Cap decisió definitiva encara sobre el nom de la nova regió: els votants han triat ‘Occitània’

  • 'Occitània-País Català' queda en quart lloc • La presidenta del Consell Regional diu que s'ha de trobar una solució perquè els catalans no se sentin discriminats

VilaWeb

Redacció

16.06.2016 - 17:42
Actualització: 17.06.2016 - 14:29

El nom més votat per a anomenar la nova regió formada per la fusió de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus ha estat ‘Occitània’, seguit dels que fan referència als pirineus. ‘Occitània-País Català’ ha quedat en quart lloc. De totes maneres, el nom definitiu l’escolliran els consellers regionals en un ple el dia 24 de juny. La presidenta del Consell Regional ha dit que s’havia de trobar una solució perquè els catalans no se sentissin discriminats dins la regió.

En aquest sentit, el portaveu del col·lectiu SEM,  Pere Manzanares, que agrupa diversos partits i associacions de la Catalunya Nord, ha reclamat els consellers regionals que s’ho repensin i apostin per l’opció Occitània-País Català. ‘Si no tornen a qualificar-ho en primera posició prendran la responsabilitat d’esborrar del mapa un territori, una població, una llengua i una cultura’, ha afirmat Manzanares.

Hi han votat més de dues-centes mil persones. El procés s’ha anat enrarint aquestes darreres hores perquè no se’n feia públic el resultat. Finalment, ha estat aquest: ‘Occitània’ ha rebut el 44,9% dels vots; ‘Llenguadoc-Pirineus’, el 17,91%; ‘Pirineus-Mediterrània’, el 15,31%; ‘Occitània-País Català’, el 12,15%; i ‘Llenguadoc’, el 10,01%.

La macroregió
Seguint el pla de reforma territorial i administrativa traçat pel govern de François Hollande, l’1 de gener del 2016 van entrar en vigor les noves regions a l’estat francès, que passen de vint-i-dues a tretze. Catalunya Nord és integrada en la macroregió formada per la fusió del Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus. Amb el resultat de les eleccions del desembre, la nova entitat amb seu a Tolosa serà presidida per la socialista Carole Delga, fins ara secretària d’estat al govern francès de Manuel Valls, amb el suport de la llista d’esquerres i ecologista encapçalada per l’ex-eurodiputat verd Gerard Onesta, que en serà el vice-president.

Segons aquest acord de ‘nova governança’, que vol combatre ‘l’ascens alarmant de l’extrema dreta’ i l’alta abstenció a les últimes eleccions, les prioritats del consell regional d’aquí al 2021 seran crear ocupació i activitat econòmica en una de les zones més castigades per la desocupació, situar-se al capdavant d’Europa en energies renovables, potenciar la xarxa ferroviària i promoure la identitat catalana i occitana. En aquest sentit, l’acord signat per Delga i Onesta preveu la creació d’una Oficina Pública de la Llengua Catalana, com la que ja existeix per a l’occità, i ‘parar atenció especialment a Catalunya’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies