16.09.2019 - 11:47
L’ex-batlle de Cerdanyola del Vallès Carles Escolà ha denunciat que l’empresa de fabricació de metacrilat Polycasa Spain SAU, filial de la multinacional 3A Composites, ha incomplert l’article 46.1 de l’Estatut dels treballadors, que garanteix el dret de reincorporar-se al seu lloc de treball després d’una excedència forçosa per ocupació de càrrec públic. A més, denuncia que l’acomiadament també suposa una vulneració dels drets fonamentals de participació política i de llibertat ideològica. ‘De reeixir en el seu intent, l’empresa establiria un precedent molt perillós que podria posar en qüestió el dret de qualsevol treballador a accedir a un càrrec públic sense témer represàlies al seu lloc de treball’, avisa Escolà.
L’ex-batlle va anunciar el 2 de setembre que aquell dia havia d’haver-se reincorporat al seu lloc de treball, però que l’empresa l’havia acomiadat de manera improcedent. Ara, n’ha donat més detalls i ha dit que la carta d’acomiadament no estava signada per la cap del departament de recursos humans de l’empresa, sinó per la consellera delegada i màxima responsable de Polycasa Spain SAU, Agnès Sánchez. Segons Escolà, això fa pensar que l’empresa ‘és conscient que no es tracta d’un acomiadament objectiu, sinó d’una política d’empresa’.
Davant d’aquest fet, ha anunciat una resposta ‘ferma i contundent’ en els àmbits judicial, sindical i polític, que ja s’ha concretat en una demanda judicial on es demana la declaració d’acomiadament nul, i per tant la readmissió del treballador, i una sanció ‘exemplaritzant’ per a l’empresa. Ho ha anunciat en una conferència de premsa davant de la fàbrica, on l’han acompanyat el diputat de la CUP al parlament Vidal Aragonès, el diputat d’ERC-Sobiranistes al congrés espanyol Joan Josep Nuet, els batlles de Ripollet i Sentmenat José M. Osuna i Marc Verneda i l’ex-batllessa de Badalona Dolors Sabater, a més de representants de la seva formació, Guanyem Cerdanyola, i de Juan Carlos de la Torre, regidor de l’Ajuntament de Montcada i Reixac, on té la seu l’empresa.
A més, Escolà ha avisat que la tensió ‘anirà pujant progressivament’ fins a arribar a mobilitzacions i altres accions de protesta ‘en cas que l’empresa persisteixi en la seva actitud repressiva’. De moment, el comitè d’empresa i el sindicat FTC-IAC ja han demanat formalment la readmissió immediata d’Escolà, qui s’ha posat en contacte amb diferents organitzacions polítiques i càrrecs electes perquè facin arribar a l’empresa el rebuig a l’acomiadament.
A causa de la demanda judicial, el 2 d’octubre tindrà lloc la conciliació prèvia entre les parts. Escolà ha convidat l’empresa a desistir de la seva ‘actitud repressiva i vulneradora de drets fonamentals’ i s’avingui a la seva reincorporació.