10.06.2017 - 12:09
Considera que “abans era complicat fer una bona foto”
BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)
El cineasta, fotògraf i escriptor d’Osca Carlos Saura ha considerat que, davant el boom de les càmeres mòbils i la gran quantitat d’imatges captades, “la majoria de les fotografies preses no serveixen per res”.
En una entrevista d’Europa Press, el director ha considerat una barbaritat les milers de fotos que s’emmagatzemen en el mòbil, un fenomen que observa “amb curiositat i atenció”, ha confessat.
Ha pronosticat que el 90% de les fotografies preses “van a desaparèixer” perquè els usuaris no les ampliaran, la qual cosa contribueix al fet que la fotografia hagi perdut l’aura especial del professional.
“En la història de la fotografia hi ha 40 grans fotògrafs, i en l’època actual hi ha molt pocs perquè les facilitats que hi ha han fet que es banalitzi”, assegura.
“Abans era complicat fer una bona foto” perquè s’usaven grans màquines i el professional s’anava a un desert i passava allà hores esperant fins a aconseguir una captura meravellosa, quelcom que actualment ja no té sentit.
LES CÀMERES DIGITALS, “UNA METRALLADORA”
Davant d’aquelles grans màquines, les càmeres digitals “poden funcionar com una metralladora”, i creu que per força, d’un total de 80 fotografies, una és bona.
No obstant això, ha destacat que les fotografies tenen actualment un valor documental que no han tingut mai, “una altra cosa és el valor artístic, és més dubtós”.
Saura, reconegut recentment pels galeristes catalans amb un premi GAC 2017, ha remarcat la revolució que va significar la irrupció d’aquesta disciplina ja que al seu judici l’Impressionisme va aparèixer com a reacció al realisme imposat per la fotografia: “Ja no valia amb pintar minuciosament”, sinó que calia prendre camins més imaginatius i creatius, fins a arribar després a Joan Miró i Pablo Picasso.
Saura, que no ha deixat de realitzar fotografies ni un sol dia, atresora un arxiu de “milers d’imatges”, que segueix prenent allà on va.
Amb més de 600 càmeres a casa, porta una vida solitària i tranquil·la, en la qual a més d’escriure i pintar, segueix fotografiant tot el que li ve de gust: “Faig 30 fotos, arribo a la meva casa i les manipulo. Mai he volgut que ningú les manipuli, i les que no m’agraden, les esborro”.