Carme Riera, premi Sant Joan de novel·la amb la història de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria

  • El pas d'aquest personatge per Mallorca va marcar un abans i un després de l'illa al tombant de segle XX

VilaWeb
Montserrat Serra
20.06.2016 - 19:56
Actualització: 20.06.2016 - 19:57

L’escriptora Carme Riera ha obtingut el 36è premi Sant Joan de novel·la amb Les darreres paraules, dotat amb 35.000 euros. La novel·la tracta de justificar la vida de l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, segons les paraules de la mateixa autora. La novel·la situa aquest personatge al llit de mort, dictant les memòries al seu secretari, en to de confessió, al castell de Brandeis, el 30 de setembre de 1915.

L’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria va ser un brillant intel·lectual de l’època, naturalista (estava molt interessat pels escarabats), etnòleg i antropòleg. Arribà a Mallorca una mica per accident i en quedà fascinat. Per això hi va tornar i va comprar grans extensions de territori, entre el qual la serra de Tramuntana i Miramar. A Valldemossa s’hi va fer una gran possessió, son Marroig, amb un mirador, dels més bells de l’illa.

Carme Riera va documentar-se sobre el personatge d’entrada per a fer una exposició que li havien encarregat, arran del centenari de la mort de l’Arxiduc. L’escriptora va llegir els llibres que en parlaven i va consultar diversos arxius, podent accedir també a alguens cartes originals. Un cop feta l’exposició, el personatge va continuar ressonant-li i va ser el punt de partida d’aquesta novel·la, que és més aviat curta.

Explica Carme Riera: El personatge arriba a Mallorca i això suposa un abans i un després per a l’illa, respecte a la natura i el paisatge, per exemple: construeix miradors i fins i tot una hostatgeria, per a aquells que volguessin conèixer l’illa a peu. A primers del segle XX començava funcionar el primer turisme i l’arxiduc incitava al turisme ben entès, ordenat, respectuós amb el paisatge, amb cara i ulls.

Cosí de l’emperador d’Àustria i de l’emperadriu, la famosa Sissí,l’arxiduc va portar Sissí a conèixer Mallorca. A l’illa va tenir una gran passió amb una camperola, la Catalina Homar. Però a l’Arxiduc també se li coneixien amants de l’altre sexe. Ell no va tenir fills legítims i va deixar tot el seu patrimoni als fills del seu secretari. D’aquest fet també se n’ha parlat molt a les Illes.

La novel·la de Carme Riera no se circumscriu només a la història de l’Arxiduc vinculat a Mallorca, sinó que també parla dels seus viatges, que van sovintejar i el van portar a llocs estranys i allunyats. Riera es pregunta si només es tractava de viatges de plaer. Ella aposta per un arxiduc que també era espia, que passava informació a les ordres de l’emperador austríac. Per això Carme Riera retrata també l’Europa de l’època.

La novel·la, que publicarà Edicions 62, arribarà a les llibreries el 30 d’agost i es presentarà durant la Setmana del Llibre en Català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor