12.11.2024 - 21:40
|
Actualització: 13.11.2024 - 20:36
Les Corts han anunciat l’endarreriment de la compareixença fins divendres
Demà hi haurà a les Corts Valencianes la primera sessió d’ençà que la gota freda va escapçar la vida de més de dues-centes persones i va fer perillar el futur de centenars de milers. Serà una sessió en què el president de la Generalitat, Carlos Mazón, haurà de retre comptes davant una ciutadania escèptica i esquiva que, per milers, ha demanat que plegue. Una ciutadania ferida per una gestió de la pre-emergència inexistent, una gestió de l’emergència negligent i una gestió de les hores posteriors erràtica, indolent i incompetent.
La primera declaració que Carlos Mazón va fer al centre d’emergències dimarts dia 29 d’octubre de 2024, a dos quarts de nou del vespre, en un passadís i davant un micròfon de presidència i un d’À Punt, va marcar com seria la gestió del desastre humà que acabava d’ocórrer. Descol·locat, sense informació, sense saber què dir. Sense entendre què passava i quin seria el país que veuríem l’endemà, quan sortís el sol.
Molts dels afectats no podran seguir per televisió aquesta sessió de les Corts perquè no tenen senyal i perquè continuen vivint entre el fang i preocupats per refer la vida. Uns altres, perquè encara cerquen els seus éssers estimats que són a les llistes de desapareguts.
Carlos Mazón diu que ha demanat ell aquesta compareixença, tot i que també l’havien demanada el PSPV, Compromís i Vox. I diu que vol explicar “la realitat de les coses” i desmentir totes les faules sobre la seua gestió que, segons ell, s’han contat aquests dies.
L’intent de capgirar els fets
Hi ha molta expectació per a aquesta sessió de les Corts perquè, d’ençà de la inundació, les compareixences del cap del Consell han estat escasses i sempre en forma de declaracions caçades al vol o de compareixences sense preguntes. Això sí, en aquestes declaracions s’ha observat com el president ha anat tombant el discurs per provar de reconduir-lo cap a l’exculpació pròpia i responsabilitzar els tècnics de l’AEMET i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la ministra espanyola Teresa Ribera. Moltes d’aquestes afirmacions han estat negades amb documents, imatges o declaracions dels protagonistes.
Amb el pas dels dies s’ha sabut pels mitjans de comunicació què va ocórrer al centre d’emergències el dia 29, l’absència del president, les fallades tècniques, les indecisions de la consellera i la manca d’una autoritat política que dominàs la situació i que fos capaç de prendre una determinació que hauria salvat moltes vides. Això el deixa en una situació molt feble, quasi en fals.
Una crisi de govern per a salvar-se
Carlos Mazón arribarà al ple de les Corts amb una ofrena per mirar d’expiar el pecat original de la negligència i la manca de previsió: una remodelació del Consell. Ell no se’n vol anar i sacrificarà alguns peons per mantenir-se a recer. Diu que vol reestructurar tot el govern per enfocar-lo en la recuperació de les comarques ofegades. Per això han de caure, per exemple, la consellera de Justícia i Interior, amb competències en emergències, Salomé Pradas, i la de turisme, Núria Montes pel seu paper desaprensiu i poc empàtic amb les víctimes.
Després d’uns quants dies de silenci, el Partit Popular del País Valencià ha sortit a donar suport a Carlos Mazón. Fins ara s’havia transmès la sensació que el president estava molt sol, que no es fiava de ningú i que per això s’havia refugiat en tres assessors de la Presidència que eren de la seua màxima confiança. Però ahir, Juan Fran Pérez Llorca, el síndic de les Corts, el seu escuder, va anar a Les notícies del matí de la televisió d’À Punt per estalonar el seu cap. Va dir que no valorava cap possibilitat que no fos la continuïtat de Carlos Mazón, i que sí, que hi hauria una remodelació del govern per a començar la reconstrucció de totes les poblacions devastades. Pérez Llorca va desviar el tir cap a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que és el mantra que ha repetit aquestes darreres hores el president.
I ahir també, el PP espanyol va tornar a confiar en Mazón després d’uns quants dies marcant les distàncies, i Alberto Núñez Feijóo va dir que el president era l’únic que havia donat la cara i havia fet autocrítica i va insistir a criticar que el govern espanyol no hagués declarat l’emergència després de la gota freda.
Compromís demanarà la dimissió del president
Quant a l’oposició, Compromís ha demanat la dimissió de Carlos Mazón perquè consideren que no està capacitat per a comandar la reconstrucció del país després del pas de la gota freda. Afirmen que Mazón ha demostrat la seua negligència i la seua incompetència per a gestionar aquesta crisi i, finalment, que ha estat més pendent de netejar la seua imatge que no pas de coordinar l’ajuda necessària.
Ahir, Enric Morera va escalfar l’ambient amb una intervenció al senat espanyol en què va anunciar la presentació d’una querella contra el president de la Generalitat per homicidi imprudent. Morera va acusar de la trona estant que el president havia dut els ciutadans a l’escorxador amb la seua gestió de la gota freda. Després d’haver demanat al ministre Grande-Marlaska quines mesures havia pres el govern espanyol per afrontar la riuada, li va dir que ell sabia com va actuar l’equip d’emergències perquè hi havia estat i li ha retret que no actuàs. “Molta gent ha mort perquè no tenia llum per als respiradors o per a la diàlisi. Som en mans d’uns incompetents.”
El PSPV no demanarà la dimissió per respecte a les víctimes
El PSPV no ha explicat, de moment, quin seria el sentit de la seua intervenció, tot i que han avançat que no demanarien la dimissió del president. Diuen que ara toca de ser al costat de les víctimes i els municipis afectats. “Qualsevol cosa que diguem serà una excusa perquè Mazón deixe de fer la seua feina, que és ajudar les víctimes.”
El partit que dirigeix la ministra espanyola Diana Morant ha tingut un perfil molt baix durant aquestes dues setmanes. Han evitat de totes passades un enfrontament directe amb el PP i amb Carlos Mazón i, especialment, Morant, que ha tingut intervencions molt esparses i sempre institucionals com a representant del govern d’Espanya. La seua màxima aquests dies és que únicament importen les víctimes i que ja arribarà el moment d’exigir responsabilitats.
Sense demanar obertament la dimissió de Mazón, Ximo Puig va demanar fa dos dies un canvi de governança. “Després del que ha passat, res no pot continuar igual”, va dir. Puig va contraposar l’actuació del govern del Partit Popular davant aquest episodi extrem amb la del Botànic l’any 2019, amb la gota freda que va negar el Baix Segura. Segons que va explicar, el CECOPI es va constituir quaranta-vuit hores abans de l’arribada de la pluja i durant la pre-emergència es van fer actuacions que van salvar vides. Així i tot, van morir tres persones.