19.12.2024 - 21:40
|
Actualització: 19.12.2024 - 21:48
El Cant de la Sibil·la és un drama religiós i de cant gregorià que es va començar a difondre a l’edat mitjana. Anuncia l’arribada del Messies i pronostica una fi del món terrible. Es va popularitzar molt a l’Europa mediterrània, segons algunes fonts a causa de la por que originava l’arribada de l’any 1000. Tanmateix, a mitjan segle XVI, arran de les disposicions del concili de Trento, va anar perdent força i es va deixar de representar perquè va ser considerat un ritual pagà. Va desaparèixer a tot arreu menys a Mallorca i a l’Alguer, on no s’ha deixat de fer mai.
L’interès pel Cant de la Sibil·la va ressorgir al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes i, de mica en mica, s’ha anat recuperant a molts indrets del país. L’any 2010, a Mallorca, fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO com a tradició que s’havia transmès de generació en generació. D’aleshores ençà, s’ha celebrat en alguns indrets del territori de manera ininterrompuda.
Dura cinc minuts i generalment es representa la nit de Nadal, just abans de la Missa del Gall. Els protagonistes acostumen a ser un nen o una dona vestits de sibil·la –és a dir, una endevinadora del món pagà–, amb un mantell de seda i una espasa a la mà. Amb rituals complexos, les sibil·les eren consultades per determinar el futur de la comunitat. La cançó sol ser interpretada a cappella i es basa en una melodia d’origen mossàrab. No va ser fins al segle XIII que es va traduir al català.
Us oferim una llista dels indrets del país on podeu veure la interpretació d’aquesta peça medieval.
Antoni Gelonch: “Les sibil·les són un contrapès pagà i femení als profetes”
21 de desembre
Sant Esteve d’en Bas. Com l’any passat, a l’església parroquial de Sant Esteve d’en Bas (Garrotxa), Laura Plasència i Pere Pau Ximenis interpretaran el Cant de la Sibil·la. Serà a les 18.30. Les entrades es poden comprar anticipadament per deu euros, o a taquilla, el mateix dia, per dotze. En acabar hi haurà coca i xocolata desfeta per a tots els assistents.
22 de desembre
Ontinyent. Fa vint-i-cinc anys que a la capital de la Vall d’Albaida cada 22 de desembre s’interpreta el Cant de la Sibil·la, característic per la gran representació escènica que l’acompanya. Serà a les 19.30, una hora abans que l’any passat, a l’església arxiprestal de Santa Maria d’Ontinyent. La interpretació l’ha organitzada el grup de música antiga Menestrils i la Colla de Campaners, amb el suport de la parròquia de Santa Maria. Abans del cant es representa la marxa processional de la dansa de la Mort.
23 de desembre
Cardedeu. La representació del Cant de la Sibil·la a Cardedeu (Vallès Oriental) es farà a les 22.00 a l’església de Santa Maria. L’espectacle és de franc, però tan sols s’hi podrà accedir amb reserva prèvia. Aquesta setena representació del Cant de la Sibil·la anirà a càrrec de Nubel, un duet format per Núria Dalmau i Zúbel Arana, juntament amb l’Agrupació Coral Cardedeuenca, dirigida per Emilio de la Linde, acompanyats per Pau Mercadal a l’orgue.
Girona. Enguany es tornarà a cantar el Cant de la Sibil·la a la catedral de Girona, a les 17.00 i a les 19.00, a càrrec de GiroNins, Capella Polifònica de Girona, Cobla de Ministrers de Girona i Pau Riuró a l’orgue. Hi haurà unes quantes novetats: d’una banda, es recuperarà la tradició d’engalanar la nau amb neules de paper, que havia tingut molta força durant segles a totes les comarques d’aquesta àrea; i, d’una altra banda, també s’estrenarà una glosa sobre la tornada del Cant de la Sibil·la que ha escrit el compositor Miquel Sunyer i Bover. L’entrada és gratuïta però cal reserva prèvia.
Teulada. L’any 2011, amb motiu de la commemoració del quart centenari de la repoblació mallorquina de les terres de la Marina, a Teulada es va recuperar la tradició medieval del Cant de la Sibil·la. Enguany s’interpretarà a les 21.00 a l’església de Santa Caterina. Una estona abans, a les 20.30, al nucli històric de Teulada, es farà la cercavila de les Aixames, i a les 20.45, l’emblemàtica Dansa de la Mort, a la plaça de l’Església. Cal sol·licitar una invitació de franc enviant un correu electrònic a: xirimitersdeteulada@gmail.com.
24 de desembre
Alguer. A la catedral de Santa Maria de l’Alguer, el Cant de la Sibil·la s’interpreta el 24 de desembre a la nit, durant la missa de la vigília de Nadal.
Banyoles. A l’església de Santa Maria dels Turers de la capital del Pla de l’Estany, a les 18.00, es farà el Cant de la Sibil·la. El text que s’hi canta és una adaptació del que es va trobar a la parròquia de Sant Andreu del Torn al segle XIII, una de les versions més antigues de l’obra.
Cabrera de Mar. L’església parroquial de Sant Feliu, situada a la plaça de l’Església de Cabrera de Mar (Maresme), és el lloc elegit per a interpretar el Cant de la Sibil·la. Es farà a les 22.45, amb la participació de Josep Maria Gregori, el Cor de la Sibil·la i Guido Iotti a l’orgue.
Castelló d’Empúries. La peça es representarà a la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) a les 23.30. La interpretarà la solista Elena Timón, amb l’acompanyament de l’organista Ivan Joanals i la Coral Castellonina, dirigits per Martí Fontclara. Tot seguit es farà la Missa del Gall. L’entrada és de franc fins a completar la cabuda. Al final de la celebració, es donarà xocolata desfeta, garnatxa i coca als assistents.
Catedral de Barcelona. El Cant de la Sibil·la es va recuperar a la catedral de Barcelona el 2009, quatre-cents anys després d’haver-s’hi deixat de representar. Enguany es podrà veure a les 22.30, tot i que obren les portes mitja hora abans. Quan s’acabi la interpretació, es farà la Missa del Gall. Podeu consultar-ne més informació.
Cripta de la Sagrada Família de Barcelona. Amb entrada lliure fins a completar l’aforament de la Cripta, la Missa del Pollet se celebrarà a la Sagrada Família, a les 19.00, perquè hi puguin anar els més menuts.
Dosrius. El Cant de la Sibil·la es representarà a l’església de Canyamars de Dosrius (Maresme) a les 19.00. Anirà a càrrec de la formació 4notesclub. En aquesta interpretació, el cor combina dues versions del cant unint partitures de l’any 1583 trobades a Barcelona, amb unes altres del convent de la Concepció de Palma del segle XIV.
Església de Sant Gaietà de Barcelona. En aquesta església del districte de l’Eixample de Barcelona s’interpretarà el Cant de la Sibil·la a les 19.00, abans de la Missa del Gall.
Església de Santa Maria del Mar de Barcelona. Enguany es farà a les 19.30, abans de la Missa del Gall, que començarà a les 20.00. És la representació d’aquest cant més antiga de la ciutat, que es fa d’ençà del 1984, i enguany se celebra el quarantè aniversari. S’interpreta a l’estil tradicional i amb acompanyament coral. D’ençà del 2007, s’interpreta la versió íntegra de dotze estrofes de l’Ordinarium Barcelonense del 1569, amb cor, orgue i cornamusa.
Església de Santa Maria del Pi de Barcelona. Fa poc que s’ha recuperat aquesta interpretació a l’església de Santa Maria del Pi de Barcelona, una tradició que té documentada d’ençà del segle XVI. Enguany es farà a les 23.30, a la plaça del Pi.
Folgueroles. En aquest poble d’Osona, el Cant de la Sibil·la s’interpretarà la nit de Nadal a les 23.30 a l’església parroquial del poble.
Lleida. A l’església de Sant Llorenç de Lleida s’hi interpretarà el Cant de la Sibil·la a les 18.00. La Fundació Horitzons 2050 va recuperar l’any passat aquesta tradició, que es vol consolidar com a cita imprescindible de la vigília de Nadal. Serà dirigida per Xavier Puig i comptarà amb la mezzosoprano Marta Infante, l’organista Olga Farrando i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados.
Mallorca. Una vegada més, el Cant de la Sibil·la s’interpretarà a gairebé totes les parròquies de l’illa de Mallorca, cent quinze en total. S’hi destaca la del santuari de Lluc, que és la més ritualitzada i una de les més emblemàtiques. Aquí el cant és anomenat “Ofici de matines”. La sibil·la és un dels nens de l’escolania, coneguts popularment per “blauets”. Una de les representacions més genuïnes és la que es fa a la catedral de Palma, on la tradició s’ha preservat en el curs dels segles i només es va deixar d’interpretar del 1572 al 1574.
Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. A les 19.00 es farà el Cant de la Sibil·la i la Missa del Gall a la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona. Però en aquest espai hi podreu trobar més actes: dos dies abans, el 22 de desembre, a les 19.00, es farà un concert de la Coral Sant Jordi. A més, fins passat Reis hi podreu veure un pessebre amb diorames, cada dia feiner, de 16.00 a 20.00.
Parròquia de Santa Maria de Gràcia, a Barcelona. A les 23.30, al carrer de Sant Pere Màrtir de Barcelona s’interpretarà el Cant de la Sibil·la a càrrec del cor de l’Orfeó Gracienc.
Parròquia de Santa Maria del Taulat de Barcelona. El Cor Poblenou del Centre interpretarà el Cant de la Sibil·la a les 23.00, a la parròquia de Santa Maria del Taulat, al carrer de Pujades de Barcelona.
Parròquia de Sant Medir de Barcelona. A la parròquia de Sant Medir de Barcelona, el Cant de la Sibil·la s’interpretarà a les 20.00. Hi participaran Olga Miracle, Ramon Beltran, Joan Codina, Aurora Miró i Jordi Tomàs a l’orgue. A continuació, es farà la Missa del Gall.
Tarragona. El Cant de la Sibil·la s’interpretarà a la catedral de Tarragona a les 23.00. Es farà abans de la missa del Gall.
La Seu d’Urgell. A la catedral de Santa Maria d’Urgell, a la Seu d’Urgell, el cant es va recuperar l’any 2011 i es representa abans de la Missa del Gall. Enguany, es farà a les 19.00 i les 23.40. Aquesta representació té la particularitat que s’hi canta la partitura original que es conserva a l’Arxiu Capitular d’Urgell, una versió autòctona de l’ordinari de la Seu que data del 1538.
30 de desembre
Puigcerdà. Al museu Cerdà de Puigcerdà (Cerdanya), a les 21.30, es farà la XVIII trobada de poesia, música d’hivern i Cant de la Sibil·la.
[Podeu afegir el Cant de la Sibil·la del vostre municipi, enviant un correu a redaccio@vilaweb.cat.]