El cap de govern d’Andorra acorda un gabinet amb onze ministres i manté la paritat

  • Xavier Espot diu que nomena un executiu ponderat i equilibrat

VilaWeb
Xavier Espot en un moment de la presa de possessió (fotografia: Consell General/Eduard Comellas).

Europa Press

15.05.2023 - 19:18
Actualització: 15.05.2023 - 19:57

Xavier Espot ha tornat a prendre possessió com a cap de govern d’Andorra avui al matí i a la tarda ha anunciat en conferència de premsa l’executiu, que té onze ministres i manté la paritat aconseguida la legislatura passada.

Espot ha destacat en la compareixença que és un govern “igualitari, ponderat i equilibrat” i que no esgota les dotze carteres ministerials fixades com a límit a la llei de l’executiu.

Per configurar el gabinet, ha comptat amb noms vinculats al seu partit, Demòcrates, alguns dels quals repeteixen, mentre que altres assumiran la cartera després de ser elegits com a consellers generals (diputats), i inclou també un membre de Ciutadans Compromesos (CC), partit parroquial que es va presentar al costat de Demòcrates.

Els ministeris

La número dos de l’executiu serà l’ex-cònsol major (batllessa) d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va guanyar la candidatura territorial de la capital a les eleccions i que assumeix Presidència, Economia, Treball i Habitatge.

Ladislau Baró, home de Demòcrates i ex-parlamentari, assumeix Relacions Institucionals, Educació i Universitats, un ministeri clau en les relacions amb la mitra.

Jordi Torres Falcó repeteix com a ministre de Turisme i en aquesta ocasió suma Comerç, mentre que Ramón Lladós, que fins ara treballava al banc Creand (antic Crèdit Andorrà), encapçalarà Finances.

Imma Tor, ex-diplomàtica i actualment treballadora a l’Organització Internacional de la Francofonia, serà la ministra d’Afers Estrangers. Ester Molné, que era parlamentària la legislatura passada, es queda amb Justícia i Interior i el fins ara conseller general per CC, Raul Ferré, serà el responsable de Territori i Urbanisme.

Trini Marín també repeteix al gabinet, ara amb Afers Socials i Funció Pública, mentre que la fins ara secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, passa a ser titular de la cartera sanitària.

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia queda a les mans del jove Guillem Casal, que la legislatura passada va ser cap de gabinet, i que ara també assumeix les funcions de portaveu.

I qui havia estat una de les parlamentàries la legislatura passada, Mònica Bonell, serà la titular de Cultura, Joventut i Esports.

Secretaries d’estat

Espot també ha anunciat que l’equip es completa amb tres secretaris d’estat: Landry Riba repeteix com a secretari d’estat per a les Relacions amb la UE, David Forné serà secretari d’estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat i Marc Rossell es queda amb la Secretaria d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions.

El cap de Govern ha informat de la voluntat d’impulsar la creació de la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, tot i que encara no ha revelat qui en serà el titular, i ha deixat la porta oberta a altres secretaries d’estat si els ministres ho consideren necessari.

Altres càrrecs

Ester Fenoll repetirà com a secretària general del govern; l’ex-ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, serà la cap de gabinet, mentre que Maria Marina serà la cap de protocol.

El jurament del nou govern és previst que sigui dimecres, 17 de maig, a les 12.00, a la sala d’exposicions del govern d’Andorra la Vella.

Presa de possessió

Al matí, Xavier Espot havia pres possessió del càrrec en un acte a la Casa de la Vall, l’antic parlament del Principat d’Andorra.

En el discurs, Espot ha incidit en la necessitat d’abordar “els grans reptes del país” a través d’acords transversals. Per aquest motiu, ha deixat clar que el gabinet donarà “prioritat” als pactes d’estat proposats durant el debat d’investidura: Unió Europea, pensions i sanitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor