01.05.2023 - 11:57
|
Actualització: 04.05.2023 - 13:48
Les proves d’estabilització d’interins han convertit el cap de setmana del Primer de Maig en un infern per als 13.581 candidats. En el punt de mira hi ha una empresa anomenada Cegos España, amb seu al carrer de Puerto de Somport de Madrid, que ha estat l’encarregada de l’organització de les oposicions. La secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral, va confirmar dissabte que era la primera volta que la Generalitat cedia la gestió a una empresa externa.
Correa va justificar l’externalització arran del nombre elevat de candidats –tan sols hi havia en joc 1.825 places– i la manca de personal de Funció Pública. “Contractar una empresa és per a ajudar a fer el procés. En cap cas no ens pensàvem que sorgiria un incompliment”, va explicar. Cegos ha cobrat gairebé un milió i mig d’euros pels seus serveis.
Durant les oposicions, els sindicats van denunciar tota mena d’irregularitats, com ara aglomeracions, retards, cancel·lacions d’exàmens i vulneracions de l’anonimat en les proves. A fi d’esclarir el conjunt de l’embolic, la Generalitat obrirà una bústia d’incidències perquè els opositors denunciïn els perjudicis que van patir.
Ahir, després d’una reunió amb els sindicats, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va dir que la Generalitat provaria de repetir els exàmens com més aviat millor i va dir que mirarien d’anul·lar el contracte de Cegos arran dels “incompliments flagrants”. Així mateix, va insistir que es van subcontractar els serveis de Cegos perquè molts dels qui feien les proves normalment era gent que feia vigilància en processos de selecció.
Què és Cegos?
Cegos España és una consultoria especialitzada en la formació de personal i forma part del Grup Internacional Cegos, que té la seu a Issy-les-Moulineaux (a l’Illa de França). L’empresa va ser fundada el 1926 i, segons la seva pàgina web, té presència a una dotzena de països, entre els quals l’estat espanyol, tot i que té vincles i acords amb empreses d’una quarantena de països més.
“Som líders europeus i mundials en Learning & Development, som una gran font d’innovació: assessorant i donant suport a les empreses en els seus plans de transformació, promovent el desenvolupament personal i professional de les persones de tot el món”, es defineixen.
El president de Cegos España és José Montes O’Connor i al consell d’administració hi ha Jesús Araujo Montahud (director general de l’empresa), Josette Paule Allegret, Felix Benoit, Francisco Javier Muñoz Jiménez (responsable financer), Alfonso Maria Pinedo Noriega i Jean Brilman.
L’accionista principal de Cegos España és la seva matriu internacional amb més del 75% dels títols. El segon accionista, amb menys del 20%, és una empresa anomenada Asesoramiento y Organización SA, de la qual és propietari i administrador únic José Montes O’Connor mateix.
A l’estat espanyol, Cegos té la seu principal a Madrid, però també té oficines a Barcelona –al carrer de Numància–, València –a l’avinguda de l’Aragó–, Saragossa i Bilbao. Arran dels incidents en les oposicions, l’empresa no ha fet cap comunicat, ni tampoc no ha publicat res a les xarxes socials.
D’altra banda, el sindicat IAC-CATAC ha denunciat que l’empresa va cercar personal amb anunci en una ETT, concretament Randstad. “Una de les demandes de la licitació era que el personal parlés català, perquè no es poden adreçar a persones opositores a les quals s’exigeix la llengua catalana sense saber-ne”, ha dit la secretària general, Assumpta Barbens, tot afegint: “Com que no tenen seu a Catalunya, han buscat personal”.