Els cantaries de Ponent reclamen cada dilluns la llibertat dels presos i exiliats

  • Ja fa seixanta-set setmanes que un grup de cantaires es concentra cada dilluns a la plaça de la Paeria en suport dels presos polítics i exiliats

VilaWeb
Redacció
05.03.2019 - 01:50

Era el novembre del 2017 quan un grup de músics de Lleida, la gran majoria afeccionats, van pensar que era necessari de fer alguna cosa arran dels empresonaments dels dirigents independentistes. Volien protestar amb música, i van formar els Cantaires de Ponent.

Feia un parell de setmanes que l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural convocaven concentracions el dilluns a les 20.00 a la plaça de la Paeria, de manera que van decidir d’unir-s’hi.

A la plaça es van trobar centenars de persones disposades a cantar amb ells per reclamar la llibertat dels presos polítics i els exiliats, de manera que van crear el Cor de la Plaça Paeria. De tot això, ja fa 67 setmanes. I de llavors ençà, cada dilluns la plaça s’ha omplert.

Conjuntament, els Cantaires de Ponent i el Cor de la Plaça de la Paeria interpreten de fa més d’un any temes populars i cançons molt conegudes per tothom. Però amb una particularitat: la gran majoria són cantades amb lletres adaptades expressament per a demanar la llibertat dels presos i els exiliats. També n’hi ha que serveixen per a defensar la llibertat d’expressió i la implantació de la República.

Així, han convertit ‘Yellow Submarine’ dels Beatles en el ‘Llaç groc’, i el ‘Bon dia’ dels Pets en el ‘Nas de pallasso’. Una de les incorporacions recents, que ha obtingut un gran èxit entre els assistents, ha estat ‘La muralla’. Els cantaries, també canten cançons de Lluís Llach, Sisa i Txarango, per exemple. I cançons en altres llengües: anglès, italià, castellà i aranès.

Els primers dies feien fotocòpies de les cançons, però de seguida van veure que no era viable. Per això, han creat el cançoner ‘Cantem per la llibertat’, on recullen una seixantena de temes creats especialment per als Cantaires de Ponent. Ja n’han venut més d’un miler, malgrat que també es pot consultar per internet.

Entre cançó i cançó sempre hi ha espai per als crits espontanis. A més, la convocatòria és oberta a qualsevol col·lectiu que treballen per les llibertats bàsiques en democràcia. Per exemple, ahir hi van participar el col·lectiu ‘Marea Lila’ qui va fer una crida a participar en la vaga feminista del 8 de març.

L’activitat del cor no s’acaba amb l’acte del dilluns a la plaça de la Paeria a Lleida. La coral ha fet una dotzena d’actuacions a fora de la ciutat. Per exemple han actuat davant les presons dels Lledoners i del Mas d’Enric.

Convocatòria: cada dilluns a les 20.00.
Lloc: plaça de la Paeria de Lleida.

Aquest és un dels centenars d’actes de solidaritat que es fan cada setmana arreu del país per l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. VilaWeb els recull a la secció ‘No esteu sols’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor