‘Cap nen sense bigoti’ aspira a recollir més d’un milió de litres de llet a Catalunya

  • Els Bancs dels Aliments atenen 37.000 nens vulnerables catalans

VilaWeb
Redacció
06.06.2017 - 13:49

Els Bancs dels Aliments atenen 37.000 nens vulnerables catalans

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

La tercera campanya ‘Cap nen sense bigoti’ aspira a superar aquest any els 1.115.000 milions de llet recollits en l’anterior edició, i recaptarà donacions d’aquest aliment per a nens vulnerables entre el 12 i el 23 de juny en les oficines de CaixaBank i els locals de l’Obra Social La Caixa, en col·laboració amb els Bancs de l’Aliments de Catalunya, que tenen 37.000 nens beneficiaris.

Ho han explicat aquest dimarts en roda de premsa el president de la Fundació Banc dels Aliments, Eduard Arruga, i el director general de la Fundació Bancària la Caixa, Jaume Giró, que ha destacat el valor “simbòlic” de la llet, el primer aliment que es rep en néixer, a més de ser un element bàsic en la dieta.

“El d’avui és un acte que ens agradaria deixar de fer algun any”, perquè significaria que no són necessàries aquestes recollides extraordinàries, ha afirmat Giró, que ha indicat que el 24% dels nens catalans estan en risc d’exclusió social i no veuen cobertes les seves necessitats mínimes, entre les quals destaquen les alimentàries.

La nutricionista Elena Carrillo ha destacat l'”acumulació de factors de risc” amb la qual carreguen els nens vulnerables, que actuen de forma interrelacionada i amb un efecte que s’incrementa al llarg dels anys: “Té menys probabilitat d’arribar a la universitat, d’inserir-se al mercat laboral de forma estable i de tenir un habitatge”.

ALLEUJAR EL PES

També ha esmentat que l’esperança de vida mitjana en els districtes amb menys recursos de Barcelona és gairebé deu anys inferior a la de zones més acomodades, davant el que ha cridat un compromís ferm de tots els àmbits de la societat “per alleujar el pes que aquests nens porten en la seva esquena”, en el que ha destacat l’accés a una alimentació adequada.

Per evitar una malnutrició –ja sigui per manca o excés– és necessari una dieta amb nutrients diversos, en el que ha destacat que la llet és “un element interessantíssim” per la seva aportació en vitamines i minerals –com a fòsfor, magnesi, zinc i iode, a més de calci–, i que aporta el 21% de les necessitats proteïques d’un nen menor de sis anys.

Arruga ha explicat que els Bancs dels Aliments atenen a Catalunya 215.000 persones –125.000 a Barcelona–, entre les quals hi ha 37.000 nens menors de 16 anys, i ha afegit que el nombre de menors en situació de vulnerabilitat “es manté bastant alt” en els últims anys, a pesar que el d’adults hagi descendit lleugerament.

També ha citat que, calculant el total d’aliments recollits i els usuaris, l’any passat van arribar a cobrir el 24% de les necessitats alimentàries, davant el que ha reivindicat la necessitat que es generin llocs de treball dignes i estables per reduir el nombre de persones en risc.

Ha posat en valor el treball de l’associació de voluntaris de l’Obra Social La Caixa, que recolliran la llet i la distribuiran directament a entitats socials, i ha afegit que l’entitat bancària sumarà 50.000 litres de llet amb una aportació, a més d’un litre per cada deu recollits.

La recollida, impulsada per l’Obra Social La Caixa, es focalitza en la llet de vaca però admet tot tipus de llet, també en pols, materna i condensada, així com begudes vegetals de soia i civada, sobre les quals la nutricionista ha dit que es tracta d’una elecció personal, que no hi ha perill per consumir llet de vaca ni per consumir begudes vegetals, en ser preguntada per les noves tendències i creences.

NENS “INVISIBLES”

Ha participat en la presentació l’equip infantil de l’AEM de Lleida, les futbolistes del qual han guanyat la Lliga de segona divisió infantil, i la capitana, Andrea Gómez, ha explicat que en l’equip han reflexionat sobre que entre els nens i nenes contra els quals han jugat pugues haver-hi alguns que no tinguin suficient menjar, “invisibles” per desconèixer-se la seva situació.

Ha explicat que han estat lloades per haver guanyat una lliga entre la qual molts equips són masculins, i que les han qualificat d’heroiques, però ha afirmat que el que han fet elles és el que havien de fer, “jugar al futbol”, i que el veritablement heroic són les persones que tiren endavant amb pocs recursos i els voluntaris d’iniciatives com la campanya.

La capitana ha reivindicat que el futbol no és un esport de nens, i ha afirmat: “De vegades cal fer coses especials perquè la gent vegi coses que són òbvies: que les nenes tenim les mateixes aptituds i capacitats, que hi ha nens que passen gana”, per la qual cosa són necessàries accions com aquesta campanya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor