El cant de la Sibil·la ressonarà aquest Nadal per tot el país: on el podreu veure i quan?

  • Us oferim una llista de tots els indrets del país on podeu veure la interpretació d’aquesta peça medieval

VilaWeb

Redacció

24.12.2022 - 15:20
Actualització: 24.12.2022 - 15:30

El cant de la Sibil·la és un drama religiós i cant gregorià que es va començar a difondre a l’edat mitjana. Aquesta peça medieval anuncia l’arribada del Messies i pronostica una fi del món terrible. Es va popularitzar molt a l’Europa mediterrània i algunes fonts apunten que podria ser a causa de la por que originava l’arribada de l’any 1000. Tanmateix, a mitjan segle XVI, arran de les disposicions del concili de Trento, va anar perdent força i es va deixar de representar perquè va ser considerat un ritual pagà. Va desaparèixer a tot arreu menys a Mallorca i a l’Alguer, on no s’ha deixat de fer mai.

L’interès pel cant de la Sibil·la va ressorgir al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes i, de mica en mica, s’ha anat recuperant a molts indrets del país. L’any 2010, a Mallorca, fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO com a tradició que s’havia transmès de generació en generació. D’aleshores ençà, s’ha celebrat a diversos indrets del territori de manera ininterrompuda.

Dura cinc minuts i generalment es representa la nit de Nadal, just abans de la Missa del Gall. Normalment, els protagonistes són un nen o una dona vestits de sibil·la, una endevinadora del món pagà, amb un mantell de seda i una espasa a la mà. Amb rituals complexos, les sibil·les eren consultades per determinar el futur de la comunitat. La cançó sol ser interpretada a cappella i es basa en una melodia d’origen mossàrab. No va ser fins al segle XIII que es va traduir al català.

Us oferim una llista dels indrets del país on podeu veure la interpretació d’aquesta peça medieval.

Catedral de Barcelona. A la Catedral de Barcelona, el cant es va recuperar l’any 2009, quatre-cents anys després d’haver-se deixat de representar. Enguany es podrà veure el dia 24 de desembre a les 22.30 i, tot seguit, s’hi farà la Missa del Gall. L’obra la presenta el Cor Francesc Valls i, com ja és tradició, n’han encarregat una revisió contemporània a un autor de prestigi. Enguany, ha estat el compositor Antoni Ros Marbà.

Església de Santa Maria del Mar. A la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona es canta durant la nit de Nadal. Enguany, es manté l’horari de l’any passat i es farà a les 19.30. És la representació més antiga de la ciutat i, des que es va recuperar l’any 1948, es fa abans de la Missa del Gall. S’interpreta a l’estil tradicional i amb acompanyament coral. D’ençà del 2007, se n’interpreta la versió íntegra, que conté dotze estrofes.

Església de Santa Maria del Pi. Fa poc que s’ha recuperat aquesta interpretació a l’església de Santa Maria del Pi de Barcelona, una tradició que l’església té documentada d’ençà del segle XVI. Enguany es farà el 24 de desembre a les 23.30.

Església de Sant Gaietà. En aquesta església del districte de l’Eixample de Barcelona s’interpretarà el dia abans de Nadal al vespre, a les 19.00, abans de la Missa del Gall.

Parròquia de Sant Medir. El dia 24 a les 20.00 a la parròquia de Sant Medir, al barri de la Bordeta de Barcelona, l’interpretarà la coral Sant Medir.

Parròquia de Santa Maria de Jesús de Gràcia. La interpretació d’aquesta peça medieval també es va recuperar l’any 2008 al barri de Gràcia de Barcelona durant la Missa del Gall. La versió que s’hi fa és més moderna, amb l’acompanyament de l’Orfeó Gracienc. Es representarà la nit de Nadal a les 23.30.

Parròquia de Santa Madrona de Barcelona. Ací s’interpretarà el dia 21 de desembre a mitjanit, organitzat pel Museu de la Música. L’entrada és gratuïta, però cal presentar una invitació, que ja podeu sol·licitar.

Parròquia de Sant Martí del Clot. S’hi representarà el dia 22 de desembre a les 21.00, a càrrec de l’Orfeó Martinenc.

Església de Sant Felip Neri. Per segon any consecutiu, durant el Festival Clàssics de Barcelona, Maria Arnal presentarà el seu cant de la Sibil·la, en un format inèdit. Serà el dia 21 de desembre a les 20.00. Si hi voleu anar cal que compreu l’entrada prèviament.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
L’escolania dels ‘blauets’ del santuari de Lluc, amb la Sibil·la al mig.
Cant de la Sibil·la a Ponts.

Cripta de la Sagrada Família. Per primera vegada a la història, el cant de la Sibil·la s’interpretarà a la cripta de la Sagrada Família de Barcelona. Serà el dia 24 de desembre a les 23.00. Ha estat una iniciativa conjunta del compositor i productor Sergi Planas i l’equip de pastoral de la Sagrada Família. Laia Nomen és la soprano que farà el paper de sibil·la. L’entrada és lliure.

València. També tornarà a la catedral de València després de dos anys. S’hi representarà avui –dimarts, dia 20 de desembre– a les 19.30. Organitzada per l’Institut Valencià de Cultura, comptarà amb la participació de la Capella de Ministrers, el Cor de la Generalitat Valenciana i l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats.

Alguer. El cant de la Sibil·la es fa el 24 de desembre a la nit durant la missa de la vigília de Nadal a la catedral de Santa Maria de l’Alguer.

Dosrius. El 24 de desembre a les 19.30 es farà a l’església Sant Esteve de Canyamars, a càrrec de la formació 4notesclub. En aquesta interpretació, el cor combina dues versions del cant unint partitures de l’any 1.583 trobades a Barcelona amb unes altres del convent de la Concepció de Palma del segle XIV.

Valls. L’any passat es va recuperar el cant a Valls. Enguany es farà la nit de Nadal a les 23.30. L’organitzen els Amics de la Música, les Joventuts Musicals de l’Alt Camp i la Parròquia de Sant Joan. Abans hi haurà la tradicional Neulada, que decorarà l’interior de la nau amb neules.

Castelló d’Empúries. La peça es representarà a la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries el dia 24 de desembre a les 23.30.

L’Hospitalet de Llobregat. El concert l’han organitzat el temple parroquial de Santa Eulàlia de Mèrida, el Museu de l’Hospitalet l’Harmonia i la coral Xalesta de la ciutat. Laura de Castellet serà l’encarregada d’interpretar la sibil·la. Es farà el dia 21 de desembre a les 21.00 i no caldrà entrada.

Cardedeu. S’interpretarà a l’església de Santa Maria de Cardedeu el dia 23 de desembre a les 21.00. L’entrada és gratuïta i no cal reserva prèvia.

La Seu d’Urgell. A la catedral de la Seu d’Urgell, el cant es va recuperar l’any 2011 i es representa abans de la Missa del Gall. Hi intervenen una soprano i un cor amb l’acompanyament de l’orgue. Té la particularitat que s’hi canta la partitura original que es conserva a l’Arxiu Capitular d’Urgell, una versió autòctona de l’ordinari de la Seu que data del 1538 i que és en català. Anirà a càrrec de Laura de Castellet, acompanyada d’un cor creat expressament per a aquell dia. Es representarà el dia 24: a les 19.00 se’n farà una versió infantil, el cant de la Sibil·leta; i a les 23.40, el tradicional cant de la Sibil·la.

La Vall d’en Bas. Enguany, l’interpretaran Laura Plasència i Pere Pau Ximenis a l’església de Puigpardines. A més, també interpretaran nadales diverses. Es farà el dia 23 a les 19.00. Després del concert, hi haurà coca i xocolata desfeta per a tots els assistents. No hi ha preu establert, sinó que es cobrarà amb el sistema de taquilla inversa.

Reus. D’ençà del 2017, el cant de la Sibil·la es fa al santuari de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Reus, interpretat en llatí. El representarà el cor DaCapo acompanyat d’instruments d’època i de la soprano Mireia Tarragó, en el paper de sibil·la. Serà abans de la Missa del Gall, el dia 24 de desembre a les 23.00.

Girona. A la catedral de Girona l’interpretarà la Capella Polifònica de Girona i la Coral Infantil GiroNins. Serà el dia 23 de desembre a les 18.00. L’entrada serà gratuïta i sense reserva prèvia.

Banyoles. Es podrà veure el 24 de desembre a les 19.15 a l’església de Santa Maria dels Turers. El text que s’hi canta és una adaptació del que es va trobar a la parròquia de Sant Andreu del Torn al segle XIII, una de les versions més antigues de l’obra. La interpretació anirà a càrrec de Cor de Teatre, que també n’ha fet l’adaptació final, i que completarà el programa amb dues peces del Llibre Vermell de Montserrat. El projecte compta amb el suport de les Joventuts Musicals de Banyoles.

Cabrera de Mar. Serà el darrer concert del cicle de concerts d’orgue d’enguany, la nit de Nadal a les 21.00 a l’església parroquial de Sant Feliu.

Ontinyent. La representació de la Vall d’Albaida és molt completa, perquè abans del cant es representa la marxa processional de la dansa de la Mort i es mobilitzen una vuitantena de persones. El cant de la Sibil·la de la parròquia de Santa Maria d’Ontinyent es fa cada any el 22 de desembre a l’església de Santa Maria. Enguany serà a les 20.30 i tornarà a ser d’accés lliure.

Ponts. Des del 2014, es representa a l’església parroquial de Santa Maria de Ponts. S’hi fa una adaptació de la partitura que apareix a l’ordinari de l’any 1536 de la catedral de la Seu d’Urgell. La interpretació serà la nit de Nadal, a les 23.40, abans de la Missa del Gall.

Puigcerdà. El dia 30 de desembre a Puigcerdà es farà la XVI trobada de poesia, música d’hivern i cant de la Sibil·la. Serà al Museu Cerdà a les 21.30.

Sant Cugat del Vallès. El dia 21 de desembre a les 21.30 s’interpretarà al monestir de Sant Cugat. L’entrada costarà deu euros.

Tarragona. El dia 24 de desembre, després de la Missa del Gall, es farà a la catedral de Santa Tecla de Tarragona. Marta Mathéu farà el paper de sibil·la, acompanyada d’un orgue. L’entrada serà lliure i gratuïta.

Montserrat. El primer de gener a les 19.00 se’n farà una representació a les Coves de Montserrat. És una lectura actualitzada del missatge apocalíptic, enllaçada amb els desafiaments que afronta la humanitat del s. XXI. El preu de l’entrada és de 32 euros.

Teulada. L’any 2011, amb motiu de la commemoració del quart centenari de la repoblació mallorquina de les terres de la Marina, es va recuperar a Teulada la tradició medieval del cant de la Sibil·la. Hi participen els alumnes del Conservatori Professional de Música Mestre Berenguer. Comença amb un repic de campanes i la sibil·la, que és representada per un nen, surt en cercavila fins a l’església de Santa Caterina. Abans d’entrar-hi, ballen la dansa de la Mort, i tot seguit, l’infant canta a l’interior del temple. Enguany es farà el dia 23 de desembre i les activitats començaran a les 20.00.

Mallorca. Enguany el cant de la Sibil·la s’interpretarà a les cent quinze parròquies de l’illa. El Consell de Mallorca s’ha proposat d’enregistrar totes les obres amb l’objectiu de tenir un banc de dades complet –imatge i so– de les versions que s’hi fan. S’hi destaca la del santuari de Lluc, que és la més ritualitzada i una de les més emblemàtiques. Aquí el cant és anomenat “Ofici de matines”. La sibil·la és un dels nens de l’escolania, coneguts popularment per “blauets”. Enguany es farà el dia 24 de desembre a les 19.00.

Una de les representacions més genuïnes és la que es fa a la catedral de Palma, on la tradició s’ha preservat durant els segles i només va deixar d’interpretar-se del 1572 al 1574. L’altar es guarnirà amb les tradicionals neules de paper. Enguany es farà la nit de Nadal a les 23.00.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor