del govern en fou un, però Lamela també va processar per rebel·lió el major Trapero, la intendenta Laplana i l’ex-cúpula dels Mossos. Aquest judici encara ha de començar. Cal recordar que Lamela fou condecorada per l’ex-ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, amb la Creu d’Argent del Mèrit de la Guàrdia Civil i la medalla al mèrit policíac. Tot just dues setmanes abans d’ordenar l’empresonament de Sànchez i Cuixart el 16 d’octubre del 2017.

Abans, el mes de juny, va exonerar l’empresari Florentino Pérez i cinc ex-ministres pel cas Castor. Al març, Lamela havia començat una investigació per terrorisme per uns incidents a Pamplona. La instrucció fou per aquest delicte i el judici acabà amb una condemna de dos anys de presó per desordres públics contra dos joves.

Lamela va acusar també de terrorisme els nou joves d’Altsasu per haver-se barallat amb uns guàrdies civils en un bar i els mantingué un any i mig empresonats abans del judici, que acabà amb condemnes fins de tretze anys de presó. La magistrada també va veure terrorisme en les activitats del grup anarquista i vegà Straight Edge Madrid. Dos activistes van passar més d’un any en presó provisional sota un règim sever i després van ser absolts.

La jutgessa també va prendre declaració de tretze rapers de La Insurgencia acusats d’enaltiment del terrorisme, incitació a l’odi, delicte contra les institucions de l’estat, injúries a la corona i associació il·lícita. Lamela va instruir el cas, pel qual els rapers van ser condemnats a dos anys i un dia de presó.

Tant en els casos de Pamplona, com d’Altsasu com de Straight Edge, Lamela va instruir causes per terrorisme. Un delicte que l’Audiència espanyola i la fiscalia van acabar descartant en tots tres casos. Però la magistrada fou ascendida al Suprem.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor