La candidatura rovirista vol que el president d’ERC no sigui el candidat a les eleccions

  • Alba Camps, portaveu de la Nova Esquerra Nacional, explica a l'ACN la proposta de "coralitat i diversitat" de lideratges

VilaWeb
Aloy, Jordà i Camps, amb la resta de membres del grup impulsor de la Nova Esquerra Nacional (fotografia: ACN).
Redacció / ACN
14.09.2024 - 09:35
Actualització: 14.09.2024 - 12:21

Nova Esquerra Nacional, la candidatura a la direcció d’ERC que té el suport de Marta Rovira, vol que la presidència del partit sigui diferent del cap de llista a les eleccions al parlament. Ho ha dit a l’ACN la portaveu de la candidatura, Alba Camps, que diu que seria coherent amb el projecte, centrat en la diversitat de lideratges. Camps, que també és secretària de la direcció d’ERC i membre de l’executiva regional de la Catalunya Central, argumenta que al partit hi ha prou talent perquè els lideratges no hagin de passar per una sola persona, i que fer la proposta enriquia molt el discurs intern.

Segons que explica, la candidatura interna aquestes darreres setmanes ha debatut amb els militants diferents qüestions sobre l’organització interna del partit. I ha estat en aquestes converses que ha sorgit la voluntat de diferenciar el candidat a les eleccions del president d’ERC: “Són dos perfils molt diferents que cal preservar.”

La Nova Esquerra Nacional també proposa que el nou organigrama s’adapti a les necessitats del partit. La repressió va fer que es dupliquessin alguns càrrecs: com que el llavors president del partit, Oriol Junqueras, era a la presó, Pere Aragonès es va convertir en coordinador nacional. I amb la secretària general, Marta Rovira, a l’exili, Marta Vilalta passà a ser la secretària general adjunta. Però que ERC ja no governi la Generalitat també fa que l’estructura s’hagi d’adaptar a la nova realitat, diu Camps, que també defensa una estructura més horitzontal.

Fa uns quants mesos, l’entorn de Rovira va suggerir que Junqueras fos el següent cap de llista a les eleccions al parlament comptant que hauria recuperat els seus drets polítics gràcies a l’amnistia, però sense tenir el càrrec de president del partit. Una proposta que Junqueras va refusar.

La seva candidatura, Militància Decidim, no comparteix la idea de divisió de lideratges, i Junqueras vol ser tant el president d’ERC i com el candidat del partit a les eleccions.

“Perspectiva col·lectiva”

Quan es va presentar en societat el 29 d’agost, la Nova Esquerra Nacional ja va subratllar que era una candidatura amb perspectiva col·lectiva i que volia defugir de personalismes: “No som un projecte al voltant d’una persona”, va dir l’ex-consellera i diputada al congrés espanyol Teresa Jordà, que va presentar el projecte acompanyada d’Alba Camps, el sociòleg Xavier Godàs (ex-batlle de Vilassar de Dalt), i el batlle de Manresa, Marc Aloy.

A l’organització de la candidatura també hi ha la vice-presidenta de la mesa del parlament i fins ara portaveu d’ERC, Raquel Sans, i la vice-secretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d’ERC, Marta Vilaret. A l’òrbita de la candidatura també hi ha noms del govern d’Aragonès, com ara la seva vice-presidenta, Laura Vilagrà, ara portaveu adjunta d’ERC al parlament, i la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que deixarà la direcció a partir del congrés.

L’equip de la candidatura fa dies que manté converses amb els militants de tot arreu del Principat per saber les seves necessitats i prioritats. D’ací n’ha de sortir l’elecció dels noms que han d’encapçalar la candidatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor