20.11.2022 - 12:51
|
Actualització: 20.11.2022 - 19:31
La vaccinació contra la covid-19 fa créixer la durada del cicle menstrual, tot i que acostuma a resoldre’s en poc temps. Així ho recull un report fet per la prestigiosa revista científica Science. Com que hi ha molta gent que ha experimentat canvis en la regla, la ciència continua investigant per què passa. Així, aquest estudi se centra en l’impacte dels vaccins en la durada i el flux del cicle menstrual: analitza els possibles mecanismes que provocarien alteracions.
En un estudi que recull les dades de 3.959 residents als Estats Units de l’aplicació de seguiment del cicle menstrual Natural Cycles, de les quals 2.403 estaven vaccinades i 1.556 no, no va haver-hi cap efecte de la primera dosi del vaccí. Ara, la segona dosi sí que es va associar amb un augment de la durada del cicle de 0,45 dies, i posar totes dues dosis en el mateix cicle es va associar amb un augment de 2,32 dies.
Un altre estudi que feia servir el mateix enfocament, amb una mostra de 19.622 dones, de les quals 14.936 van ser vaccinades, va informar de resultats semblants. En tots dos estudis, la durada del cicle va tornar a la normalitat en dos cicles. Respecte de l’abundància del sagnat, és el símptoma més assenyalat. Un 13,6% associa un augment del flux de sang en la regla posterior a la vaccinació.
Tanmateix, no han trobat cap dada que indiqui que una classe de vaccins causi alteracions i una altra no. Per això, assenyalen que la inflamació causada per la resposta immunitària pot alterar temporalment la regulació hormonal i, per tant, a la menstruació.
Un problema mundial, però difícil d’abordar
Fins l’abril del 2022, el Sistema de Notificació d’Esdeveniments Adversos als Vaccins (VAERS) dels Estats Units havia rebut més d’onze mil notificacions de canvis menstruals i hemorràgies vaginals inesperades després d’haver-se vaccinat contra la covid-19. El sistema equivalent al Regne Unit (Yellow Card), n’havia rebut més de cinquanta mil.
Tot i ser un problema que afecta milers de dones, com que els cicles menstruals varien de manera natural, és complicat de separar les alteracions que es poden atribuir a la vaccinació i les que són un canvi propi del cos. De fet, uns quants estudis assenyalen aquesta variació, independentment de la vaccinació.