Carlos Mazón torna a traure el ventilador per exculpar-se de qualsevol responsabilitat en la gestió de la gota freda

  • En una compareixença a Alacant, el president dóna noves versions dels fets i ara diu que abans de les vuit va fer entre quinze i disset telefonades

VilaWeb

Esperança Camps Barber

13.01.2025 - 20:40
Actualització: 14.01.2025 - 08:19

Després del suport públic rebut pel líder del seu partit, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha donat el dol per acabat, li ha tornat el somriure a la cara i ha passat a l’atac. En una compareixença davant la premsa a Alacant, el cap del Consell ha respost preguntes relacionades amb la seua gestió de la gota freda i no ha assumit cap responsabilitat, ans al contrari, les ha repartides totes entre uns quants membres i organismes del govern espanyol.

Però, abans, ha assumit l’adjectiu de “noquejat” que li ha atribuït Feijóo en una entrevista avui al matí, i ha dit que sí, que és clar, que no li sap greu que se sàpia, i que és més humà estar commocionat després d’una tragèdia com aquesta que pagar una campanya de publicat contra ell com van fer “alguns”, per a desprestigiar-lo. Així, el president reprèn el fil de la victimització que va començar en una compareixença, sense preguntes, amb Alberto Núñez Feijóo a València.

Responsabilitza la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

El president no ha explicat en cap moment per què va arribar tan tard a la reunió del CECOPI ni per què, essent ja Utiel negada i el Magre a punt de desbordar-se a Algemesí, no va suspendre l’agenda. Sí que ha parlat insistentment de la falta d’informació als tècnics per part del govern espanyol. “Vull recordar que l’avís de les vuit i onze del vespre es produeix quan fa onze minuts que el secretari d’estat ha comunicat el risc imminent de la presa de Forata. No hi havia hagut informació rellevant ni confirmada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. És impossible que sense informació veraç del govern d’Espanya, els responsables tècnics d’emergències tingueren prou elements per a prendre decisions”, ha dit.

Siga com siga, a les 17.35, quan el president encara dinava al Ventorro, el 112 va publicar en el seu compte de X un comunicat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que alertava els municipis de les riberes del Xúquer i Magre que havien començat a desembassar aigua.

Quinze, disset, o més telefonades

Avui Mazón ha parlat de les quinze o disset telefonades que va fer, diu entre les cinc i les vuit de la vesprada del 29 d’octubre. “I a partir de les vuit en vaig fer unes quantes més. No hi ha cap inconvenient a dir-ho, hi haurà una comissió d’investigació. Ja he contat les que vaig fer a la consellera Salomé Pradas, unes tres o quatre més amb el president de la Diputació.” També ha recordat la telefonada que va tenir amb el batlle de Cullera i ha dit que la versió que va donar no és la correcta, que la conversa va ser diferent, però que no vol polemitzar. Segons Mazón, aquella vesprada va parlar amb el director general d’Infrastructures i amb personal de presidència, amb total tranquil·litat, “fins que va deixar de ser el que prevèiem i fins que ens vam adonar que les previsions del govern o el silenci informatiu de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer generaven apagades informatives amb les quals els tècnics del CECOPI no podien reaccionar”.

A continuació ha relatat les telefonades que hauria volgut rebre. “Fins a les onze del vespre no vam rebre la del president del govern. Fins passades les vuit de la vesprada no vaig rebre la de la ministra de Transició Ecològica. La delegada del govern no em va telefonar en cap moment durant tot el dia i quan vaig arribar al CECOPI era en una pantalla, i no va arribar fins a les sis del matí, essent membre del CECOPI, cosa que jo no sóc.”

Cal recordar que durant els primers dies de la crisi el Consell va justificar la incomunicació del president pel fet que durant unes hores, dotze, segons una font de la Generalitat, la telefonia mòbil de Movistar va caure al Centre d’Emergències de l’Eliana. Sí que funcionaven els telèfons fixos i les telefonades de veu per WhatsApp. A això es va aferrar el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, per a justificar que no guardava cap registre de telefonades.

En la intervenció, Mazón ha dit unes quantes voltes que ell no és membre del CECOPI i que, per tant, no tenia obligació de ser-hi.

Diu que sempre ha respost i ha comparegut

Després de més de dos mesos d’absència i de pràcticament no respondre cap qüestió dels periodistes, avui, a Alacant, el president ha dit que ell no s’ha amagat mai darrere de cap plasma ni ha refusat cap pregunta dels mitjans d’informació. “Tampoc no he deixat d’anar als pobles afectats”, ha afegit.

Malgrat això que diu, cal remarcar que aquests mesos el president de la Generalitat ha fet visites molt esparses als pobles de la gota freda. La primera va ser a Paiporta, acompanyant els reis espanyols; i després a Utiel, també amb ells. Quan hi ha anat a soles, sempre ha estat en municipis on governa el PP, i ha visitat zones on no hi havia habitants com ara camins rurals, polígons industrials o ponts en reconstrucció.

La factura d’El Ventorro

El president de la Generalitat ha dit que no tindrà cap inconvenient a presentar la factura del dinar amb la comunicadora Maribel Vilaplana en el restaurant el Ventorro. Segons la darrera versió donada per Presidència, el tiquet del dinar el va pagar el Partit Popular, i per això serà lliurada, com tot, al Tribunal de Comptes amb transparència. I ací Mazón ha tornat a traure el ventilador per a citar tot de persones que també haurien de mostrar les factures dels seus sopars i dinars aquell dia: “Espere que tothom faça el mateix exercici de transparència. Espere que qui era a l’Índia [en referència a Pedro Sánchez] ens conte què va menjar, per què no era al comitè de crisi del govern, què va menjar per a sopar i que ens presente la factura. Que ho faça també la delegada del govern, que ho faça també un senyor a qui fa molt de temps que no sentim, que és el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer [Miguel Polo], que no sabem què va fer o que va deixar de fer. Que siguen transparents. Tots formaven part del CECOPI, jo no.”

També ha esmentat qui era ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que era a Brussel·les, en campanya personal, ha dit, i tot de responsables de departaments del govern espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor