Carles III és proclamat oficialment nou rei d’Anglaterra

  • El príncep de Gal·les va ascendir automàticament a tron dijous després de la mort de la seva mare, Elisabet II, a noranta-sis anys

VilaWeb

ACN

10.09.2022 - 11:24
Actualització: 10.09.2022 - 18:25

Carles III ha estat proclamat formalment nou rei d’Anglaterra després d’una cerimònia feta al palau de Saint James. Ha estat la primera vegada que s’ha televisat la sessió del Consell d’Accessió, format per membres del Consell Privat, un grup d’alts membres del parlament i altres funcionaris civils, entre d’altres. S’ha pogut veure com les autoritats principals del país, entre les quals els ex-primers ministres, entonaven la cèlebre frase: “God save the king.”

Durant l’acte protocol·lari, s’ha anunciat formalment la mort d’Elisabet II. L’encarregada de fer-ho ha estat l’exministra de Defensa Penny Mordaunt, presidenta del Consell Privat. Després, Carles III ha participat en una segona reunió en què ha fet una declaració i ha jurat preservar l’església d’Escòcia. Posteriorment ha estat proclamat rei des del balcó del palau.

Amb Carles III com a rei, el príncep Guillem no es converteix automàticament en príncep de Gal·les, però sí hereta immediatament l’altre títol del seu pare, el de duc de Cornualla, i la seva dona passa a ser la duquessa de Cornualla.

El príncep de Gal·les va ascendir automàticament a tron dijous després de la mort de la seva mare, Elisabet II, a noranta-sis anys, de manera que l’acte de proclamació ha estat purament cerimonial.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La coronació

La cerimònia d’avui no és la de coronació, que pot trigar mesos a celebrar-se. De fet, Elisabet II va ser proclamada oficialment reina al febrer del 1952 i la coronació no es va fer fins al juny de l’any següent. Els últims 900 anys la coronació s’ha fet a l’Abadia de Westminster. Guillem I d’Anglaterra, conegut com Guillem el Conqueridor, va ser el primer monarca coronat allà i Carles III serà el quarantè.

Es tracta d’una cerimònia religiosa anglicana oficiada per l’Arquebisbe de Canterbury, que serà l’encarregat de posar la corona, del 1661, sobre el cap del monarca. A diferència dels casaments, la cerimònia de coronament és un acte d’estat, pagat pel govern, que també decideix qui hi pot assistir.

Ahi Carles III va fer el primer discurs a la nació, en què va renovar el compromís de per vida que la seva mare va assumir quan va ser coronada i va recalcar que compliria amb les seves tasques durant el temps que Déu el mantingués amb vida, alhora que va exalçar la figura històrica de la seva predecessora.

El funeral de la reina Elisabet II tindrà lloc el proper dilluns 19 de setembre a Londres. Segons que ha informat la Família Reial britànica, el taüt de la monarca passarà primer pel palau de Holyrood, a Edimburg, diumenge. Dilluns, serà traslladat en processó a la catedral de sant Gil, a la mateixa capital escocesa, on s’hi celebrarà una missa. El dia següent, dimarts 13, el fèretre viatjarà en una nau de les forces aèries britàniques fins a Londres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor