Quan tot canvia però tot queda igual, o l’OPA del BBVA

  • La nova equació de bescanvi formulada pel banc basc sobre la compra del Sabadell, que resulta obligada pels dividends que paguen ambdues entitats, és encara menys interessant per als accionistes del banc vallesà, segons molts analistes · El comerç català també s'oposa a l'operació

Jordi Goula
07.10.2024 - 19:50
Actualització: 08.10.2024 - 22:46
VilaWeb

Divendres passat, vaig rebre puntualment la nota en què Comertia explica l’evolució del mes de setembre dels seus associats, durant el qual, per cert, han superat les previsions, perquè la facturació ha crescut d’un 5,7% interanual, en termes corrents. Però em va cridar l’atenció que la nota incorporava una enquesta feta entre les empreses adherides sobre l’opinió que els mereixia l’OPA del BBVA al Banc Sabadell. La resposta és contundent: el rebuig mostrat és majoritari. S’afegeixen, així, a les nombroses actituds clarament contràries que ja han anat mostrant entitats com el Foment del Treball, la PIMEC o la CECOT, per citar-ne tres de catalanes, al marge de la reiterada oposició del govern espanyol i de l’anterior govern de la Generalitat.

I què diu l’enquesta? Doncs que, atès el context d’OPA del BBVA al Banc Sabadell, un 59% dels empresaris del comerç detallista es posiciona en contra d’aquesta operació. Alhora, un 15% considera que no l’afecta directament i només un 3% hi està a favor. La resta no es posiciona ni a favor ni en contra. “La resposta final de l’OPA BBVA-Banc Sabadell la tenen els accionistes, però els socis de Comertia pensen majoritàriament que aquesta operació tindria un impacte negatiu sobre el comerç de Catalunya, sobretot en termes de crèdit i costos financers”, assegura Ignasi Pietx, president de Comertia.

En aquest sentit, la gran majoria és contrària a l’OPA perquè considera que limita i restringeix l’accés a crèdits adaptats a les necessitats de les empreses catalanes del comerç, especialment en finançament del circulant, pel fet d’haver-hi menys oferta bancària. També apunten que “es perdria una entitat arrelada al territori i plenament coneixedora del teixit empresarial de Catalunya i que això afectaria en gran manera els costos financers de les pimes catalanes”. Finalment, alerten també que l’OPA afectaria l’accés al crèdit al consum del ciutadà i a un tipus superior, alhora que hi hauria menys remuneració de l’estalvi i, per tant, menys renda disponible per al consum.

Convé esmentar també que fins a un 69% dels socis de Comertia treballa tant amb el BBVA com el Banc Sabadell. I vull destacar això darrer perquè, en el fons, és la clau de tot. No ens podem permetre menys competència en aquest mercat, que és ja un oligopoli molt important, vénen a dir els establiments detallistes catalans, com han dit abans les pimes i les més grans.

Precisament, la setmana passada hi va haver una operació del BBVA que alguns mitjans de comunicació van interpretar, en el primer moment, erròniament: els titulars deien que el banc basc “pagaria uns diners, a més del canvi de cromos”. Vull pensar que no van llegir bé el que deia el BBVA en la seva oferta, perquè, altrament, seria una mentida amb què es podria enganyar els accionistes del Sabadell.

Què va fer realment el BBVA? Doncs, dimarts passat, després del tancament del mercat, va anunciar l’ajust del bescanvi proposat en l’OPA per als accionistes de Sabadell, després d’haver oficialitzat totes dues entitats les quanties del pròxim dividend del BBVA i el que acaba de pagar Sabadell. Així, l’equació de bescanvi que fins ara era de 4,83 accions de Sabadell per una de BBVA passa a ser de 5,0195 títols bascs per cadascun del banc vallesà.

Aquesta nova equació té en consideració que el Sabadell efectuarà pròximament un pagament de dividend de 8 cèntims per acció i que el BBVA farà igual amb un dividend de 0,29 euros després d’elevar la seva remuneració d’un 81% respecte del mateix pagament de l’any passat i assolir, d’aquesta manera, el desemborsament més gran de la seva història, amb 1.700 milions. Aquest dividend es distribuirà el 10 d’octubre, i avui, dia 7, ha estat el darrer dia per a adquirir el dret de cobrament.

Però, més enllà d’això, a l’accionista li interessa saber si amb això canvia la prima que s’obtindria en el cas d’acudir a una OPA reeixida. I la resposta és rotunda: no. La diferència amb les cotitzacions d’aquest matí se situava en el 0,3%, una vegada sumat el dividend de 0,29 euros que BBVA promet pagar ara als accionistes del Sabadell en metàl·lic, però que abans quedarà descomptat automàticament del preu de l’acció, concretament, la setmana que ve. És a dir, que tot plegat no millora el canvi, només varia l’equació, i el BBVA pagarà en metàl·lic allò que el mercat descomptarà de l’acció.

El president Oliu va ser taxatiu davant 300 accionistes dijous passat sobre la nova situació. Va dir que els ajusts anunciats pel BBVA a la proposta per a comparar els seus títols eren neutrals, o que, fins i tot, empitjoraven l’oferta. Avui, el conseller delegat de BBVA, Onur Genç ho ha definit molt bé: “No és una modificació ni una millora de l’oferta.” Segons allò que es va estipular el 9 de maig, és “un ajust purament automàtic” que neutralitza l’impacte del pagament de dividends en l’equació de bescanvi. En definitiva, una vegada més, cristal·litza la dita lampedusiana “que tot canviï perquè tot quedi igual”.

La valoració que n’han fet els analistes de Bankinter sobre el replantejament és prou clara. Diuen: “El BBVA intenta de convèncer així els accionistes minoritaris de Sabadell perquè acceptin l’equació de bescanvi, però el pagament total ens sembla insuficient i el nostre raonament és el següent: la nova equació de bescanvi implica valorar les accions de Sabadell en 1,85 euros, per la qual cosa la nova proposta no millora l’oferta total.” I afegeixen: “Cal recordar que la proposta original del BBVA valorava el Sabadell en 2,25 euros, però d’ençà de llavors la cotització del BBVA ha caigut més d’un 14%, per la qual cosa, la valoració actual queda per sota dels preus objectius.”

Sembla, doncs, que el nou rumb que ha pres la guerra entre les entitats passa més pels dividends i les promeses. L’equip encapçalat per Josep Oliu va ser el primer de moure fitxa sobre aquest tema amb el compromís de repartir més de 2.400 milions, xifra que més tard va passar a ser de 2.900 milions, enmig de la dificultat per a continuar amb el programa de recompra anul·lat. Amb la vista posada en els resultats del tercer trimestre, van deixar anar, fins i tot, un increment sustentat en la millora de la rendibilitat del negoci bancari que esperen.

El BBVA s’ha basat en els resultats rècord del primer semestre, quan va vorejar els 5.000 milions de beneficis, per a respondre amb el repartiment de 0,29 euros, que representa un dividend a compte històric. En tots dos casos, l’objectiu últim implica aconseguir tots els suports possibles dels accionistes del Sabadell. El BBVA, per a crear el tercer banc més gran d’Europa; i el Sabadell, per a convèncer que val la pena continuar el seu camí com a entitat independent.

I aquest matí hi ha hagut una nova trobada de totes dues entitats, en una reunió financera a Madrid patrocinada per KPMG. El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, ha tornat a descartar que l’OPA al Sabadell revesteixi un problema de competència, i n’ha minimitzat l’impacte potencial en les pimes amb l’argument que les companyies ateses en exclusiva per tots dos bancs es limitava a l’1,5%. “Aquestes són les que es podrien veure afectades, i a Catalunya, un 3,6%”, ha dit. M’ha sorprès que hagi lamentat el “soroll” mediàtic que envolta la transacció, “perquè indueix a la confusió”, i que demanés de manera expressa que “la premsa es mantingui una mica al marge” del procés, qüestionat sobre els riscs de competència que podria revestir la transacció i el perjudici per a les pimes que desaparegués Sabadell. Crec que això no ho pot dir un directiu de l’entitat que presenta l’OPA. La premsa i els analistes han de continuar fent la feina d’informació que creguin oportuna, encara que no sigui positiva per al seu objectiu.

La resposta no s’ha fet esperar. Al cap d’una estona, el CEO del Sabadell ha rebatut alguna de les dades ofertes per Genç en relació amb aquesta operació i els efectes que pot tenir sobre el nivell de competència òptima. Sobre les xifres de pimes que aportat el directiu del BBVA, González Bueno ha puntualitzat que les dades que apuntaven al fet que tots dos bancs només se superposaven en un 1,5% en aquest negoci es referien solament a les que treballaven amb tan sols un dels dos bancs, una cosa poc habitual en un sector en què la cosa normal és que cada pime hagi d’acudir a la finestreta de quatre bancs, de mitjana. I ha afegit: “Tota la literatura acadèmica, que és molt abundant, diu que amb les integracions bancàries es perd capacitat d’accés al crèdit, tant en quantitat com en preu. I tant el BBVA com el Sabadell són molt forts en pimes. A més, cal tenir en compte que aquests darrers anys han desaparegut gairebé totes les caixes d’estalvis i el Popular, un jugador també molt important en aquest segment.”

En definitiva, continua el serial, que segons apunten fonts del Sabadell pot durar fins a mitjans del 2025. Per tant, abans de la decisió final dels accionistes, encara veurem moltes coses.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor