Canvi d’hora l’octubre del 2023: haurem d’avançar el rellotge o endarrerir-lo?

VilaWeb
Redacció
26.10.2023 - 21:40

Diumenge deixarem enrere l’horari d’estiu i farem el canvi d’hora per adaptar-nos a l’horari d’hivern. Fa dies que tothom en parla, i això vol dir que la majoria de ciutadans ho tenen present. Però el dubte, com sempre, és: haurem d’avançar el rellotge o endarrerir-lo? A continuació us ho expliquem.

A les tres de la matinada el rellotge s’haurà d’endarrerir una hora, i passaran a ser les dues. De manera que la nit tindrà una hora més. Així i tot, per a molta gent és el canvi que fa menys il·lusió, perquè les hores de claror es redueixen i els dies es fan més curts. Si a final de setembre el sol es pon gairebé a les vuit del vespre, a final d’octubre a les sis ja serà fosc.

Serà l’últim canvi d’hora?

Aquest canvi es fa en compliment d’una directiva de la Unió Europea que afecta tots els estats membres. En teoria, el motiu principal és estalviar energia i aprofitar les hores de sol fent-les coincidir amb la jornada laboral. Tanmateix, les discrepàncies que hi havia sobre l’afer van dur la Comissió Europea a fer una consulta pública no vinculant l’estiu del 2018 per a saber què en pensaven els ciutadans, les parts interessades i els estats.

Els resultats van ser força clars: amb 4,6 milions de respostes, el 84% dels enquestats volia posar fi al canvi d’hora, i una àmplia majoria, el 64%, volia tenir permanentment l’horari d’estiu. Per tant, es va aprovar d’eliminar el canvi. Però aquesta decisió sempre es va ajornant.

L’horari d’hivern és millor per a la salut?

Amb aquest horari arriba aquella època de l’any en què a les sis del vespre ja és fosc, fa mandra allargar la cervesa amb els amics, i començaries a sopar molt abans de l’hora socialment acostumada. Certament, és difícil de trobar ningú partidari de l’horari d’hivern, tenint en compte que, segons dades del baròmetre del CIS del mes d’abril del 2022, només el prefereixen un 29% dels enquestats.

Tanmateix, molts experts asseguren que l’horari d’hivern és precisament el més beneficiós per a la nostra salut. Per això advoquen per una reforma horària que elimini els canvis d’hora dues vegades l’any. Javier Albares, metge especialista en trastorns del son del Centre Mèdic Teknon i membre de la Plataforma Reforma Horària i del Consell Assessor per la Reforma Horària de Catalunya, és partidari de mantenir l’horari d’hivern. Diu que així dormiríem més i que la nostra salut en sortiria reforçada. Sobretot, tenint en compte que la nostra societat és molt nocturna i que sovint anem curts de son.

Molts països ja han decidit de posar fi al canvi d’hora

Tot i el debat obert respecte del canvi d’hora, hi ha molts països en què aquesta mena de tradició ja es va eliminar. De fet, tan sols un 40% dels països i una quarta part de la població mundial canvia d’hora a l’estiu i a l’hivern. Els dies sempre són més llargs a l’estiu, però la diferència s’accentua a mesura que ens acostem als cercles polars. Per això, bona part dels països en zones tropicals no tenen ni han tingut mai un canvi horari. És el cas de diversos estats de l’Àfrica central, el nord de Sud-amèrica, el sud-est asiàtic i Oceania. Alguns altres van començar tenint canvi d’hora i després el van eliminar. Per exemple, la Xina, l’Argentina, l’Uruguai i el Japó. Actualment, es manté principalment a Europa i a l’Amèrica del Nord. Això sí, hi ha excepcions: Islàndia va abandonar el canvi d’hora fa més de cinquanta anys i Rússia també va decidir de mantenir-se permanentment en l’horari d’estiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor