Capten les primeres imatges d’una llúdriga sortint de la Mediterrània

  • Tot i que hi ha constància de la presència d'aquestes llúdrigues a la costa, no havien pogut ser mai enregistrades entrant o sortint de la mar

VilaWeb

ACN

22.02.2023 - 11:27
Actualització: 23.02.2023 - 21:03

Una “fita mai aconseguida fins ara”. Una càmera instal·lada en una platja del Cap de Creus ha captat les primeres imatges d’una llúdriga sortint de la mar Mediterrània. Es tracta d’un nou avença del Projecte de caracterització de les llúdrigues amb costums litorals a l’Alt Empordà que estan duent a terme el Departament d’Acció Climàtica i la Fundació Barcelona Zoo. L’exemplar enregistrat és un mascle adult i formaria part dels primers grups familiars de llúdrigues que ja se sap que viuen la major part del temps al mar. Des del 2016, i també en part a través del projecte, els investigadors tenen constància que almenys una desena de llúdrigues, un espècie d’aigua dolça, habiten zones litorals.

Tot i que es té constància de la presència d’aquestes llúdrigues a la costa, mai no se les havia pogut enregistrar entrant o sortint del mar. Per continuar aprofundint el coneixement d’aquests grups de llúdrigues que fan vida al mar, durant aquest 2023, ampliaran els mètodes de seguiment de l’espècie. Faran servir tècniques de seguiment amb recorreguts a peu i en embarcacions, recol·lectaran els rastres i instal·laran càmeres de parament fotogràfic en punts estratègics per poder determinar el nombre de grups familiars, la seva dieta i els seus costums.

A Catalunya, els darrers anys, la llúdriga (Lutra lutra) ha experimentat una evident recuperació a bona part de les conques fluvials d’on havia desaparegut durant la segona meitat del segle XX. La progressiva atenuació de la contaminació fluvial inorgànica i la persecució directa –dos factors que havien assolit nivells incompatibles amb l’espècie–, sumada a la gran capacitat de dispersió de les llúdrigues, han propiciat una ràpida reocupació del territori.

A més, l’any 2002 es va aprovar el pla de conservació de la llúdriga a Catalunya, a través del qual es van poder aplicar mesures de protecció i actuacions de foment de la seva població en els ecosistemes fluvials i aquàtics.

Actualment, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb la Fundació Barcelona Zoo, participen activament en el seguiment tant per transsectes per terra i mar, com amb la instal·lació de càmeres de parany fotogràfic i posterior revisió de les imatges.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor